Måske har du som forsker, virksomhed eller studerende prøvet ikke at kunne få adgang til en videnskabelig artikel, som du virkelig havde brug for at læse. Du har altså ikke haft Open Access.
Open Access betyder, at du har gratis adgang til forskningsresultater, og kan også forkortes til OA. Manglen på Open Access er længe blevet diskuteret i forskningskredse verden over.
Derfor har Uddannelses- og Forskningsministeriet vedtaget en ny national strategi for OA i juni i år. Målet er, at der skal være fri adgang til alle videnskabelige artikler fra danske forskningsinstitutioner fra 2025.
Umiddelbart en positiv udvikling – men en slatten en af slagsen, hvis man spørger en af de danskere, der har været med til at sætte Open Access på dagsordenen i Europa.
»Uddannelses- og Forskningsministeriets strategi for Open Access har rygrad som en medisterpølse. Den kommer ikke til at fungere, og den er fodslæbende i forhold til de seneste EU-initiativer,« siger Lars Bjørnshauge, der er cand.scient.adm og administrerende direktør i Directory of Open Access Journals (DOAJ), som er en online vejviser til Open Access-tidsskrifter.
Han har mange års erfaring med Open Access fra videnskabelige biblioteker i Danmark og Sverige og har vurderet den danske Open Access-strategi for Videnskab.dk.
\ Den danske Open Access-strategi i korte træk
Vision: ‘At skabe fri adgang for alle borgere, forskere og virksomheder til alle forskningsartikler fra danske forskningsinstitutioner finansieret af det offentlige og/eller af private fonde’.
Målsætning: ‘At der fra 2025 og frem er uhindret, digital adgang for alle til alle fagfællebedømte forskningsartikler fra danske forskningsinstitutioner – med maksimalt 12 måneders forsinkelse’.