Uenighed om cannabis
I Holland kan man sælge cannabis ustraffet. Briterne overvejer at skærpe reglerne. Hvorfor er synet på cannabis så forskelligt?

(Illustrationsfoto: Colourbox )

(Illustrationsfoto: Colourbox )

For nyligt var ledende rusmiddel-forskere fra hele verden i Norge for at diskutere, hvad de ved om cannabis, og hvad, der videre skal ske på området.

Cannabis er en gruppe planter, som indeholder det psykoaktive stof tetrahydrocannabinol.

Kun koffein, alkohol og nikotin er mere udbredte rusmidler end cannabis.

De almindeligste former er hash, marihuana og cannabisolie. Det forskerne har været mest optaget af i de seneste år, er skadevirkningerne af det narkotiske stof - for eksempel om stoffet kan udløse psykoser hos brugerne. Nogle forskere tvivler på dette, andre ikke.

En sammenhæng

»Der er en sammenhæng,« siger Helge Waal. Han er professor i psykiatri og leder af det norske 'Senter for rus- og avhengighetsforskning', SERAF.

»Der er imidlertid nogle svagheder ved denne forskning. Det meste af forskningen om sammenhæng mellem brugen af cannabis og psykose, har sammenlignet et udvalg af mennesker som har brugt cannabis med et udvalg som ikke har gjort det.«

»Man har så registreret forekomsten af psykoser, især skizofreniformer for psykoser, i de to udvalg,« siger Waal.

Han fortæller, at en særlig kendt undersøgelse er svensk, hvor værnepligtige blev spurgt på session om de havde brugt cannabis.

Helge Waal er professor i psykiatri og leder af det norske 'Senteret for rus- og avhengighetsforskning'. (Foto: Seraf).

»De blev senere fulgt. Dem som havde brugt stoffet, havde over dobbelt så stor chance for at udvikle skizofreni. Svagheden ved denne undersøgelse er, at disse personer kan have været sårbare for at udvikle skizofreni fra starten af.«

»Dette gør tolkningen usikker. Men nye tolkninger og nye undersøgelser er kommet til,« fortæller Waal.

En artikel i det medicinske tidsskrift 'The Lancet' i fjor opsummerer en række forskellige undersøgelser om sammenhængen mellem brugen af cannabis og psykoser. Artiklen konkluderer, at der er en sammenhæng. Men også efter dette stykke arbejde er der stadigvæk en vis usikkerhed.

»De fleste forskere mener, at det er personer der som udgangspunkt er sårbare, som udvikler psykoser. Vi mener, at nogle af disse ikke ville have udviklet en psykose uden at have brugt cannabis, og at psykosen desuden kommer tidligere, og derfor bliver mere destruktiv,« siger Waal.

Uldne forskningsresultater

Et vigtig rusforskningsland, Storbritannien, overvejer nu at opjustere alvorlighedsgraden på Cannabis fra en kategori C til kategori B, efter at have nedjusteret den for fire år siden - efter megen debat.

Opjusteringen kommer blandt andet efter at forskning har vist en sammenhæng mellem brugen af cannabis og skizofreni. Michael Gossop er professor i psykiatri ved 'National Addiction Centre' i England, og regnes som ledende indenfor feltet.

Willy Pedersen er professor på det norske 'Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi', ved Universitetet i Oslo.

Gossop leverede et indlæg på den norske rusmiddel-konference, men han er en dem som mener der er blevet lagt for stor vægt på skizofreni-undersøgelserne.

»Forskningsresultaterne er ganske problematiske og er blevet overdrevet. Desuden viser de ikke altid det forskerne siger de viser. Forskningen er hovedsageligt blevet udført af skizofreni-forskere, og ikke af rusmiddel-forskere, men det er alligevel disse resultater som nu lægges til grund for 'tough on drugs'-politikken her til lands,« siger Gossop.

Forskelligt syn på samme forskning

»De fleste forskere er enige om at stoffet kan udløse psykoser, og at det kan gøre dig farligere i trafikken,« siger sociolog og rusmiddel-forsker Willy Pedersen.

»Det som er påfaldende er, at forskere alligevel kan have forskellige holdninger til cannabis, og mener at det er mindre alvorligt eller meget alvorligt, til trods for at de har omtrent de samme resultater at forholde sig til,« siger han.

I en ny artikel i 'Tidsskrift for velferdsforskning' påpeger han at tre ledende rusmiddel-publikationer i en periode på kun tre år, nåede frem til vidt forskellige konklusioner ud fra den forskning som forelå.

Pedersen tror ikke, at dette kun skyldes, at de læser forskningsresultaterne forskelligt, men at forskernes holdninger kan hænge sammen med deres personlige forhold til cannabis.

»Cannabisrygning er tæt knyttet til bestemte værdier. Mange præges af den subkulturelt funderede sympati, som mange havde da stoffet kom frem i 60erne. Holdningen til cannabis formes også af at flere og flere har prøvet stoffet, ikke mindst grupper med højt uddannede, og mennesker som er centrale i den offentlige debat,« skriver han i artiklen.

Jørg Mørland, forsker og direktør ved det norske 'Divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning, Folkehelseinstituttet'. (Foto: FHI).


1 procent kører med cannabis

Et faktum norske forskerne ikke strides om, er at cirka halvdelen af bilister og motorcyklister, som er indblandet i dødsulykker, er påvirket af et eller andet stof - ofte cannabis.

Derfor ville forskere gerne finde ud af mere, om hvor mange som kører bil efter for eksempel at have røget hash. En af disse forskere er Jørg Mørland fra det norske Folkehelseinstituttet.

»Vi har foretaget 'vejkantsundersøgelser', ved at vi har stoppet tilfældige bilister i trafikken og taget prøver på dem. I disse undersøgelser fandt vi, at i underkanten af en procent havde brugt cannabis i løbet af de seneste timer,« siger Jørg Mørland fra Folkehelseinstituttet, som skal præsentere et indlæg om fundene på den kommende konference.

Sagt på en lidt anden måde, er det altså sådan at hvis du kører forbi 100 biler i trafikken, kan du regne med at omkring en af bilisterne du ser omkring dig, har røget hash før han eller hun satte sig bag rattet.

»Hvad dette betyder og hvor risikabelt det er, er vanskelig at sige. Risikoen for at havne i en ulykke vokser afhængig af hvor meget du har brugt og hvor længe det er siden. Akkurat som ved alkoholindtagelse.«

»Konklusionen er vel, at man ikke kan sige at cannabis er farligere end alkohol i trafikken eller omvendt, men at trafikrisikoen afhænger af mængden, hvad enten du har drukket øl eller røget hash,« siger Mørland.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk