Forskere har transplanteret afføring for at behandle irritabel tarmsyndrom
»Nogle patienter oplevede en rigtig god effekt, mens andre ikke oplevede nogen,« fortæller en af forskerne bag det norske forsøg.
IBS donorafføring behandling irritabel tarmsyndrom fækal transplantation mavesmerter oppustethed luft i maven diarré forstoppelse mave tarm lidelse placebo kronisk træthed tarminfektion tillægssygdomme

Fækal transplantation er ikke en vidunderkur mod irritabel tyktarm. Behandlingen havde kun effekt på en del patienter. (Foto: Shutterstock)

Fækal transplantation er ikke en vidunderkur mod irritabel tyktarm. Behandlingen havde kun effekt på en del patienter. (Foto: Shutterstock)

I de seneste år har flere studier peget på, at tarmbakterierne spiller en vigtig rolle i IBS – Irritable Bowel Syndrome; en meget hyppig mave-tarm-lidelse, der giver mavesmerter, oppustethed, luft i maven, diarré eller forstoppelse.

Den nye viden har desuden givet ophav til ideen om, at tilstanden muligvis kan behandles ved at manipulere tarmfloraen, eller endda ved at skifte den ud gennem transplantation af tarmindholdet fra en rask donor.

Enkelte forsøg med fækal transplantation indikerer, at metoden muligvis har noget på sig, men det er stadig ikke noget, der er forsket meget i.

En opsummering, publiceret i 2017, konkluderer, at vi har brug for solide kontrollerede forsøg, hvor forskerne sammenligner behandling med kontrolgrupper, der modtager placebo – altså uvirksom narremedicin.

For nylig blev de første resultater af et sådant studie publiceret.

Historien kort
  • Norsk studie indikerer, at fækal transplantation ikke er for alle IBS-patienter.
  • Selvom fækal mikrobiota-transplantation (FMT) vinder stadig mere frem, er studiet det første placebo-kontrollerede studie.
  • Forskeren bag studiet mener, at IBS er en fællesbetegnelse, vi bruger for en række lidelser.

Fik afføring fra donor

Forsker Rasmus Goll og hans kollegaer har undersøgt 87 IBS-patienter ved Universitetshospitalet Nord-Norge i Harstad.

Deltagerne tog først et afføringsmiddel for at tømme tarmene. Efterfølgende fik 55 patienter implanteret afføring fra en donor, mens de restende patienter fik deres egen afføring sat ind igen. 

Forsøgsdeltagerne vidste ikke, om de fik placebo (altså egen afføring) eller donorafføring.

På denne måde kunne forskerne se, hvilken effekt de nye tarmbaktier havde på IBS-symptomerne.

Resultaterne afslørede en stor effekt blandt deltagerne i begge grupper, men effekten var lidt bedre i donorafførings-gruppen end i placebo-gruppen efter tre måneder. Men et år senere var effekten imidlertidig væk.

Godt og dårligt nyt

Det er nedslående nyheder, hvis man gik og håbede på en hurtig kur for IBS.

Men studiet byder også på gode nyheder: Det lader nemlig til, at der er store forskelle i effekten fra patient til patient.

»Nogle patienter oplevede en rigtig god effekt, mens andre ikke oplevede nogen,« fortæller Rasmus Goll til Forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.

Det viste sig, at patienter, der havde flere lidelser, som fibromyalgi, kronisk træthedssyndrom ME/CFS eller depression, ofte oplevede en lille eller ingen effekt udover placeboeffekten. Men hvis de udelukkende led af IBS, var det en anden sag.

»I denne gruppe så vi en langvarig effekt,« fortæller Rasmus Goll.

Han håber på at foretage et større studie, hvor forsøgsdeltagerne bliver opdelt i grupper baseret på symptomer og tillægssygdomme.

Det er muligvis også aktuelt at forsøge med adskillige transplantationer, for måske er det nødvendigt med gentagne behandlinger, så den nye tarmflora får mulighed for at etablere sig.

IBS donorafføring behandling irritabel tarmsyndrom fækal transplantation mavesmerter oppustethed luft i maven diarré forstoppelse mave tarm lidelse placebo kronisk træthed tarminfektion tillægssygdomme

Selvom det nye studies forsøgsdetagere var en meget homogen gruppe, advarer forskeren bag studiet om, at vi ikke skal forvente at se en kur, der passer til alle IBS-patienter. (Foto: Shutterstock)

»På rette spor«

Arnold Berstad,  professor emeritus og forsker ved Lovisenberg Diakonale Sykehus, var ikke selv involveret i studiet, men roser Rasmus Goll og hans kollegaer for at gennemføre det.

»Fækal transplantation til behandling af IBS er i stigende grad blevet brugt rundt om i verden i løbet af de seneste ti år, men de er de første, der udfører et placebo-kontrolleret studie,« skriver han i en email til Forskning.no.

Arnold Berstad mener ikke, at effekten er særligt imponerende. Den varer kun få måneder og er altså ikke en kur for IBS. Alligevel viser resultaterne, at denne type behandling har noget på sig.

»Man er på rette spor. Nu handler det om at videreudvikle behandlingen med hensyn til at kunne kurere IBS,« skriver han videre.

Stor forskel patienterne imellem

Rasmus Goll mener, at forskellen IBS-patienterne imellem kan handle om, at der ikke er tale om blot én lidelse.

Mange IBS-patienter har også andre lidelser, og det vidner måske om, at forskellige mekanismer ligger bag symptomerne, mener han.

»Jeg tror, at vi lige skal tage et skridt tilbage og se på patienterne: De er en meget heterogen gruppe. Nogle fik IBS efter en antibiotikakur; andre efter en tarminfektion. Nogle har haft lidelsen hele livet.«

Til trods for fællestræk arter lidelsen sig forskelligt fra person til person. Nogle patienter får forstoppelse; andre diarré.

Nogle patienter har kun maveproblemer, mens andre har tillægsproblemer som muskelsmerter, udmattelse eller psykiske lidelser som angst eller depression.

Kan ikke forvente én løsning for alle

»Jeg tror ikke, at der er tale om én sygdom, men mange, som vi grupperer sammen, fordi vi ikke ved, hvad der ligger bag,« mener Rasmus Goll, som hævder, at resultaterne efter behandling vidner om, at det forholder sig sådan.

»Tiltagene virker sjældent for alle. 2/3 får det bedre med en low-FODMAP-kost, mens det ikke har effekt på resten. Det samme gælder for en lav-frugtose-kost.«

Rasmus Goll tror også, at de nye resultater understøtter ideen om, at vi ikke nødvendigvis kan forvente at finde en fælles løsning for alle med IBS. Eller en behandling, som virker på både tarmproblemerne og tillægsproblemerne.

Forhåbentligt vil nye forskningsmetoder – for eksempel bedre redskaber til at granske, hvad det er der sker i centralnervesystemet og i tarmene – levere flere svar på disse spørgsmål i de kommende år.

©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk