Når Bianca Castafiores stemme får vinglas, brilleglas, lysekroner og en skudsikker glasmontre til at splintres i Tintin-tegneserien ‘Enhjørningens Hemmelighed’, er det så realistisk?
Nej, vil de fleste nok mene. Men flere nysgerrige læsere vil gerne være helt sikre. Det gælder både Tintin-læser Anders Viborg og den nysgerrige Liv Ea Felumb Conrad, der i en mail til Spørg Videnskaben skriver:
»Den gamle myte om, at man kan smadre glas ved hjælp af stemmen, er vel opstået på en eller anden måde. Har man undersøgt, om det kan lade sig gøre?«
Spørg Videnskaben får operasanger til at teste glas med sin stemme
På redaktionen er vi lige så nysgerrige efter at opklare myten som vores læsere. Vi ringer derfor til lydforsker Finn T. Agerkvist fra Institut for Elektroteknologi på Danmarks Tekniske Universitet (DTU).
»Jeg har aldrig selv hørt om, at det er sket i virkeligheden. Men lad det komme an på en prøve,« opfordrer han og inviterer os ud på DTU Elektro for at lave forsøget.
Den mulighed vil Spørg Videnskaben ikke lade passere forbi. Vi går derfor straks på jagt efter en operasanger, der vil medvirke i forsøget – og vi skal ikke lede længe, før der er bid.
\ Fakta
Frekvens er en betegnelse for, hvor hurtigt noget svinger. Svingningerne måles i Herz, hvor 1 Herz er 1 svingning per sekund.
Egenfrekvens er det antal svingninger (Herz) per sekund, som et system svinger med, når det bliver bragt ud af sin ligevægtsstilling.
Rammer man en tings egenfrekvens, opstår der resonans. Resonans kan opstå i mange ting – f.eks. i bygninger, hvis vinden rammer bygningens egenfrekvens.
Derfor er det vigtigt at tænke på resonans, når man bygger høje bygninger.
Kilde: Den store Danske
»Det er da den sjoveste forespørgsel, jeg har fået længe! Det vil jeg gerne være med til!« griner Maria Hanke, der er professionel opera- og koncertsanger og uddannet fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.
Man skal finde glassets egenfrekvens
Med to engagerede kilder i hus, kan vi begynde at arrangere eksperimentet. For hvad skal der egentlig til, for at forsøget skal lykkes?
»Det er faktisk ret simpelt. Hvis I tager et par glas med, så har jeg et såkaldt accelerometer, som er et redskab, man bruger til at måle frekvenser, dvs. antal svingninger, med. Det gør det lettere for Maria at spore sig ind på, hvilken tone hun skal ramme,« siger Finn T. Agerkvist.
Det er nemlig sådan, at alle glas har en tone, de helst vil svinge ved, også kaldet glassets ’egenfrekvens’. Man finder den ved at knipse til glasset, hvorefter man kan aflæse på accelerometeret, hvilken tone der er tale om.
»Myten går vist på, at det høje C er det, der får glas til at smadre, men det er det ikke nødvendigvis. Det kommer helt an på glassets størrelse og form,« forklarer Finn T. Agerkvist.
Lyden skaber resonans i glasset
Når man kender glassets egenfrekvens og frembringer nøjagtigt denne tone i nærheden af glasset, f.eks. med et musikinstrument eller en kraftfuld stemme, opstår ’resonans’ – altså genklang. Det vil sige, at glasset begynder at svinge med.
\ Fakta
Spørg Videnskaben Classic Cirka en gang om ugen ‘genudgiver’ vi en artikel fra arkiverne af vores populære brevkasse, Spørg Videnskaben.
Denne blev oprindelig bragt på Videnskab.dk 10. september 2012.
Har du selv et spørgsmål, så send det til sv@videnskab.dk
Tanken er, at forstærker man denne tone tilstrækkeligt, vil glasset til sidst svinge så kraftigt, at det splintrer.
»Men spørgsmålet er, om den lyd, en stemme kan frembringe, kan blive kraftig nok til at får glasset til at svinge så meget, at det går i stykker,« siger Finn T. Agerkvist.
»Vi må prøve os frem. Om ikke andet har jeg en stor højttaler også – den kan vi eventuelt også tage i brug, hvis det bliver nødvendigt. Men ikke dermed sagt, at det er en garanti for succes,« siger han.
I videoen ovenfor kan du se, hvordan eksperimentet foregik – og ikke mindst, om det lykkedes Maria Hanke og Finn T. Agerkvist at smadre glasset.
Nedenfor kan du til sammenligning se eller gense klippet fra Steven Spielbergs Tintin-film, hvor Bianca Castafiore giver den fuld gas.
Du kan også høre eksperimentet som podcast på Den2Radios hjemmeside.