Vores læser Mads er frustreret.
Eller det vil faktisk sige, at vi ikke helt ved, om Mads er frustreret. Men han har skrevet ind til Spørg Videnskaben med et spørgsmål, som tyder på, at han kunne være det.
Mads skriver nemlig:
»Hvilke helbredsmæssige konsekvenser kan det have, hvis jeg ikke har et aktivt sexliv?«
Sex er med til at holde os velfungerende
Uanset om Mads er bange for sit helbred, eller om han blot spørger af ren interesse, synes vi, at han skal have et svar.
Vi har derfor sendt spørgsmålet videre til to forskere, som kommer med deres bud på, om cølibat er helbredsmæssigt farligt eller ej.
Den første forsker er læge og professor i sexologi ved Aalborg Universitet Christian Graugaard og han kan berolige Mads med, at det ikke umiddelbart er farligt at holde sig fra sex i en periode.
»Vi ved, at seksuelle aktiviteter kan fungere som en slags ‘raskhedsfaktor’, som styrker parforholdet og øger livskvaliteten hos den enkelte. På samme måde er der sandsynligvis også visse fysiologiske sundhedsgevinster knyttet til sex. Men man kan ikke slutte modsat, og det er ikke i sig selv sundhedsskadeligt eller trivselsnedsættende at afstå fra at dyrke sex,« fortæller Christian Graugaard.
Derfor er sex sundt
Vender vi det hele på hovedet og kigger på, hvorfor Mads bør afstå fra et liv i cølibat, finde sig en kæreste og få knaldet løs, er det, fordi sex er sundt for både krop og sjæl.
Foruden de parforholdsmæssige gevinster og følelsen af højere livskvalitet peger forskning på, at der er mange helbredsmæssige gevinster ved at dyrke sex.
Her er, hvad forskningen siger, sex gør for dig:
- Giver dig bedre søvn
- Styrker dit immunforsvar
- Hjælper dig med at forbrænde kalorier (du kan læse hvor mange kalorier i artiklen: ‘Så mange kalorier forbrænder du ved sex‘)
- Styrker dit hjerte
- Virker afstressende
- Virker smertelindrende
- Gør dig i bedre humør
- Reducerer risikoen for svangerskabsforgiftning
- Styrker hjernen (hør en inspirerende TED Talk om emnet i artiklen: ‘Sex og rødvin er godt for hjernen‘)
- Studier peger endda på, at sex mindsker risikoen for prostatakræft
\ Sex frigiver østrogen hos kvinder
Når kvinder dyrker sex, frigiver deres kroppe mere østrogen.
Østrogen er godt for mange ting – blandt andet mindsker det kvindelige kønshormon risikoen for Alzheimers og knogleskørhed. Østrogen øger også kroppen naturlige produktion af collagen, som giver en sund og mere spændstig hud.
Kilde: University of Bradford
Ikke bevist, at cølibat er usundt
Under sex frigiver vi forskellige stoffer i kroppen, som giver de ovennævnte sundhedsfordele. Det drejer sig blandt andet om:
- Endorfiner, der styrker immunforsvaret og hjælper med at afstresse kroppen
- Oxytocin, der virker smertestillende
- Østrogen, som eksempelvis kan modvirke Alzheimer
Lektor Claus Juul Løland fra Neuropharm and Genetics Lab på Københavns Universitet forsker i forskellige stoffers biokemiske effekt på hjernen. Ifølge ham er der al mulig god grund til at dyrke sex.
»Sex er godt for mange ting – udover artens overlevelse. Motionen er i sig selv godt for din fysiske tilstand, og hvad angår det psykologiske, er det rigtigt, at sex aktiverer vores belønningscenter, hvilket igen stimulerer vores velvære og motivation,« fortæller Claus Juul Løland.
På spørgsmålet om, hvorvidt det så er direkte usundt af afholde sig fra sex, lyder tilbagemeldingen fra den biokemiske forskningsfront således:
»Svaret på Mads’ spørgsmål er sådan set bare: ‘Nej’. Længere er den historie ikke,« siger Claus Juul Løland.
\ Spørg Videnskaben
Her kan du stille et spørgsmål til forskerne om alt fra prutter og sjove bynavne til kvantecomputere og livets oprindelse.
Du kan spørge om alt – men vi elsker især de lidt skøre spørgsmål, der er opstået på baggrund af en nysgerrig undren.
Vi vælger de bedste spørgsmål og kvitterer med en Videnskab.dk-T-shirt.
Send dit spørgsmål til: sv@videnskab.dk
Cølibat er usundt, hvis…
Der er aldrig påvist nogle egentlige fysiologiske gevinster ved seksuel afholdenhed, og der er næppe videnskabelig evidens for samlejeforbud udstedt af hysteriske trænere op til vigtige sportskampe, fortæller Christian Graugaard.
»Vi taler formentlig om idéhistorisk vraggods fra den førmoderne hippokratiske medicin, hvor sæden blev betragtet som en særlig dyrebar og vital væske. Men det betyder naturligvis ikke, at det enkelte menneske ikke godt kan føle sig bedre tilpas og mere energisk ved at leve i cølibat i kortere eller længere perioder. Her taler vi om subjektive oplevelser, som er vanskelige at måle og veje,« siger han.
Mads kan altså umiddelbart godt leve et liv i cølibat uden at tage skade.
Der er dog nogle omstændigheder, som ifølge Christian Graugaard alligevel kan gøre mangel på sex usundt.
Forestiller man sig for eksempel, at Mads er forhindret i at dyrke sex på grund af sygdom, handicap eller et dysfunktionelt parforhold, kan det lede til et stressmoment, som ifølge professoren på sigt kan udgøre en sundhedsmæssig belastning.
»Det springende punkt er, om man lever i cølibat, fordi man befinder sig godt foruden sex, eller fordi man er tvunget af omstændighederne,« siger Christian Graugaard.
»Hvis man blot mangler lysten, er der intet belæg for, at ens fysik tager skade. Det ‘farligste’ ved at leve i cølibat er nok de samfundsmæssige forventninger og idealer, som risikerer at gøre den aseksuelle stresset eller ked af det.«
Vi håber, at Mads har fået et svar, han kunne bruge til noget. Vi takker i hvert fald for spørgsmålet og kvitterer med en Spørg Videnskaben-T-shirt.
Vi takker også Christian Graugaard og Claus Juul Løland for de gode svar.
Sidder du med et spørgsmål – det behøver ikke være om sex – som du gerne vil have videnskaben til at svare på, er du mere end velkommen til at sende det ind til os på sv@videnskab.dk.
Sex er dog ikke altid en fest. Det kan du læse denne danske undersøgelse, som viser, at kvinder mister sexlysten i lange parforhold.
Artiklen er opdateret den 2. juli 2019 med en præcisering af Claus Juul Lølands andet citat.