Testosteron gør kvinder mere retfærdige
Testosteronet har et rygte for at gøre folk egoistiske og aggressive. Ny forskning antyder, at hormonet kan have helt andre effekter. I hvert fald så længe kvinderne ikke ved, hvad de får…

Tro er åbenbart stærkere end hormoner, viser nyt engelsk forsøg med pengespil hos kvinder(Illustrationsfoto: Colourbox)

Tro er åbenbart stærkere end hormoner, viser nyt engelsk forsøg med pengespil hos kvinder(Illustrationsfoto: Colourbox)

»For pokker, for et testosteron-fjols,« kan man i sit stille sind have tænkt, i mødet med brovtende brøleaber i baren. Men i så fald kan det have været en uretfærdig anklage. Ikke mod fjolset, altså, men overfor testosteronet.

Det ser nemlig ud til, at det mandlige kønshormon har fået et ufortjent dårligt rygte.

Den almene opfattelse af, at testosteronet fremtryller aggression, egoisme, utroskab og anden charmerende antisocial opførsel, ser ganske enkelt ikke ud til at stemme overens med virkeligheden, hvis man skal tro Ernst Fehr og hans kollegaer fra University of Zürich.

De har nemlig undersøgt, hvad der sker med helt almindelige kvinder, efter en ordentlig dosis af hormonet, skriver New Scientist.

Spil om dollars

Forsøget gik ud på, at 121 kvinder deltog i et slags spil om penge.

Pigerne fik 10 dollar. Så skulle de over for en medspiller foreslå, hvordan denne sum skulle deles. Modparten kunne blot acceptere eller afslå tilbuddet, men hvis omgangen endte i afslag, sad ingen af de to tilbage med så meget som en cent, skriver BBC.

Desuden fik halvdelen af deltagerne en dosis testosteron, mens resten fik placebo - narrestof som ikke kunne have nogen virkning. Ingen af kvinderne vidste, hvilken gruppe de var i.

Ville hormonet så påvirke spillet? Ville testosteron-gruppen for eksempel blive forvandlet til benhårde spekulanter med meget lille sans for en retfærdig deling?

Den ægte vare til nogle

Da spillet begyndte, viste det sig at hormonet virkelig havde en virkning, men slet ikke en som svarer til den gængse opfattelse af testosteron.

Kvinderne, der fik den ægte vare, blev faktisk mere generøse og retfærdige. Mens pigerne på placebo i gennemsnit tilbød medspilleren 3,40 dollar, overbød testosteron-fruerne med gennemsnitlig 3,90 dollar.

Det virkelig interessante var imidlertid, hvad som skete med de kvinder, som troede de havde fået testosteron.

Stærke i troen

Da spilleomgangen var forbi, skulle deltagerne gætte på, hvilken gruppe de var i.

Det viste sig, at de piger, som var overbevist om, at de havde testosteron i kroppen, blev griskere og mere uretfærdige, ligegyldigt hvilket af stofferne, de havde fået. Disse kvinder tilbød i gennemsnit én dollar mindre, end dem som mente, de måtte have fået placebo.

Vildmandseffekt

Dermed kan det altså virke som om, selve troen på testosteronets 'vildmands-effekt' kan frembringe en smule råhed. Og denne virkningen ser faktisk ud til at overskygge den egentlige effekt af hormonet.

Dette ser ud til at være et tilfælde, hvor ånden sejrer over materien, mener Fehr ifølge BBC.

»Mens andre dyr hovedsagelig kan være under indflydelse af biologiske faktorer som hormoner, ser biologien ud til at have mindre kontrol over menneskelig opførsel,« siger han.

Og det gælder formodentligt også for mænd.

Mod højere agtelse

Forskerne brugte kvinder i forsøget, fordi tidligere eksperimenter har vist, nøjagtig hvor længe tilført testosteron holder sig i kvindekroppen. Men de regner med, at resultaterne også holder stik for mænd.

Selvom hormonet altså ikke ser ud til at leve op til sit dårlige rygte, er der heller ingen grund til at antage at testosteron er nogen form for 'flinkheds-middel', som gør enhver hård negl lidt blød om hjertet.

»Det, hormonet virkelig gør, er, at få både mænd og kvinder til at søge mere status,« siger Fehr ifølge New Scientist.

Så forsøgsdeltagerne, som fik dette hormon, frygtede formodentlig afvisning mere end de andre. Det kunne forklare, at de blev mere tilbøjelige til at byde på en større andel af pengene til medspilleren, akkurat som forsøget viste.

Om dette faktisk kan være årsagen til, at ham gorillaen i baren ender med at tilbyde dig en øl, står foreløbig stadig hen i det uvisse.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk