»Grænsen for, hvad du kan opnå, er, hvad du kan modstå.«
Sådan lyder meldingen fra danske Mogens Jensen, der for altid vil opgive drømmen om at blive den første astmatiker i verden, der bestiger verdens højeste bjerg uden brug af kunstig ilt.
Et pludselig vejromslag med stærke vinde, der gav vindkuldegrader (chill factor) på under minus 30 grader, umuliggjorde missionen. Vejrliget bed sig fast i Mogens Jensens lunger og fremkaldte et begyndende lungeødem. Med andre ord: Lungerne var begyndt at blive fyldt med vand.
»Allerede fra de første skridt ud af lejr 3 i 7.200 meters højde, kunne jeg mærke, at der var noget fundamentalt galt. Mine skridt var træge sammenholdt med en unormal høj energiudladning højden taget i betragtning. Yderligere sammenholdt med det faktum, at jeg indåndede to liter ilt på samme tidspunkt,« skriver Mogens Jensen til videnskab.dk.
Med brug af kunstig ilt var Mogens Jensens ambition om at nå toppen uden ilt definitivt ude af billedet, og derfra handlede det udelukkende for ham at tage vare på sig selv. Ved at komme ned af bjerget så hurtigt som muligt og efter en med Mogens Jensens egne ord hårrejsende tur gennem isfaldet, Khumbu Ice fall.
»Jeg skal ALDRIG igennem det isfald mere,« skriver Mogens Jensen fra bjerget »med et par molesterede lunger med sjove mislyde,« som han selv udtrykker det.
Meget kritisk situation
Professor Bengt Saltin fra Københavns Universitet kalder det for en god og den eneste rigtige beslutning, at Mogens Jensen så hurtigt som muligt har valgt at stige ned fra bjerget.
»Hvis Mogens Jensen var blevet i den aktuelle højde på 7.200 meter, ville han være død indenfor 24 til 48 timer,« siger Bengt Saltin og fortsætter:
»Et mere normalt ilttryk længere nede af bjerget vil normalisere hans tilstand.«
Bengt Saltin undrer sig over, at Mogens Jensen udvikler lungeødem, fordi det sjældent sker for erfarne bjergbestigere. Han kan ikke forklare, hvorfor det er sket, men hælder til den forklaring, at et lavtryk har gjort mængden af ilt i luften kritisk lav.
»Når ilttrykket bliver kritisk lavt, vil blodtrykket i lungevævet stige, for at opnå en bedre iltning af blodet. Det høje blodtryk gør, at blodet trænger ud i det rum, der er mellem de små blodårer, kapillærerne, og lungernes alveoler. Det er kritisk og kan fremkalde lungeødem. Det mærkes ved, at vejrtrækningen bliver tungere og tungere,« forklarer Bengt Saltin.
Menneskerettighedserklæring nåede ikke verdens tag
\ Fakta
BJERGBESTIGNING
Videnskab.dk følger Mogens Jensens anstrengelser på bjerget, og vi giver dig den videnskabelige vinkel på bjergbestigning.
Dansk astmatiker kappes med legendarisk sherpa på Mount Everst
Everest-ekspedition bliver slået af fugle
Gå sms-amok fra toppen af Mount Everest
Det er en skuffet, men fattet Mogens Jensen, der skriver fra base camp. Det, der i øjeblikket ærgrer ham mest er, at den menneskerettighedserklæring, han havde med i inderlommen på hans dunjakke kun nåede op i 7.700 meters højde.
»At nå FNs 2015 mål er et Everest i sig selv, men hvis alle stjerner peger rigtigt kan det ske. Jeg ved det, jeg har selv stået på toppen,« skriver Mogens Jensen fra sin satellit-telefon og henviser til sit tredje forsøg i 2007, hvor han nåede toppen med brug af kunstig ilt.
Eco Everest-ekspeditionen 2009 har været hårdt ramt af uheld, hvor det værste var dødsfaldet af sherpaen Lhakpa Nuru Sherpa, som blev dræbt af en voldsom lavine.
Fire medlemmer af ekspeditionen nåede dog toppen:
Krushna, 19 år og ifølge Mogens Jensen en indisk superwoman. Bill Burke, 67 år og ældste amerikaner nogensinde, som har besteget Mount Everest. Nicholas Cunningham, USA, 26 år. Yury Pritzkow, USA, 53 år.
Den legendariske sherpa, Apa Sherpa, der forsøgte at bestige bjerget i selskab med Mogens Jensen nåede heller ikke toppen. Det rører dog ikke ved, at han stadigvæk er indehaver af verdensrekorden på i alt 18 vellykkede topforsøg.
Få dig et eventyr
Afslutningen på Eco Everest-ekspeditionen vil også være sidste punktum i videnskab.dk´s tema om bjergbestigning. Vi takker for, at vi måtte være med på ekspeditionen bag vores trygge skriveborde og takker især for den direkte kontakt med Mogens Jensen op og ned af bjerget via hans satellit-telefon.
De sidste ord fra Mogens Jensens nu overståede eventyr var:
»Husk på, at det ikke er størrelsen af eventyret her i livet, det kommer an på. Det er det, at man har haft et. Fall 7 times. Stand up 8.«