Forsker: Knogleskørhed kan stoppes med rødkløver
Urten rødkløver har samme effekt som østrogen på nedbrydningen af knogler, men uden bivirkningerne, siger forsker.
rødkløver, knogleskørhed, osteoporose

Denne lille urt indeholder muligvis nøglen til at forhindre, at kvinder får knogleskørhed. (Foto: Ivar Leidus)

Denne lille urt indeholder muligvis nøglen til at forhindre, at kvinder får knogleskørhed. (Foto: Ivar Leidus)

Det kan være slut med østrogenbehandlinger til kvinder, hvor overgangsalderen har givet dem knogleskørhed.

I stedet kan et skud koncentreret og fermenteret rødkløver (Trifolium pratense) sætte en stopper for nedbrydningen af knoglerne.

Det viser i hvert fald flere nye studier, der for nylig blev offentliggjort i de videnskabelige tidsskrifter American Journal of Clinical Nutrition og Plos One.

»Behandlingen er banebrydende, idet vi nu kan behandle knogleskørhed uden at bruge farlige østrogener, der medfører en betydeligt øget risiko for cancer, og som også er behæftet med andre bivirkninger,« fortæller manden bag de nye studier, lektor Per Bendix Jeppesen fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet.

Du kan finde links til de forskellige studier i boksen under artiklen.

Historien kort
  • Fermenteret rødkløver stopper overdrevent tab af knoglemasse.
  • Naturproduktet, der er billigt at fremstille, kan især bremse knogleskørhed i udviklingslande.
  • Muligvis kan rødkløver også hjælpe kvinder med at holde figuren sent i livet.

Kan være særdeles godt i udviklingslande

Fermenteret rødkløver kan være et godt middel til at forebygge knogleskørhed, hvis det samtidig er billigt og uden for mange bivirkninger.

Det vurderer Klinisk professor Niklas Rye Jørgensen, der er specielansvarlig overlæge ved Rigshospitalet, Klinisk Biokemisk Afdeling.

»Det kan muligvis hjælpe med at forebygge knogleskørhed i vores verden, men i særdeleshed i mindre udviklede lande, hvor adgangen til medicin måske ikke er så god som herhjemme. I udviklingslande vil det formentlig være godt med et naturprodukt, der nok er væsentligt billigere at producere end konventionel medicin,« siger Niklas Rye Jørgensen, der ikke har noget med det nye studie at gøre.

Niklas Rye Jørgensen mener dog også, at der skal flere studier til for at afdække eventuelle bivirkninger ved indtag af fermenteret rødkløver.

Rødkløver bremsede knogleskørhed

Forskerne fra Aarhus Universitet har testet behandlingen med fermenteret rødkløver på 78 kvinder med begyndende knogleskørhed.

Mange kvinder bliver ramt af knogleskørhed

Hver tredje kvinde oplever i sin levetid en eller anden grad af knogleskørhed, hvor op til seks procent af knoglemassen årligt forsvinder.

Det sker specielt for kvinder i årene, hvor de gennemgår overgangsalderen, hvilket betyder, at deres risiko for knoglebrud efterfølgende stiger proportionalt med tab af knoglemasse.

Koblingen skyldes sammenhængen mellem mængden af østrogen i blodet og opbygning af knoglemasse. Når østrogenniveauet falder i forbindelse med overgangsalderen, oplever mange kvinder et hurtigt fald i knoglemasse.

Behandling til kvinder med alvorlig knogleskørhed kan være østrogenbehandling eller andre lægemidler.

Problemet med østrogenbehandling er dog, at behandlingen øger risiko for bryst- og æggestokkræft, og at de andre lægemidler kan være forbundet med bivirkninger i form af eksempelvis influenzalignende symptomer efter indtag.

Kvinderne, der alle var på den anden side af overgangsalderen, blev inddelt i to grupper, hvor den ene fik behandling med 60 milliliter fermenteret rødkløverekstrakt, mens den anden blev behandlet med et placebo.

Efter 12 måneder målte forskerne knogletætheden i kvindernes hofter og ryg ved hjælp af skanninger og så, at kvinderne på placebobehandlingen havde mistet omkring fem procent af deres knoglemasse, mens kvinderne på fermenteret rødkløver næsten ikke havde mistet noget.

Knogleskørheden og knogletabet var med andre ord blevet stoppet.

»Kvinderne, som fik rødkløver, var nede på et tab af knoglemasse, som svarer til det normale for alderen. De, som ikke fik behandling, mistede tre gange så meget. Det er en rigtig god effekt af rødkløver,« forklarer Per Bendix Jeppesen.

Kan købes i dag

Da fermenteret rødkløver allerede i dag bliver brugt som alternativ behandling, kan kvinder i og efter overgangsalderen uden problemer købe ekstraktet som et værn mod begyndende knogleskørhed.

Hvorvidt mænd har samme gavn af den lille urt er stadig uvist.

»Vi valgte i første omgang at fokusere på kvinder i årene efter overgangsalderen, da de er mest udsatte. Vi har ingen beviser for, at det også har samme effekt på mænd, men vi udelukker ikke at lave lignende forsøg med dem også,« siger Per Bendix Jeppesen.

Rødkløver indeholder østrogenlignende stoffer

Det specielle ved rødkløver er, at planterne indeholder stoffer, kaldet planteøstrogener, der har nogle af de samme effekter som almindelige østrogener.

Forskellen er blot, at planteøstrogenerne binder til andre receptorer i kroppens celler end østrogen og derfor også har en lidt anden effekt.

Per Bendix Jeppesen fortæller blandt andet, at mens indtag af østrogen er forbundet med øget risiko for bryst- og æggestokkræft, er der ingen risiko ved at spise planteøstrogener.

Samtidig virker planteøstrogener ikke kun mod knogleskørhed.

»Vi har tidligere også fundet positive effekter af rødkløver på symptomer på overgangsalderen – blandt andet i form af reducering af hyppigheden og voldsomheden af spontane svedeture samt andre associerede symptomer på overgangsalder,« fortæller Per Bendix Jeppesen.

Fermentering gør rødkløver mere potent

Ifølge det review, som Per Bendix Jeppesen sammen med ph.d.-studerende Max Lambert har udgivet i American Journal of Clinical Nutrition, er det ikke ligegyldigt, om kvinder spiser rødkløver eller fermenteret rødkløver.

Om planteøstrogener

Planteøstrogener, kaldet isoflavoner, findes i blandt andet rødkløver og bønner. Da det findes i store mængder i soja, kan det ifølge det nye studie være årsagen til, at kvinder i Asien sjældnere bliver ramt af knogleskørhed end kvinder fra eksempelvis Europa.

Reviewet er en opsamling af fem tidligere studier, og samlet set peger de på, at den positive effekt kun sker ved indtag af fermenteret rødkløver, hvor rødkløveren er blevet behandlet med mælkesyrebakterier eller lignende for ikke at benytte den 'rå' plante.

Per Bendix Jeppesen fortæller, at det skyldes, at der på planteøstrogener sidder nogle sukkermolekyler, som gør, at planteøstrogenerne ikke kan komme over tarmvæggen og blive optaget i blodet.

Mælkesyrebakterierne fjerner til gengæld sukkermolekylerne, så det godt kan lade sig gøre.

»Mælkesyrebakterierne gør planteøstrogenerne mere potente og aktive. Samtidig er mælkesyrebakterier sunde for tarmene generelt, da de forbedrer fordøjelsen,« siger Per Bendix Jeppesen.

Kan give ungpigefiguren tilbage

Hvis planteøstrogener har helt den samme effekt på kroppen som almindelige østrogener, kan det faktisk også betyde, at kvinder kommer til at se yngre ud, hvis de spiser fermenteret rødkløver.

Årsagen er, at østrogen blandt andet har en indvirkning på kroppens fedtdeponering.

Det vil sige, at østrogen hjælper kroppen med at deponere fedtet de rigtige steder på kroppen og mindsker vægtstigning, som man ofte ser hos kvinder i overgangsalderen.

»Det er rigtig spændende, for det kan være banebrydende, hvis rødkløver har nogle positive effekter, som man ellers kun finder ved hormonbehandlinger, der er behæftet med visse bivirkninger,« siger Per Bendix Jeppesen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk