Zika-virussens struktur afsløret
Det er lykkedes forskere at visualisere Zika-virussens struktur. Det kan blive afgørende for en behandling af den frygtede sygdom.

En gengivelse af Zika-virussens overflade. (Foto: Kuhn og Rossmann Researh Groups, Purdue University)

En gengivelse af Zika-virussens overflade. (Foto: Kuhn og Rossmann Researh Groups, Purdue University)

Den skadelige Zika-virus, som har spredt frygt hos gravide, især i Latinamerika, er for første gang blevet visualiseret i et nyt studie af forskere fra Purdue University, USA.

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Science. 

Visualiseringen afslører ligheder og forskelle mellem Zika-virussen og relaterede vira, og den kan blive afgørende for at kunne udvikle effektive antivirus-behandlinger og vacciner mod Zika-virussen, skriver Purdue University i en pressemeddelelse.  

»Strukturen af virussen giver os et kort, der viser potentielle regioner, hvor virussen kan blive ramt af terapeutisk behandling. Det kan bruges til at skabe en effektiv vaccine eller forbedre vores mulighed for at diagnosticere og adskille Zika-infektionen fra andre beslægtede vira,« siger Richard Kuhn, som er leder af Purdue Institute for Inflammation, Immunology and Infectious Diseases og medforfatter på studiet, i pressemeddelelsen.   

Virussen minder om dengue og gul feber

Forskerne bag det nye studie undersøgte en del af Zika-virussen, som var isoleret fra en patient, der var blevet smittet under en epidemi i Fransk Polynesien i 2013/14.  

Virussens struktur minder meget om andre flavivira, som er en familie af virus, der også inkluderer dengue-feber, Vest Nil-virus og gul feber, viser det nye studie. 

Forskerne fandt dog visse strukturelle forskelle mellem Zika og de relaterede vira. Disse forskellige blev fundet i et område i Zika-virussen, der måske er vigtigt for, hvordan virussen fastgør sig til menneskelige celler, hvilke type celler den trænger ind i, og hvordan den følgende sygdom udvikler sig. 

Selvom forskerne nu har en meget bedre forståelse for, hvordan Zika-virussen ser ud, kommer forsøg på at hæmme den dog formentligt til at tage et stykke tid.

»Folk skal ikke forvente et pludseligt resultat,« siger Michael Rossmand, som er professor i biologi ved Purdue University og medforfatter på studiet, ifølge livescience.com 

Zika spreder sig i 33 lande

Selvom Zika-virussen for det meste kun giver milde eller ingen symptomer hos de smittede, har den skabt stor bekymring globalt.

Det skyldes, at meget tyder på, at der er en sammenhæng mellem Zika-smittede gravide kvinder og en misdannelse hos deres spædbørn, som hedder mikrocephali og forårsager unormale små hoveder. 

Smitten af Zika-virus, som sker via myg, har indtil videre været reporteret i 33 lande og territorier, ifølge pressemeddelelsen. Heriblandt har Brasilien og Fransk Polynesien rapporteret om en stigning i tilfælde af microcephali. 

Derudover har 12 områder, der er ramt af Zika-virussen, meldt om flere tilfælde af den sjælndne neurologiske lidelse, der hedder Guillain-Barré syndrom, og som forårsager muskelsvagheder og nogle gange lammelse hos børn og voksne.  

I videoen kan du se en tredimensionel visualering af Zika-virussen. (Video: Pursue University)

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.