Akupunktur ser ud til at gavne kvinder i overgangsalderen
Det kan dog skyldes placebo-effekt, at kvinderne følte sig bedre tilpas efter akupunktur-behandling.
akupunktur effekt overgangsalderen forskning

Akupunktur-behandlinger lindrede tilsyneladende hedeture, tør hud og andre symptomer på overgangsalderen i nyt studie. (Foto: Shutterstock.)

Akupunktur-behandlinger lindrede tilsyneladende hedeture, tør hud og andre symptomer på overgangsalderen i nyt studie. (Foto: Shutterstock.)

Akupunktur kan hjælpe mod hedeture i overgangsalderen.

Sådan lyder konklusionen i et nyt dansk studie, der netop er udgivet i det videnskabelige tidsskrift BMJ Open.

»Allerede efter to behandlinger fortalte kvinderne, at de oplevede en signifikant bedring i forhold til hedeture, følelsesmæssige gener og tør hud,« siger Kamma Sundgaard Lund, der er læge ved Børne og Ungdomspsykiatrisk afdeling i Roskilde og ph.d.ved Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Hvad ved vi om effekten af akupunktur?

Studiets begrænsninger

Akupunktur er et omstridt emne indenfor forskning. Og selvom det nye studie finder en signifikant effekt, er der også svagheder ved studiet.

  • Placebo: Forskerne kan ikke vide, om effekten de finder skyldes en placebo-effekt - altså, at kvinderne ganske enkelt har fået det bedre, fordi de oplever en behandling.
  • Manglende forklaring: Forskerne ved ikke præcis, hvad den fysiologiske forklaring er på, hvordan akupunktur virker mod overgangsalderens symptomer. Derfor kan det være, at effekten skyldes noget andet end selve behandlingen.
  • Korttidseffekt: Studiet her har fulgt kvinderne i seks uger. Det er relativt kort tid, og siger ikke noget om, hvad langtidseffekterne er. Forskergruppen følger dog fortsat forsøgsgruppen, og resultaterne er på vej i et kommende studie.

Forsøgspersoner oplevede en lindring af deres symptomer

I studiet har 70 ellers raske kvinder i overgangsalderen deltaget. Halvdelen af kvinderne har modtaget en behandling med akupunktur en gang om ugen i fem uger, mens den anden halvdel ingen behandlinger har fået.

Begge grupper har dog udfyldt et spørgeskema hver uge i de fem uger, samt et afsluttende spørgeskema. Og her finder forskerne en signifikant forskel på kvindernes oplevelser af deres symptomer.

»Kontrolgruppen havde ingen effekt, mens de af kvinderne, der fik behandling, som startede ud med at være ‘svært generet’ faldt til ‘moderat generet’ og fra ‘moderat generet’ til ‘svagt generet’,« siger Kamma Sundgaard Lund.

Udover en bedring i symptomer af hedeture, svedeture, følelsesmæssige gener, tørre slimhinder og hud oplevede kvinderne også færre søvnproblemer efter hele forløbet.

Kvinderne fik samme slags behandling hos ni forskellige læger med erfaring indenfor akupunktur.

LÆS OGSÅ: Akupunktur hjælper mod kroniske smerter

Kan være placebo-effekt

Akupunktur er et omdiskuteret emne, når det kommer til at bevise behandlingens effekt.

Det skyldes blandt andet, at man sjældent kan vide, om behandlingens effekt er placebo, hvor patienten simpelthen får det bedre, fordi de ved, de er under behandling.

I det nye studie kan forskerne faktisk heller ikke være sikre på, at der ikke er tale om placebo, fortæller Kamma Sundgaard Lund.

»Vi kan ikke udelukke, at den effekt, vi finder, er placebo. Vi kan bare konstatere, at der er en signifikant effekt, og måske kan vi blive klogere i opfølgende studier,« siger hun.

Forskerne ved heller ikke præcist, hvordan akupunktur rent fysiologisk kan virke mod overgangsalderens symptomer, og derfor kan man ikke være helt sikker på, at effekten er en årsagssammenhæng.

LÆS OGSÅ: Akupunktur ER placebo

Vanskeligt at designe et akupunktur-studie med placebo-behandling

Akupunktur er særligt problematisk, når det kommer til at undersøge, om der er tale om placebo.

Det skyldes blandt andet, at der ikke er nogen enighed om, hvordan man skal lave en eventuel placebo-behandling, fortæller Kamma Sundgaard Lund.

»I forsøg med medicin kan man give den ene gruppe en kalkpille, og den anden medicin. Men i et akupunktur-studie ved de godt, om de får sat nåle i sig eller ej, og sætter vi nåle i tilfældige steder, så kan det måske påvirke udfaldet i en anden retning,« siger Kamma Sundgaard Lund.

LÆS OGSÅ: Dansk læge: Overgangsalderen er langt bedre end sit rygte

akupunktur effekt overgangsalderen forskning

I overgangsalderen kan kvinder blive ramt af hedeture, søvnproblemer og tør hud. Det ser ud til, at helt ned til to akupunktur-behandlinger kan hjælpe på problemet, ifølge nyt studie. (Foto: Shutterstock.)

Forsker: Det er lavet så godt, som det kan

Overlæge på Odense Universitetshospital og forskningslektor på Syddansk Universitet Pernille Ravn vurderer, at der er tale om et veludført studie.

»Det er lavet så godt, som det kan, eftersom placebo-akupunktur er kontroversielt,« siger hun til Videnskab.dk.

Hun kunne dog godt tænke sig at se et studie med en bredere forsøgsgruppe næste gang.

»Det er en meget selekteret gruppe, der er helt raske. Det har de (forskerne, red.) gjort, fordi de gerne ville sikre sig, at hedeturene for eksempel ikke skyldes noget andet, men i sygehusvæsenet møder man en bredere skare, og det ville være interessant at se, om de også finder effekt her,« siger Pernille Ravn.

LÆS OGSÅ: Overgangsalder kan vare mere end 10 år

Et muligt supplement til hormonbehandling

De fleste kvinder oplever overgangsalderen, når de når alderen 45-55 år. Her holder æggestokkene op med at producere det kvindelige kønshormon, østrogen.

Det har en række ubehagelige bivirkninger som hedeture, svedeture, følelsesmæssige gener, tørre slimhinder og tør hud.

Er man hårdt ramt af overgangsalderens gener, kan man i dag blive tilbudt hormonbehandling, men det kan medføre en øget risiko for blodpropper og brystkræft.

Derfor tilbyder man normalt ikke behandlingen til personer, der i forvejen har en øget risiko på grund af rygning, forhøjet blodtryk eller overvægt, fortæller Pernille Ravn.

»Jeg vil overordnet set kategorisere hormonbehandling som mere effektivt end akupunktur, men det er ikke risikofrit. Personer i risikozonen vil forholdsvis omkostningsfrit kunne prøve akupunktur,« siger hun.

Nu, hvor første studie er overstået, er kontrolgruppen, der ikke fik behandling i første omgang, påbegyndt samme behandling som de kvinder, der fik akupunktur, og forskerne vil holde øje med, om der er forskel på resultaterne hos de to grupper.

LÆS OGSÅ: Forsker: Knogleskørhed kan stoppes med rødkløver

LÆS OGSÅ: Bliver tømmermænd virkelig værre med alderen?

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk