Passiv rygning gør børn afhængige af nikotin
Hvis børn bliver udsat for røg på bagsædet af bilen eller i hjemmet, kan de blive afhængige af nikotin senere i livet. Det viser en canadisk undersøgelse.

Passiv rygning i bilen giver 20 procent højere risiko for, at børn senere bliver afhængige af nikotin, mener canadiske forskere. (Foto: Colourbox)

Passiv rygning i bilen giver 20 procent højere risiko for, at børn senere bliver afhængige af nikotin, mener canadiske forskere. (Foto: Colourbox)

Det kan sætte sig dybe spor i børn, hvis deres forældre ryger løs, mens de kører bil eller går rundt i stuerne derhjemme. Faktisk ender hvert 20. barn med at udvikle afhængighed af nikotin, selvom de aldrig selv har røget. Det viser en canadisk undersøgelse af omkring 1.500 børn på mellem 10 og 12 år, offentliggjort i tidsskriftet Addictive Behavior.

Sammenhængen mellem passiv rygning og nikotinafhængighed er tydeligst blandt de børn, som har været udsat for røg på bagsædet af bilen.

Bygger på spørgeskemaerForskerne har brugt spørgeskemaer til at finde ud af, hvor meget der har røget i barnets hjem, hvor mange dage de har været udsat for passiv rygning i en bil samt hvor mange forældre, søskende og venner der har ryger.

Oplysningerne er blevet sammenholdt med børnenes egne oplevelse af, om de har oplevet typiske kendetegn for afhængighed af nikotin: problemer med at koncentrere sig, problemer med at sove, nedtrykthed, irritation, uro og øget appetit.

Brug for indgrebResultaterne viser, at 69 ud af 1.488 børn led af ét eller flere symptomer. Forskerne konkluderer ifølge MedWire News, at passiv rygning i hjemmet giver 10% større risiko for nikotinafhængighed senere i livet, mens passiv rygning i biler øger risikoen til 20%.

»Det understreger, at der er brug for indgreb, så man ikke ryger, når der er børn i nærheden, og at man i hvert fald lader helt være med at ryge i biler, når der er børn til stede,« siger professor og forskningsleder Jennifer O'Loughlin fra Université de Montréal's institut for social og præventiv sundhedsvidenskab til Medical News Today.

Undersøgelsen ligger i forlængelse af tidligere studier, der har afsløret, at passiv rygning sætter sig spor i kroppen på børn. Forskerne mener selv, at resultatet kan danne grundlag for lovindgreb mod rygning i bilen, hvis senere studier bekræfter resultaterne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk