Rapport: Dansk brug af resistensskabende antibiotika er steget

Annonce:

Der er antibiotika, som det er fint at bruge, og så er der antibiotika, som kun skal bruges, når der ikke er andre muligheder for at komme en infektion til livs.

Alligevel skete der en stigning i forbruget af den sidstnævnte gruppe i 2017, viser en ny rapport, som DR har beskrevet.

De sidstnævnte – såkaldte bredspektrede antibiotika – er nemlig skyld i den stigende nervøsitet for antibiotikaresistens, og derfor blev der i 2017 lavet en plan for at nedbringe forbruget af de bredspektrede antibiotika og bruge den anden type, kaldet penicillin, oftere, når det er rigeligt til at slå en infektion ned.

Men mens det generelle brug af alle antibiotika, inklusiv penicillin, er faldet, er brugen af de bredsprektrede antibiotika steget.

»Det er positivt at se, at de danske læger udskriver mindre penicillin. Vi kunne godt ønske os at se samme tendens for flere af de bredspektrede antibiotika,« siger Ute Wolff Sönksen, der er iverlæge hos SSI og har været med til at lave den nye rapport, til DR.dk.

Det var blandt andet brugen af to såkaldte β-lactamantibiotikaantibiotika, der steg med henholdsvis 6 og 18 procent i 2017.

En del af stigningen bliver forklaret med, at en producent af de ‘mildere’ antibiotika havde produktionsproblemer, og da de andre producenter ikke kunne producere nok til at dække hullet, måtte sygehuspersonale ty til de stærkere typer antibiotika for at kurere infektioner.

Annonce:

sj

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts