Kvinder er længe blevet anbefalet at undersøge deres bryster jævnligt.
Hensigten er at opdage knuder eller andre afvigelser, som kan være et tidligt varsel om brystkræft. For de fleste kræftformer har tidlig diagnose og behandling nemlig stor betydning for chancen for at blive rask.
Men nu konkluderer en undersøgelse, at selvundersøgelse af brysterne ikke har nogen effekt.
»Vi har set på data fra to yderst omfattende helbredsundersøgelser. De viser ingen positiv effekt som følge af selvundersøgelse af brysterne,« siger ph.d. Jan Peter Kösters.
Han har ledet undersøgelsen, som er gennemført på det uafhængige forskningsinstitut Nordic Cochrane Centre i København sammen med blandt andre overlæge Peter Götzsche.
Samme dødelighed
De to helbredsundersøgelser, forskerne har gennemgået, blev gennemført i Rusland og Kina. I alt deltog næsten 400.000 kvinder, som blev fulgt igennem flere år.
En del af kvinderne fik besked om jævnligt selv at undersøge deres bryster. Andre deltagere udførte ikke nogen selvundersøgelser.
Det viste sig, at dødeligheden som følge af brystkræft var omtrent den samme i begge grupper.
Unødvendige vævsprøver
Hos de kvinder, som jævnligt undersøgte brysterne, blev risikoen derimod kraftig øget for unødvendige vævsprøver efter mistanke om brystkræft.
I denne gruppe var der næsten dobbelt så mange kvinder, som fik foretaget vævsprøver, hvor det viste sig, at der ikke var tegn på kræft.
»Hvis jeg blev spurgt af en kvinde, ville jeg ikke anbefale hende at udføre selvundersøgelse af brysterne. Jeg ville også advare hende om, at chancen for unødvendige vævsprøver forekommer at blive næsten fordoblet ved selvundersøgelse,« siger Jan Peter Kösters.
Relevant for Vesten
Resultatet af undersøgelsen står i kontrast til den generelle anbefaling til kvinder.
»Vores opgave er ikke at fortælle sundhedsmyndighederne, hvilke anbefalinger de bør komme med. Men jeg ved, at de fleste kræftforeninger i USA ikke anbefaler at foretage selvundersøgelser,« siger Jan Peter Kösters.
Han mener, at data-grundlaget for undersøgelsen er meget godt og ser ingen særlige svagheder ved undersøgelsen. Kösters mener også, at resultaterne fra helbredsundersøgelser i Kina og Rusland fuldt ud kan overføres til vestlige lande.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov