To minutter i midnat: 'Dommedagsuret' rykker 30 sekunder frem
Kilde: 
26 januar 2018

Det berygtede 'Dommedagsur' skal igen stilles 30 sekunder frem, sådan at verden nu i billedlig forstand kun er to minutter fra en udslettelse.

Det skriver forskerne bag tidsskriftet Bulletin of the Atomic Scientists i en officiel opdatering.

»At kalde verdens atomare situation for alvorlig er at underdrive faren – og dens aktualitet,« skriver Bulletin of the Atomic Scientists i opdateringen.

Forskerne lægger vægt på, at verdens ledere i 2017 ikke formåede at håndtere de største trusler mod menneskeheden – herunder atomtruslen og klimakrisen.

Men tidsskriftet fremhæver særligt den stigende atomtrussel fra Nordkorea, der ifølge forskerne kun er blevet større af ord-udvekslingen imellem Nordkoreas leder Kim Jong-un og USA's præsident Donald Trump.

»Den manglende formåen til at sikre en midlertidig fastfrysning (af missiltests, red.) var ikke overraskende for iagttagere, taget i betragtning af den nedadgående spiral af atomar retorik mellem USA's præsident Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-un,« skriver forskerne i den officielle erklæring i Bulletin of the Atomic Scientists.

Dommedagsuret, der bliver passet af tidsskriftets Bestyrelse for Videnskab og Sikkerhed, blev startet i 1947 af forskere fra University of Chicago i USA.

Formålet var på en letforståelig måde at vise, hvor tæt menneskeheden for tiden var på at udslette sig selv.

I løbet af sin 70-årige historie har dommedagsuret højst været 17 minutter i midnat.

Det skete i 1991, da den Kolde Krig sluttede med Sovjetunionens sammenbrud. 

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.