Seks trusler kan få ebola til at blusse op igen
Ebola er slået tilbage i Afrika, men den dødelige virus kan stadig nå at blomstre op igen og slå mange flere mennesker ihjel

Røde Kors i Guinea rejser fra dør til dør for at lære befolkningen, hvordan de undgår ebola-virus. En af de store udfordringer er at lære dem at begrave de døde på en måde, så smitten ikke kommer i kontakt med de efterladte. (Foto: CDC Global)

Røde Kors i Guinea rejser fra dør til dør for at lære befolkningen, hvordan de undgår ebola-virus. En af de store udfordringer er at lære dem at begrave de døde på en måde, så smitten ikke kommer i kontakt med de efterladte. (Foto: CDC Global)

Hvis du har fået indtryk af, at vi er ved at få bugt med ebola i Afrika, tager du muligvis fejl. Kampen er nemlig langt fra vundet, konstaterer tidsskriftet Nature i en statusartikel om ebola.

Ifølge Nature er blandt andet regntiden, uidentificerede smittebærere og mangel på økonomiske midler noget, der kan spænde ben for ebolabekæmpelsen.

Overlæge ved Statens Serums Institut Anders Fomsgaard er enig i, at kampen mod ebola ikke er vundet endnu:

»Man skal være varsom med, hvornår man skal erklære noget for frit for ebola. Ebola er ikke væk endnu, og overvågningsindsatsen skal fortsætte et stykke tid,« udtaler han til Videnskab.dk.

De seks udfordringer i kampen mod ebola

For på trods af at mængden af nye udbrud er reduceret kraftigt, er der altså stadig en chance for, at sygdommen kan blusse op igen.

Nature angiver hele seks udfordringer, der skal tages hånd om, hvis ikke vi skal tabe kampen mod ebola:

1. Nye udbrud på tværs af landeområder
I Liberia er store dele af landet smittefrit, og sygdommen begrænset til et enkelt område. Men i Sierra Leone og Guinea forekommer der stadig nye udbrud på tværs af landene, og der er derfor brug for en høj grad af smittekontrol.

2. Uidentificerede smittebærere
For at komme smitten til livs, benytter man smitteovervågning, hvor man overvåger alle, som har været i kontakt med en ebolasmittet. Alligevel opstår der stadig nye smitteudbrud hos personer, som ikke har været i kontakt med smittede. Det er derfor muligt, at man ikke har identificeret alle smittebærere.

3. Behov for en ny type indsats mod ebola
I takt med at der kommer færre udbrud af ebola, er det nødvendigt at ændre arten af hjælp. Hvor man tidligere har koncentreret sig om at håndtere de syge, skal man nu fokusere på at opspore mulige smittebærere. Det vil kræve, at det internationale samfund ændrer opfattelsen af, hvordan man bekæmper ebola.

4. Traditionelle begravelser af dem, som er døde af ebola, bringer deltagerne i direkte kontakt med den afdøde og sætter dem i stor risiko for at blive smittet.

5. For få midler
FN estimerer, at ebolabekæmpelsen det næste halve år vil kræve 1,5 milliard amerikanske dollars, hvilket svarer til knap 10 millarder danske kroner. Der er dog kun afsat 600 millioner amerikanske dollars, knap 4 milliarder danske kroner, til formålet.

6. Regntiden er på vej
Den snarligt kommende regntid vil ødelægge mange af jordvejene og dermed besværliggøre smitteberedskabets mulighed for at komme ud til de ebolaberørte områder. 

Det er vigtigt, at indsatsen mod ebola fortsætter

Anders Fomsgaard synes da heller ikke, at det er overraskende, at der sker stigninger af ebolatilfælde i områder, som man ellers havde erklæret ebolafrie.

»Det går op nogle steder og ned nogle andre steder. Det har at gøre med, at folk rejser meget rundt i de berørte områder. Så selvom man erklærer noget frit i et område den ene dag, så kan det risikere at blusse op igen den anden dag,« siger han.

Anders Fomsgaard er enig i, at regntiden vil give problemer i forhold til at komme rundt i de smitteprægede områder. Modsat Nature er han dog ikke bekymret for, om man husker at ændre arten af hjælp til ebolaramte lande, da han mener, at det er noget, de i høj grad er bevidste om hos Verdenssundhedsorganisationen, WHO.

»Man er i dag hurtigere oppe på tæerne, når der kommer en ophobning af smittetilfælde. Både med at diagnosticere dem tidligere og med at finde smittekilderne. Det var man ikke for et år siden,« siger Anders Fomsgaard.

»Summa summarum er, at det går ned. Det går bare hurtigere nogle steder end andre.«

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.