Bekymring for børn med homoseksuelle forældre
De fleste nordmænd støtter homoseksuelle pars ret til at gifte sig, men langt færre mener, at de bør have lov til at adoptere børn.

Generelt er folk mest bekymrede for børn med homoseksuelle mænd som forældre. Undersøgelser viser dog, at den bekymring er helt ubegrundet. (Foto: Colourbox)

Generelt er folk mest bekymrede for børn med homoseksuelle mænd som forældre. Undersøgelser viser dog, at den bekymring er helt ubegrundet. (Foto: Colourbox)

Norge var i 2009 først ude i Norden med at tillade ægteskab mellem homoseksuelle. Ægteskabsloven giver også ret til at adoptere børn, men folk har delte meninger om, hvorvidt dette er godt for børnene.

I et nyt studie er 1.246 nordmænd blevet spurgt om, hvad de tænker om dette.

Lidt over halvdelen af dem ville ikke give fuld støtte til lige adoptionsrettigheder for homoseksuelle og heteroseksuelle ægtepar.

»Der er stor støtte til lige ægteskabsrettigheder i vores udvalg, men der er noget mindre støtte til lige forældrerettigheder,« siger forsker Ragnhild Hollekim, som har ledet studiet.

»En forskel er, at mens ægteskab er en aftale mellem to voksne, er der et barn med i billedet, når det gælder spørgsmål om adoption.«

Bekymret for mobning

60 procent af de, som svarede på undersøgelsen, mener, at seksuel orientering ikke har nogen betydning for om folk bliver gode forældre.

Mange mener alligevel, at lige adoptionsrettigheder for alle par vil kunne have negative konsekvenser for børnene.

»Mange er bekymrede for, at børnene bliver mobbet, og mange spørger, om samfundet er klar til homoseksuelle forældre,« siger Ragnhild Hollekim.

Det er ikke alle nordmænd, der er lige begejstrede for homoseksuelles adoptionsrettigheder; de kvindelige deltagere i en undersøgelse var generelt mere positive både over for mandlige og kvindelige homoseksuelle pars rettigheder, end de deltagende mænd var. (Foto: Colourbox)

Kun 40 procent af de adspurgte mener, at samfundet er klar til at børn vokser op med homoseksuelle forældre. 60 procent mener enten, at samfundet ikke er klart, eller at dette er et spørgsmål, de ikke kan svare på, fordi de er usikre eller ikke har en mening om det.

Et dyk ned i forskningslitteraturen kan bidrage til at reducere flere af bekymringerne om børn, som vokser op med homoseksuelle forældre.

»Der er relativ meget forskning i, hvordan børn med homoseksuelle forældre klarer sig. Og hovedtendensen er, at de klarer sig lige så godt, som andre børn.«

Homoseksuelle fædrepar

Ragnhild Hollekims studie viser, at folk er mest skeptiske over for homoseksuelle mænd som forældre.

Cirka en tredjedel af mændene, som blev spurgt i undersøgelsen mener, at homoseksuelle mænd i parforhold børn have lige adoptionsrettigheder som heteroseksuelle par, mens næsten halvdelen af de adspurgte mener, at de ikke bør have lige rettigheder.

16 procent sagde, at de er usikre eller uvillige til at tage stilling til spørgsmålet.

Kvinderne, som blev spurgt, var mere positive over for homoseksuelle mænds adoptionsrettigheder. 57 procent sagde, at homoseksuelle mænd i parforhold bør have de samme adoptionsrettigheder som heteroseksuelle par, mens 27 procent var uenige.

Mere positive over for lesbiske mødre

Både mænd og kvinder er mere positive over for lesbiske pars adoptionsrettigheder, og Ragnhild Hollekim siger, at dette er i tråd med international forskning.

Et nyt studie fra Norge viser, at folk er blevet mere åbne over for homoseksuelles rettigheder for at adoptere i forhold til en undersøgelse foretaget i 1998. (Foto: Colourbox)

Et flertal på 61 procent af de adspurgte kvinder støttede lesbiske pars ret til at søge om adoption, mens en fjerdedel var uenige.

Også her er mænd mere skeptiske. Mens 40 procent mener, at lesbiske par bør kunne søge om adoption på lige linje med heteroseksuelle, så mener 44 procent at dette ikke bør være lov.

Stigende støtte

Relativt mange af de som var med i studiet, er usikre på, hvad de mener, og det kan tyde på en stigende støtte til homoseksuelle pars rettigheder, siger Ragnhild Hollekim.

»En del af den udtalte bekymring knyttet til, hvordan børn med homoseksuelle forældre har det, synes at være blevet erstattet med en mere afventende eller usikker holdning til spørgsmålet. Denne bevægelse har vi tolket som mere åbenhed.«

En sammenligning af Ragnhild Hollekims studie med en anden undersøgelse fra 1998 viser, at nordmænd bliver stadig mere positive over for forældrerettigheder for homoseksuelle par.

Kun 25 procent af de, som var med i 1998-studiet mente, at rette til at adoptere ikke bør handle om forældrenes seksuelle orientering. I Ragnhild Hollekims studie er antallet fordoblet til næsten halvdelen af alle mænd og kvinder, som blev spurgt.

»Vores fund indikerer, at der er mindre bekymringer for børn, som vokser op med homoseksuelle forældre. Der ser derfor ud til at være en bevægelse i befolkningen, når det gælder disse spørgsmål,« afslutter hun.

© sciencenordic.com Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk