Behandlingen af børnekræft bliver bedre og bedre. I 1950erne døde cirka tre ud af fire børn af deres kræftsygdom, mens det i dag kun er cirka en ud af fem børn, der må bukke under for sygdommen.
Men den effektive behandling har en pris. For stråler og kemoterapi kan være kræftfremkaldende i sig selv, og det betyder, at overlevere af kræft i barndommen og i ungdommen skal leve med en overrisiko for at få en ny kræftsygdom senere i livet. Og nu viser en ny nordisk undersøgelse med dansk deltagelse for første gang, at de overlevende skal bære på den øgede risiko hele livet igennem, og at risikoen stiger med alderen.
»Vi vidste godt, at unge overlevere havde en overrisiko for at få en ny kræftsygdom ti til tyve år efter, at de er blevet behandlet for kræft. Men det er nyt for os, at det er en risiko, de skal leve med hele livet, og at risikoen stiger med alderen,« siger forskningsleder Jørgen H. Olsen fra Kræftens Bekæmpelse, der har stået i spidsen for undersøgelsen.
Mere end tre gange så stor risiko for kræft
Forskerne har undersøgt risikoen for at få en ny kræftsygdom hos 47.697 overlevere af kræft i de fem nordiske lande inklusiv Danmark i perioden fra 1943 til 2005. De kom frem til, at 1.088 af overleverne fik en ny kræftsygdom. Det svarer til en overhyppighed på ca. 700 kræfttilfælde sammenlignet med den generelle befolkning. Med andre ord: Kræftoverleverne havde i gennemsnit 3,3 gange så stor risiko for at udvikle en ny kræftsygdom senere i livet.
»Det skyldes ikke, at de unge overlevere er genetisk disponerede for kræft. Det er den intensive behandling med kemoterapi og stråler, der under uheldige omstændigheder, kan fremkalde kræft andre steder i kroppen,« siger Jørgen H. Olsen.
Den ny viden er ifølge Jørgen H. Olsen vigtig information. For både kræftoverlevere og deres læger.
»Det er et trist budskab at give til overlevere af kræft, at de skal leve med en øget risiko for kræft hele livet igennem. Men i mine øjne er det bedre at kende til sine risici i stedet for at leve i uvished. For med den viden kan man lade sig overvåge og være ekstra opmærksom på eventuelle symptomer på en ny kræftsygdom,« siger Jørgen H. Olsen.
Øget risiko for brystkræft
\ Fakta
BØRNEKRÆFT
Kræft er en sjælden sygdom hos børn. Der opstår cirka 150 nye tilfælde i Danmark om året. Dette tal har været konstant i over 50 år.
Undersøgelsen viser også, at risikoen for at få brystkræft er højere hos overlevere af kræft, end hos den normale befolkning i op til 50 år efter, at man er blevet behandlet for den første kræftsygdom.
»Derfor vil jeg anbefale, at unge overlevere af en kræftsygdom tager i mod tilbuddet om brystkræftscreening, mammografi. For det vil øge chancen for at kunne tage en ny kræftsygdom i opløbet,« siger Jørgen H. Olsen.
At overleve kræften kommer i første række
Jørgen H. Olsen mener, at det er for tidligt at behandle børn og unge med en mindre intensiv behandling, i et forsøg på at undgå nogle af de kedelige følgevirkninger af behandlingen.
»Man kan først begynde at eksperimentere med andre og mildere behandlingsformer, hvis overlevelsen af behandlingen er hundrede procent. Dér er vi ikke nået til i dag, og det vigtigste er, at børn og unge i første omgang overlever deres sygdom. Og så kommer følgevirkningerne naturligvis i anden række,« siger Jørgen H. Olsen.
Undersøgelsen bliver offentliggjort i dag i det videnskabelige tidsskrift Journal of the National Cancer Institute (JNCI).