Kaffepausen forlænger livet
Et godt arbejdsmiljø, god smalltalk - og adgang til Facebook - på jobbet øger chancen for at leve et langt liv.

Gode samtaler med dine kolleger kan i det lange løb hjælpe på helbredet. (Foto: Colourbox)

Gode samtaler med dine kolleger kan i det lange løb hjælpe på helbredet. (Foto: Colourbox)

Alle, der har været på en dårlig arbejdsplads, forstår værdien af gode kolleger og et godt arbejdsmiljø. Det er måske ikke så mærkeligt, for folk med fuldtidsjob bruger ofte mere tid på arbejdet i løbet af en arbejdsuge, end de gør med vennerne.

Trivsel på jobbet kan endda vise sig at være livsvigtigt.

Et studie fra Tel Aviv University i Israel, som fulgte ansatte i 20 år, viser nemlig, at de deltagere, som havde meget lidt kontakt med sine kolleger, og som ikke følte, at de fik social støtte fra kollegerne, havde 2,4 gange så stor risiko for at dø i løbet af de 20 år, i sammenligning med de mere lykkelige ansatte.

Følelsesmæssig støtte er den stærkeste indikator

820 deltagere i alderen 25 til 65 blev rekrutteret til studiet i forbindelse med et almindeligt helbredstjek i 1988. Deltagerne arbejdede i gennemsnit 8,8 timer per dag i forskellige sektorer som finans og sundhed. Forskerne fulgte deres journaler i 20 år og evaluerede de sociale forhold på deres arbejdspladser.

Ved hjælp af spørgeskemaer undersøgte forskerne deltagernes forhold til deres chefer og kolleger, samt om de følte, at kollegerne var venlige og nemme at komme i kontakt med.

Efter at have kontrolleret for psykologiske, adfærdsmæssige eller fysiologiske faktorer, som kunne påvirke resultatet – for eksempel alder, rygning eller depression – viste det sig, at følelsesmæssig støtte er den stærkeste indikator for fremtidig sundhed.

I løbet af studiet døde 53 deltagere, og størstedelen af disse havde meget lidt eller ingen social kontakt med kollegerne.

Alt i alt havde de deltagere, der meldte om dårlig emotionel kontakt med kollegerne, en 140 procent større risiko for at dø i løbet af 20 år.

Flere sofakroge og firmature gavner

»Vi tilbringer det meste af vores vågne timer på arbejdet, og vi har ikke så meget tid til at se vennerne i løbet af arbejdsugen,« påpeger Sharon Toker, hovedforfatter på studiet, i en pressemeddelelse fra universitetet.

»Arbejdspladsen burde være et sted, hvor folk kan få den emotionelle støtte, de har brug for,« siger hun.

Selv om for eksempel åbne kontorlandskaber er blevet ganske almindelige på mange arbejdspladser, er det ikke nok, mener Toker.

Hun foreslår, at arbejdsgiverne laver områder, hvor de ansatte kan være sammen mere uformelt, som kaffehjørner og sofakroge. Hun foreslår også sociale sammenkomster uden for arbejdstiden, og at man ikke blokerer sociale hjemmesider som for eksempel Facebook, som hun mener kan være en vigtig kilde til social kontakt.

Hun foreslår også programmer, hvor de ansatte får tilbud om at diskutere stress og personlige problemer forbundet med jobbet.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Health Psychology.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk