Søvnapnø kan give diabetikere lyst til slik og kager
Forskere vil have, at personer med diabetes-2 bliver tjekket hos lægen for sygdommen søvnapnø. Den kan fordoble sandsynligheden for stærk trang til kulhydrater, sammenlignet med folk, der ikke er syge, viser nye resultater.

Hvis man har diabetes, kan søvnapnø gøre trangen til kulhydrater endnu mere stærk, så forskere mener, at man nu bliver nødt til oftere at tjekke for søvnapnø netop hos diabetespatienter. (Foto: Colourbox)

»Det er helt klart, at læger har brug for at skærpe opmærksomheden om søvnapnø. Denne sygdom er ofte underdiagnosticeret i den primære sundhedspleje.«

Sådan siger den privatpraktiserende læge Anthony Cannon fra New Jersey, USA.

Også norske forskere har påpeget, at mange læger i Norge har begrænset viden om søvnapnø. Anthony Cannon er en af tre forskere, som i denne uge præsenterede foreløbige fund fra et studie på konferencen Sleep 2012 i Boston, USA.

Studiet er endnu ikke blevet publiceret i et tidsskrift.

Trangen til kulhydrater stiger

Resultaterne viser, at folk med diabetes har en øget risiko for obstruktiv søvnapnø. Samtidig rapporterer de også om en kobling mellem søvnsygdomme og en øget trang til at spise let omsættelige kulhydrater – som i for eksempel kager og slik.

Et ukontrolleret indtag af kulhydrater kan skade en diabetessyg persons krop, minder forskerne om.

Obstruktiv søvnapnø er den mest udbredte variant af søvnapnø. Det er et stop for åndedrættet, mens man sover, og er en tilstand som kan optræde i både mildere og mere alvorlige former.

Tag søvnapnø med i regnskabet

Det er almindeligt, at obstruktiv søvnapnø giver mange korte opvågninger og giver træthedsfølelse og uoplagthed. Tilstanden er også en risikofaktor for hjerte-kar-sygdom.

»Behandling af diabetespatienter, som udelukkende baseres på lægemidler, træning og kostændring, uden at søvnapnø tages med i regnskabet, kan gøre til at resultaterne ikke bliver optimale.«

Det siger medforfatter og forsker Mahmood Siddique, tilknyttet Robert Wood Johnson Medical School, i en pressemeddelelse fra American Academy of Sleep Medicine.

Mange havde søvnapnø

Forskerne havde set nærmere på et lille udvalg af patienter, 55 personer, hvor halvdelen havde diabetes.

Efter et stykke tid blev det klart, at 82 procent af diabetikerne havde søvnapnø. Og – at diabetikerne havde næsten dobbelt så høj risiko for at opleve trang til kulhydrater, sammenlignet med raske folk.

Søvnmangel og hormonændringer

Mahmood Siddique minder om, at tidligere forskning har vist, at søvnmangel kan føre til hormonændringer, som regulerer både appetit og sultfølelse.

»Sådanne ændringer kan føre til en væsentlig trang efter produkter med hurtigt kulhydrater som kager, slik, brød, ris og kartofler,« siger han.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson