Fiskevaffel kan være nøglen til at hjælpe underernærede børn
Vi har udviklet en særlig fiskevaffel, der er fuld af både fedt, næring og proteiner. Vaflen er designet til de lokale smagspræferencer i Cambodia, er populær blandt landets underernærede børn og kan potentielt hjælpe resten af regionen.
Den fingertykke sprøde vaffel med fiskefyld er udviklet til at behandle underernærede børn i Cambodia. Her smager en ikke-underernæret cambodiansk pige på vaflen. (Foto: UNICEF Cambodia)

Den fingertykke sprøde vaffel med fiskefyld er udviklet til at behandle underernærede børn i Cambodia. Her smager en ikke-underernæret cambodiansk pige på vaflen. (Foto: UNICEF Cambodia)

Underernæring er fortsat et alvorligt problem i de fleste udviklingslande.

Verdens førende medicinske tidsskrift, The Lancet, anslår, at forskellige former for underernæring koster over tre millioner børn under fem år livet – hvert år.

Heraf er akut underernæring årsag til op mod en halv million mistede børneliv. Akut underernæring er defineret som livstruende vægttab og skal behandles hurtigt med specialiserede ernæringsprodukter.

På Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, har vi i samarbejde med blandt andet UNICEF i Cambodia brugt fisk i behandling af akut underernæring i Cambodia.

200.000 akut underernærede cambodianske børn

Problemet er nemlig særligt stort i Cambodia.

Cirka 10 procent af alle børn under fem år i landet er akut underernærede, hvilket svarer til næsten 200.000 børn. Akut underernæring er livstruende.

Derfor har vi udviklet en slags sprød fiskevaffel, der indeholder mange proteiner og næringsstoffer, som skal hjælpe børnene med at tage på og få næring.

Ved at bruge fiskepulver i stedet for mælkepulver har vi kunnet udvikle et produkt, der er muligt at producere i Cambodia, men som samtidig kan imødegå de krav, der er til produkter, man bruger til behandlingen af underernærede børn.

Vores studie viser, at vaflen er blevet vel modtaget af underernærede børn og deres mødre i Cambodia, og den kan måske være et skridt på vejen til at afhjælpe akut underernæring blandt cambodianske børn.

Før vi dykker længere ned i resultaterne, vil vi forklare lidt mere om underernæring.

Fiske-RUTF  – En sprød vaffel med næringsrigt fyld. Fyldet indeholder siamesisk mudderkarpe som er en højkvalitets proteinkilde. (Foto: Nanna Roos)

Fiske-RUTF  – En sprød vaffel med næringsrigt fyld. Fyldet indeholder siamesisk mudderkarpe som er en højkvalitets proteinkilde. (Foto: Nanna Roos)

LÆS OGSÅ: Tarmbakterier mindsker bivirkningerne fra underernæring

Masser af fedt, energi og proteiner

Underernæring er livsfarligt.

Under den mest livstruende fase skal barnet behandles på en sundhedsklinik eller et hospital, men hurtigst muligt skal barnet og familien hjem, hvor behandlingen kan fortsætte.

Hjemmebehandlingen strækker sig typisk over otte uger, hvor familien får udleveret pakker med ernæringsprodukter af typen, man kalder ’Ready-to-Use-Therapeutic-Food’ (herefter RUTF).

Der er en række krav til RUFT-produkter. De skal have et højt indhold af fedt for at give meget energi, og samtidig skal de indeholde protein af høj kvalitet og mikronæringsstoffer i den rette sammensætning, så barnet hurtigt kan tage på i vægt og opbygge muskler.

LÆS OGSÅ: Mangel på zink får unge til at stoppe med at vokse

Cochrane: Ikke-mælkebaseret protein kan være lige så effektivt

For at sikre at RUTF-produkterne har en høj næringskvalitet, anbefaler UNICEF og Verdenssundhedsorganisationen WHO i de gældende retningslinjer, at mindst halvdelen af proteinet i RUTF skal være mælkeprotein.

Red Verden


I en stor serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden. Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft over GMO til, hvad man selv kan gøre hjemme fra sofaen. Hvad siger videnskaben?

Du kan følge med på Facebook i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Mælkeprotein har en god sammensætning af fordøjelige aminosyrer og dermed en høj proteinkvalitet. Anbefalingen udspringer af, at der er mest viden om RUTF-produkter baseret på mælk.

Men WHO anbefaler også, at man fortsat udvikler og afprøver nye RUTF-produkter, så vi finder de bedste og billigste produkter til at behandle underernæring.

Vores nye fiskebaserede RUTF indgår i et netop publiceret Cochrane-review (en anerkendt gennemgang af eksisterende forskning) af, hvor effektive forskellige RUTF-produkter er i behandling af underernæring.

I Cochrane-analysen indgår kun veldesignede randomiserede studier. Konklusionen lyder, at forskellige nye RUTF-produkter – også uden mælkeprotein – kan være lige så effektive som standard RUTF-produkterne i behandlingen af underernæring.

LÆS OGSÅ: Du bliver, hvad din mor og far har spist

den_siamesiske_mudderkarpe_henicorhynchus_siamensis

Den siamesiske mudderkarpe (Henicorhynchus siamensis) bliver maximalt 20 cm lang. Fiskens lokale navn er Trey Riel, og den fiskes i store mængder i en kort højsæson i januar-februar. (Foto: BigYoi)

Et produkt tilpasset de lokale forhold

UNICEF's afdeling i Cambodia ønskede at udvikle et specialiseret produkt, der kunne produceres i landet, og som så vidt muligt byggede på lokalt tilgængelige ingredienser.

Men i Cambodia bliver der ikke produceret særlig meget mælk, og importeret mælkepulver er dyrt.

Kom til ph.d.-forsvar

Sanne Sigh, den ene af denne artikels forfattere, forsvarer sin ph.d. om netop dette emne torsdag 23. maj kl. 13. Det foregår i auditorie A1-04.01, Grønnegårdsvej 7, Frederiksberg. Læs mere her

Ph.d'en bærer titlen 'Fish-based, ready-to-use therapeutic food in treatment of severe acute malnutrition: Optimisation, acceptability and effectiveness of a fish-based RUTF, and correlates of polyunsaturated fatty acid status'.

Derfor ønskede UNICEF et produkt, der kunne begrænse behovet for at importere dyre ingredienser, og som samtidig kunne imødekomme smagspræferencerne i befolkningen i Cambodia.

Udfordringen er nemlig, at cambodianerne ikke bryder sig om smagen og konsistensen i de produkter, man importerer til behandling af undernæring.

De eksisterende RUTF-produkter i Cambodia bliver eksempelvis produceret i Norge og Frankrig og er rige på mælkepulver.

Men når et underernæret barns mor – eller andre omsorgspersoner – ikke bryder sig om produktet, går det ud over behandlingen.

Derfor skulle vi finde et alternativ.

LÆS OGSÅ: Kæmpestudie: Mad-revolution påkrævet, hvis vi skal redde verden

Fisk fra Mekongfloden – let tilgængelige og fulde af proteiner

I et samarbejde mellem et cambodiansk fiskeriinstitut, et forskningscenter i Frankrig og os på Københavns Universitet, besluttede vi derfor at udnytte fisk fra Mekongfloden.

De er let tilgængelige, og de har høj proteinkvalitet og andre gode ernæringsegenskaber.

I højsæsonen fanges især den siamesiske mudderkarpe (Henicorhynchus siamensis) i store mængder, og markedsprisen er lav.

Ved at tørre og pulverisere fiskene var det muligt for os og vores samarbejdspartnere at lave en lokalt produceret ingrediens med høj proteinkvalitet, som kunne indgå i et RUTF-produkt.

Udfordringen ved at bruge fisk er, at smagen af fisk er dominerende. Derfor er det afgørende at have adgang til friske fisk af høj kvalitet, og at hele produktionen foregår under velkontrollerede forhold frem til det endelige produkt. 

Det er regeringen i Cambodja, der med rådgivning fra UNICEF står for programmer, der behandler børn, der er ramt af akut underernæring som følge af, at de lever under fattige forhold. Det var derfor i samarbejde med regeringen og UNICEF, at vi gik i gang med at udvikle produktet.

LÆS OGSÅ: Bliver vi fede og syge af ultraforarbejdet mad?

Forskerzonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

En sprød fiskevaffel er svaret

Vores slutprodukt er en slags sprød vaffel med et fedtholdigt, næringsrigt fyld, som indeholder cirka ti procent fiskepulver af siamesisk mudderkarpe.

Fiskepulveret sikrer, at proteinkvaliteten er god, og det tilfører samtidig andre vigtige næringsstoffer som for eksempel calcium fra fiskebenene.

Den sprøde vaffel er allerede en velkendt snack, og fisk er en central del af den cambodianske kost, også som smagskomponent i mange retter.

Derved er produktet både tilpasset smagspræferencer i Cambodia og kan produceres billigt med lokal arbejdskraft.

Vi har undersøgt, hvordan smagen og konsistensen blev modtaget af børn og deres mødre eller andre omsorgspersoner i Cambodia.

Studiet viste, at den sprøde vaffel var afgørende for at gøre produktet appetitligt, og at vaflerne blev godt modtaget af børnene.

Udover selve smagen testede vi også fiskevaflen for effekt i behandlingen af svær akut underernæring i samarbejde med National Paediatric Hospital i Phnom Penh, Cambodia.

Her fandt vi ud af, at vaflen kan behandle underernæring lige så godt som det mælkebaserede produkt, man normalt bruger (BP-100 fra Norge), målt som vægtøgning over en otte ugers behandling.

Siamesiske mudderkarper tørres, så de efterfølgende kan laves til fiskepulver, der indgår i produktionen af RUTF til behandling af underernærede børn i Cambodia. (Foto: Kuong Khov)

Siamesiske mudderkarper tørres, så de efterfølgende kan laves til fiskepulver, der indgår i produktionen af RUTF til behandling af underernærede børn i Cambodia. (Foto: Kuong Khov)

Vejen mod en mere effektiv behandling

Studiet viste også, at behandlingsprogrammet for underernærede børn i Cambodia generelt kan forbedres.

For eksempel ser det ud til, at der er behov for mere støtte til familierne, så de har bedre forudsætninger for at gennemføre behandlingen af barnet, uafhængigt af hvilket produkt de bruger.

Familierne lever under fattige forhold med mange udfordringer, hvor det enkeltes barns behov for særlig pleje kan være svært at tage vare på.

En fordel ved at have et lokalt produceret RUTF til rådighed er, at produktionen vil kunne tilpasses behovet i sundhedssystemet, både i forhold til at levere når der er behov, og også ved at kunne tilpasse smagsvarianter, pakkestørrelse osv.

På den måde kan man i højere grad tage udgangspunkt i brugerne og dermed bidrage til en samlet set mere effektiv behandling.

Det er der brug for, hvis vi skal hjælpe underernærede børn i Cambodia – og andre steder i verden.

LÆS OGSÅ: Mad påvirker os vidt forskelligt

LÆS OGSÅ: Økosystem går i fisk: Nedtur for vigtige fiskearter i Nordsøen

LÆS OGSÅ: Hvordan redder man verden fra sult?

Ny dansk virksomhed vil levere fiskepulver til Sydøstasien

Testproduktionen til studierne i Cambodia blev lavet af en lille lokal fødevarevirksomhed, Vissot, og produktet er nu sat i produktion under navnet Nutrix.

Det produceres i Cambodia af en nystartet dansk virksomhed, Danish Care Food, som samarbejder med Vissots produktudvikler.

Målet at producere Nutrix til det cambodianske sundhedssystem og på sigt også afprøve produktet i nabolande i regionen, hvor man har samme smagspræferencer for fisk.

Danish Care Food har fået støtte fra Bill and Melinda Gates Foundation til at udvikle en mere sikker forsyningskæde af fisk, da en af udfordringerne ved at øge produktionen af Nutrix er at få tilstrækkeligt med højkvalitetsfiskepulver.

Derfor har Danish Food Care blandt andet etableret deres egen landingsplads for fisk ved en af Mekongflodens sidegrene for at kunne sikre, at fødevaresikkerheden er i top, når fiskene når frem til fabrikken.

Men der er fortsat brug for forskning og udvikling i at optimere både produktet og produktionen af det nye fiskebaserede RUTF.   

Red Verden med Videnskab.dk

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at spise mindre kød.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede