Hvis du kan lide, hvad du ser i spejlet, er der større chance for, at du vil nyde at lægge dig hen i sengen og have sex med din partner.
Er du i stedet utilfreds med din krop, er det til gengæld mere sandsynligt, at du vil opleve problemer i forbindelse med sex. Det kan være mangel på ophidselse, problemer med at få orgasme eller generelt lav lyst til sex.
Sådan konkluderer et hold danske og norske forskere i et nyt studie publiceret i The Journal of Sexual Medicine.
Af 2.903 deltagere i studiet meldte 46%, at de havde seksuelle problemer.
- 28% oplevede et enkelt problem
- 9% oplevede to problemer
- 5,1% oplevede tre
- 2,5% oplevede 4, mens
- 0,8% oplevede fem problemer.
Studiet har fokuseret på problemer knyttet til sex inden for disse fem områder:
- Interesse/begær
- Nydelse
- Ængstelse
- Begejstring og ophidselse
- Klimaks (orgasme)
Kilde: Den videnskabelige artikel i The Journal of Sexual Medicine
»Generelt har man færre problemer, jo gladere man er for sit udseende. Vi tolker det på den måde, at når man er tilfreds med sit udseende, har man plads til at være til stede i nuet,« siger Camilla Stine Øverup, førsteforfatter på studiet, til Videnskab.dk.
»Sex kræver, at man ikke er helt inde i sit eget hoved, og at man skal komme lidt ud og mærke og føle i øjeblikket.«
»Men hvis man er bekymret over sit udseende, kan det være, man bekymrer sig for meget om, hvordan man ser ud og kan ikke give slip og opleve så meget nydelse og ophidselse,« uddyber Camilla S. Øverup, postdoc på Afdeling for Miljø og Sundhed på Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet.
Op ad bakke, hvis kroppen ikke er tiltrækkende
Studiet begejstrer Annamaria Giraldi.
Hun har ikke været med til at lave undersøgelsen, men forsøger at hjælpe folk med seksuelle problemer som overlæge på Sexologisk Klinik i Region Hovedstaden.
»Det afspejler meget det, vi ser i klinikken. Et gammelt, sexologisk begreb kaldes ’spectatoring’, hvor man ser sig selv udefra og ikke kan være til stede i nuet, fordi man er utilfreds med sin krop, måske fordi man synes, man er for tyk,« forklarer Annamaria Giraldi, der også er klinisk professor ved Københavns Universitet.
»Det kan betyde, at folk kun vil have sex, når det er mørkt, fordi de ikke kan lide, hvad de ser. Der er meget krop i sex, og synes man ikke, kroppen er tiltrækkende, kan det være op ad bakke. Så jeg synes, deres konklusioner giver rigtigt god mening, og det er dejligt, at det er et stort studie, der har mange med,« siger Annamaria Giraldi til Videnskab.dk.
I studiet har forskerne analyseret svar på spørgsmål om sex og udseende fra næsten 3.000 mennesker i parforhold.
Svarene i det nye danske studie stammer fra Norge, hvor forskere fra Universitetet i Oslo – blandt andre Bente Træen – har sat et online-spørgeskema om sex sammen. Det har over 4.000 nordmænd svaret på. De er alle del af en større pulje, der er tilfældigt og repræsentativt sat sammen af Gallup.
I det nye danske studie indgik svar fra 2.900 af dem; nemlig alle dem, som oprindeligt svarede bekræftende på at have haft sex og være i et forhold.
Ifølge Annamaria Giraldi er det spændende at se data på nordmænd, »som vi danskere kan relatere os til«.
En hel del sex-forskning stammer nemlig fra USA, som kulturelt ligger længere fra os end Norge og derfor måske siger lidt mindre om os danskere end det nye studie.
Deltagerne har blandt andet rangeret tilfredshed med deres fysiske udseende på en skala fra 1 til 7 og fortalt, om de var tilfredse med deres sexliv – samt, hvor mange og hvilken type problemer de oplever i sengen.
Sådan en spørgeskemaundersøgelse kan ikke i sig selv bruges til at konkludere noget sikkert om årsagssammenhænge (kausalitet), men resultaterne sætter gang i flere overvejelser.
Udvisker kønsforskelle fra andre studier
Et par detaljer sprang særligt Camilla S. Øverup i øjnene, da hun og kollegerne så nærmere på deres data:
- Tilfredshed med selve forholdet til partneren ser ikke ud til at have nogen indflydelse på resultaterne.
Forskerne legede ellers med den tanke, at god kommunikation og høj tillid til partneren kunne påvirke, om man oplevede tilfredshed med egen krop og nydelse i sengen.
- Resultaterne er stort set de samme for mænd eller kvinder.
Kvinder klager en smule mere over sexlivet, sandsynligvis på grund af manglende interesse, funderer Camilla S. Øverup. Men både hun og Annamaria Giraldi hæfter sig ved, at studiet finder lige så mange problemer på grund af utilfredshed med egen krop hos mændene som hos kvinderne.
»Det er især interessant, fordi meget tidligere forskning i seksualitet har lagt vægt på, at der er en stor forskel på mænd og kvinder,« siger Camilla S. Øverup.
Camilla S. Øverup forklarer, at forskere generelt har haft det med at stille én type spørgsmål til kvinder og en anden type til mænd, og at det kan ende med at give indtryk af kønsforskelle, der reelt ikke er der.
Et eksempel:
Inden for sexforskning bliver kvinder tit spurgt, om de oplever vaginal smerte under samleje. Mænd bliver spurgt, om de har problemer med rejsningen. Begge problemer er isoleret til det ene køn og kommer til at fremhæve forskelle.
Andre seksuelle problemer kan derimod være de samme for mænd og kvinder, for eksempel problemer med at føle angst under sex eller mangel på interesse, forklarer Camilla S. Øverup.
Spørgsmål af den karakter bliver formuleret ens til begge køn og viser altså langt større overlap. Det er en metode, Videnskab.dk går bagom i en anden artikel.
Det kan være værd at have med i tankerne, at svarene i undersøgelsen omfatter en ret specifik gruppe mennesker:
Gennemsnitligt var deltagerne 47 år gamle og i et heteroseksuelt parforhold, som de var meget tilfredse med og havde været del af i 17 år.
86% af de 2.903 deltagere var gift.
Måske man ville se andre resultater i andre befolkningsgrupper, for eksempel blandt yngre?
»Man kan aldrig udbrede resultater til at gælde alle mennesker, men man kunne frygte, at det ville være endnu mere udtalt hos yngre, fordi de ikke har haft en partner i lang tid og går mere op i, hvordan de ser ud.«
»Jeg tænker i hvert fald umiddelbart, at tendensen vil være forstærket hos yngre,« siger Annamaria Giraldi.
Højt BMI kan være en forklaring
En forklaring på, at både mænd og kvinder lader til at opleve problemer, kan måske være overvægt.
Ph.d. Helle Gerbild har læst studiet for Videnskab.dk og nævner to måder, overvægt kan have påvirket forsøgsdeltagernes problemer på:
- Højt BMI nedsætter seksuel ophidselse
»Overvægt giver en inflammation i kroppen og kan påvirke blodkarrene negativt, så den seksuelle ophidselse hos begge køn kan blive hæmmet,« forklarer Helle Gerbild, der i sin ph.d.-afhandling netop så nærmere på fysiologiske årsager til, at mænd kan få problemer med rejsningen.
- I vores kultur er idealet at være slank
»At være normalvægtig og tynd giver i vores samfund seksuel kapital og attraktivitet. Det er også en del af den seksuelle ophidselse, at man forestiller sig, at partneren synes, man er attråværdig.«
»På den måde kan der også være en større kulturel kontekst relateret til at føle sig seksuelt attraktiv og kunne blive ophidset, som jeg synes, man risikerer at overse, hvis man kun ser individuelt på det her,« siger Helle Gerbild, lektor på UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole, til Videnskab.dk.
Blandt deltagerne i studiet havde rundt regnet 2 ud af 10 et BMI som svært overvægtige. 4 ud af 10 havde et BMI, der svarer til at være overvægtig.
De resterende var normalvægtige (4 ud af 10 i runde tal) eller undervægtige (ganske få).
Hvad gør man ved det?
Det gode spørgsmål er jo så, om man kan lære at se lidt anderledes på sin krop, hvis man nu gerne vil opleve færre problemer i sengen.
Annamaria Giraldi fortæller, at man på Sexologisk Klinik allerede laver øvelser med at få folk til at undgå at vurdere deres krop.
»Hvis man arbejder med at sætte sig ud over at bedømme sin krop og synes, den er forkert, kan det måske gøre det lettere at være seksuel,« forklarer hun.
En anden del af behandlingen på klinikken går ud på at få folk til at være til stede i deres krop.
Det ligger i tråd med et studie i tidsskiftet Sexual Medicine Reviews fra 2020.
Studiet konkluderer, at flere videnskabelige forsøg har vist, at kvinder både kan blive mere nærværende under sex og opleve større ophidselse, hvis de kommer i bedre kontakt med deres krop (»body awareness«) gennem for eksempel mindfulness.
Om det også gælder danskere, finder vi måske snart ud af. Annamaria Giraldi er ved at lægge sidste hånd på et studie i netop mindfulness.