Over 20 procent af kvinder, der fik menstruation første gang før de var elleve år, rapporterede det, som forskerne kalder bækkenbunds-syndrom under deres graviditet.
Bækkenbunds-syndrom er, når kvinden har smerter tre steder i bækkenet; i leddet midt foran og i de to led bag i bækkenet (se illustration længere nede).
Til sammenligning fik 12,7 procent af kvinderne, der fik sin første menstruation efter de fyldte 14 år denne type bækkensmerter.
Det viser et studie med data fra næsten 75.000 kvinder i ’Den norske mor og barn-undersøkelsen’. Studiet er en del af manuelterapeut
Elisabeth Krefting Bjellands doktorgradsarbejde ved Folkehelseinstituttet i Norge.
Forskerne mener, det indikerer, at smerterne ved bækkenløsning kan være hormonelt betinget, og at det bedste, man kan gøre, er at aflaste og tage hensyn til smerterne i hverdagen.
Hormonerne spiller også ind
»Det at bækkensmerterne ofte kommer tidlig i svangerskabet, tyder på, at hormonelle faktorer også spiller en rolle«.
»Nogle rapporterer om bækkensmerter så tidlig som i uge fire, fem og seks af graviditeten, og nogle opdager, at de er gravide på grund af bækkensmerterne,« siger Bjelland.
Men hvad har menstruationsalderen med bækkenløsning at gøre? Denne undersøgelse tyder på, at det er her østrogenet måske kommer ind i billedet.
»Det at få sin første menstruation tidlig er en risikofaktor for mange andre sygdomme, som østrogenafhængig kræft. Det er kræfttyper så som brystkræft og kræft i livmoren,« siger Bjelland.
Nogle kvinder er mere udsatte end andre
Det er kræfttyper, som man tror, er knyttet til hormonelle faktorer – blandt andet kan den samlede østrogeneksponeringen gennem livet have betydning for udviklingen af disse typer kræft.
Det er også studier, der tyder på, at de, der får menstruation tidlig, kan have højere østrogenniveauer gennem livet, og en hurtigere stigning af østrogenniveauet før ægløsningen – østrogenet dominerer med andre ord lidt mere hos dem end hos den gennemsnitlige kvinde.
At den samlede østrogeneksponeringen over tid skabe risiko for udvikling af bækkenløsning, har Bjelland og medforfatterne imidlertid ikke så stor tro på.
De fandt nemlig ud af, at yngre kvinder havde større risiko for bækkenløsning end ældre, og yngre kvinder er naturligvis ikke blevet eksponeret for østrogen lige længe som de ældre. Nu holder forskerne mest på en teori om, at nogle kvinder kan være ekstra udsatte.
»Måske handler det om, at nogle kvinder har højere østrogenniveau, og at de er mere sårbare over for de hormonelle ændringer, der sker under svangerskabet.«
Tidligere studier fandt forskellige resultater
En tidligere undersøgelse af kvinder med bækkenløsningssmerter har antydet, at kvinderne havde fået menstruation tidligere end det, man regnet for at være gennemsnittet i Norge, mens to andre studier ikke fandt nogen sammenhæng.
»Men det var alle sammen små undersøgelser,« siger Bjelland.
»Der er få undersøgelser af risikofaktorer for bækkenløsning, og materialet fra ’Den norske mor og barn-studien’ er det hidtil største i verden, når det kommer til at undersøge risikofaktorer for bækkenløsning«.
Rygsmerter, fysisk krævende job og Høj BMI kan være risikofaktorer
Ifølge Bjelland er der fra tidligere en vis enighed om nogle risikofaktorer for bækkenløsning. En faktor kan være, at kvinden tidligere har haft rygsmerter.
»Desuden kan det være uheldigt at have en stressende eller fysisk hårdt job.«
En undersøgelse, som Bjelland og kollegarene lavede i 2010 med den samme empiri, antydede flere risikofaktorer – blandt andet høj Body Mass Index (BMI).
Kombinationen af høj BMI og samtidigt med tidlig menstruation gav tilsammen den højeste risiko for bækkenløsning.
»Det at have født før var en stor risikofaktor, men vi fandt også ud af, at lavt uddannelsesniveau og højt niveau af angst og depression øgede risikoen,« siger Bjelland.
Derimod havde hverken fysisk aktivitetsniveau før graviditeten eller rygning under svangerskabet betydning for udviklingen af bækkenbunds-syndrom.
Ikke specielt høj forekomst i Norge
Man ved ikke så meget om årsagerne til bækkenløsning, selv om det rammer ganske mange.
»15-20 prosent af kvinderne i ’Den store mor og barn-undersøkelsen’ er betydelig plaget. På verdensbasis er det rapporter om forekomster helt fra fire procent til 75 procent. Det kan skyldes varierende eller manglende diagnosekriterier,« siger Bjelland.
Hun mener, det er en myte, at bækkenløsning er et norsk eller nordisk problem.
»I vores undersøgelse er forekomsten ikke specielt høj. Der er ganske mange, der rapporterer om smerte i ét leddene, men der er kun få, der rapporterer stærke smerter.«
»Jeg tror, det kommer an på, hvordan du spørger kvinderne. Måske har det også at gøre med, at vi i Norge desuden har en del rettigheder, der gør, at vi har mulighed for at blive sygemeldt under graviditeten, og at kvinder med bækkenløsning, der oplever gangvanskeligheder, kan få henvisning til fysioterapi.«
Desuden kan den højeste arbejdsmarkedsdeltagelse hos norske kvinder gøre, at problemet bliver mere synligt,« siger hun.
Hvad er bækkenløsning?
»Vi ved ikke helt hvad bækkenløsning egentlig er, men vi ved, at hormoner under svangerskabet, så som østrogener og relaxin, påvirker bindevævet og kan gøre det lidt løsere og mere vandholdigt.«
Det er tale om meget små forskelle, som kan medføre, at kvinden bliver lidt mere bevægelig i leddene.
»Men disse forskellene er ikke knyttet konkret til smerte, så nogle kvinder kan have mere bevægelighed og ikke have ondt, mens andre kan have ondt uden at have mere bevægelighed.«
»Man kan altså ikke helt sige, hvad der er grunden, men vi kan måske forestille os, at det er den lettere øgede bevægelse, der gør kvinden mere udsat, og det måske specielt senere i graviditeten, når vægtbelastningen stiger,« siger Bjelland.
Nye fund – kan de bidrage til forebyggelse?
»De, der har moderate smerter, behøver ikke nødvendigvis gå i behandling under graviditeten,« siger Bjelland.
»Hvis de går i behandling, kan det ske, at de får endnu de skal gøre i hverdagen, som allerede er travl nok. Derimod er god information og rådgivning vigtig. Det er vigtig at aflaste og reducere antallet af gøremål,« siger hun.
Ifølge Bjelland findes der ikke meget viden om forebyggelse eller behandling af alvorlig bækkenløsning under graviteten.
Og det selv om, den moderne kvinde måske helst havde ønsket, at de kunne træne det væk, sådan at de hurtigst mulig kunne komme tilbage til sin almindelige sprudlende form både på arbejdet og derhjemme.
»Træning kan til og med gøre ondt værre for en kvinde, som døjer med bækkensmerter under svangerskabet, men bassintræning er en form for træning som mange dog mener, fungerer,« siger Bjelland.
»Det, der hjælper, er at føde,« siger Bjelland lidt spøgefuldt.
»Bortset fra det er man nødt til at finde måder at aflaste sig på. Man må slet og ret tage hensyn til smerterne.«
Arbejdspladsen bør tilpasses den gravide
Når kvinder bliver gravide er det meget vigtig, at ledere tager initiativ til at tilrettelægge arbejdet – det gælder specielt blandt de, der har stressende eller fysisk hårde,« mener Bjelland.
»Jeg tænker på alle kvinderne i omsorgssektoren: kvinder, der er hjemmehjælpere, arbejder på plejehjem med tunge apparaturer, eller på hospitaler, hvor de går i de lange korridorer.«
»Lærere, førskolelærere og de, der arbejder i børnehave, har også opgaver der er fysisk krævende. Det er også store kvindefag, vi bør tænke på,« mener hun.
»Samtidig er det også problematisk at sidde stille over lang tid,« siger hun, og fortsætter:
»Graviditet er ikke en sygdom, men en tilstand, som der bør tages hensyn til.«
© forskning.no. Oversat af Mette Damsgaard
Her kan du se, de tre stedet i bækkenbunden, der volder gravide kvinder med bækkenbunds-syndromet smerter (Illustration: Wikimedia Commons)
1
/
2