Intimbarberede har markant flere kønssygdomme
Ny forskning viser, at både mænd og kvinder, som intimbarberer sig, har fire gange så høj forekomst af kønssygdomme i forhold til personer, som lader behåringen stå. Dansk forsker er ikke imponeret over den nye forskning.
Intimbarbering kønssygdomme

Ny forskning viser, at der er en sammenhæng mellem intimbarbering og risikoen for at have haft kønssygdomme. Pjat, siger dansk forsker. (Foto: Shutterstock)

Ny forskning viser, at der er en sammenhæng mellem intimbarbering og risikoen for at have haft kønssygdomme. Pjat, siger dansk forsker. (Foto: Shutterstock)

Intimbarbering bliver mere og mere normen for både mænd og kvinder. Nogle mennesker fjerner lidt, andre fjerner meget, mens en helt tredje gruppe fjerner rub og stub.

Nu viser ny forskning,  at personer, som ofte intimbarberer sig, fire gange så ofte har haft kønssygdomme som personer, der lader barberbladet blive i skabet og behåringen være ’au naturel’.

Blot én intimbarbering igennem et helt liv er nemlig koblet til en 80 procents øget risiko for at have haft kønssygdomme, viser det nye forskningsresultat, og det overrasker selv forskerne, der har lavet undersøgelsen.

»Det var en overraskelse, at der skulle så lidt til for at se så tydelig en forskel, og det er ret alarmerende,« fortæller førsteforfatteren til det nye studie, Charles Osterberg i en mail til Videnskab.dk. Charles Osterberg er gynækolog og lektor ved Dell Medical School i Austin, Texas.

»Selvom vi justerede vores resultater for alder og antal af seksuelle partnere gennem livet, fandt vi, at hyppig intimbarbering er associeret med 3,5 til 4 gange højere risiko for at have haft kønssygdomme, specielt smitsomme infektioner som herpes og kønsvorter.« 

Det nye studie er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Sexual Transmitted Infections.

Intimbarbering kønssygdomme

Dansk forsker kritiserer studiets konklusioner og metoder - bl.a. fordi forskerne bag ikke spurgt til kondombrug. (Foto: Shutterstock)

Dansk forsker mener, studiet er åndsvagt

Susan Cowan er afdelingslæge og afdelingsleder på Infektionsepidemiologi på Statens Serum Institut og forsker i kønssygdomme. Hun har læst det nye studie og er mildest talt ikke imponeret.

For det første mener den danske forsker, at selvom der muligvis er en relation mellem at barbere sig og at have haft en seksuelt overført sygdom, tyder meget lidt på, at det at barbere sig i sig selv skulle lede til, at man får sygdommene.

Susan Cowan påpeger, at forfatterne bag den videnskabelige artikel selv fortæller, at studiet er en tværsnitsanalyse (forskerne spørger til både sexsygdom og intimbarbering samtidig), og at de ikke har undersøgt ordentligt for sammenhænge mellem sygdommene og intimbarbering.

»Endelig har forskerne ikke spurgt til kondombrug, hvilket gør, at det er helt umuligt at analysere svarene på nogen fornuftig måde. Jeg synes ikke, der er nogen idé i at bringe det her til torvs. Det vil forvirre folk og gøre mødre unødigt nervøse over, at deres børn barberer sig. Det er noget pjat og tjener ikke til ordentlig folkeoplysning,« siger Susan Cowan.

Sådan gjorde forskerne

I det nye studie har forskerne sendt spørgeskemaer ud til mere end 14.000 personer, som har svaret på spørgsmål omkring intimbarbering og kønssygdomme.

Efterfølgende har forskerne inddelt folk i grupper, i henhold til hvor ofte og hvor meget de intimbarberede sig  (du kan se deltajerne om studiet i boksen under artiklen).

  • Personer, som intimbarberede sig ofte og fjernede alt kønsbehåringen mere end 11 gange om året, blev klassificeret som ’extreme groomers’.
  • Personer, som dagligt til ugentligt trimmede kønsbehåringen, blev klassificeret som ’high frequency groomers’,
  • Resten blev klassificeret som ’low frequency groomers’.

Generelt var både extreme groomers og high frequency groomers yngre og havde flere sexpartnere om året end personer, som ikke intimbarberede sig. 

»Intimbarbering bliver mere og mere normalt blandt både mænd og kvinder verden over, efterhånden som billederne af maskulinitet og feminitet ændrer sig. Intimbarbering er tidligere blevet koblet sammen med øget risiko for skader på kønsorganerne, men ingen har indtil nu set på sammenhænge mellem omfanget af intimbarbering og risikoen for på et eller andet tidspunkt at få kønssygdomme,« siger Charles Osterberg.

Intimbarbering kønssygdomme

Forskernes hypotese er, at intimbarbering måske laver små skader i huden, som gør det nemmere for bakterier og virus at smitte. (Foto: Shutterstock)

Fladlus trives i kønsbehåring

I alt 943 af de adspurgte personer havde på et eller andet tidspunkt i deres liv haft en af følgende kønssygdomme: Syfilis, herpes, HPV, gonore, klamydia, HIV, vandvorter eller fladlus.

Blandt extreme groomers og high frequency groomers var risikoen for at have haft kønssygdomme højere, specielt for HPV og herpes, som smitter gennem hudkontakt.

Omvendt havde personer, som sjældent intimbarberede sig, dobbelt så høj risiko for at have haft fladlus, hvilket ifølge forskerne bag det nye studie peger på, at intimbarbering gør det sværere for lusene af formere sig.

Studiet er kun observationelt

Dog slår forskerne også fast, at de i deres undersøgelse ikke har mulighed for at se, hvornår personerne er blevet smittet med kønssygdomme relativt til, hvornår de har intimbarberet sig.

De påpeger også, at deres studie kun er observationelt, hvor de ikke har set på kausale sammenhænge mellem intimbarbering og kønssygdomme.

Alligevel har de nogle ideer om, hvad sammenhængen kan være.

»Vi tror, at intimbarbering er en proxy for seksuel aktivitet. Desuden er vores hypotese, at intimbarbering måske laver små skader i huden, som gør det nemmere for bakterier og virus at smitte. Extreme grooming eller fjernelse af alt kønsbehåring mindst 11 gange om året øger måske risikoen for de her rifter. Man skal måske til at overveje, om læger ikke bør tage en snak med patienterne omkring sikker sex, hvis de i deres praksis ser, at folk tydeligvis intimbarberer sig,« siger Charles Osterberg.

Giver god mening at lægen snakker med intimbarberede patienter

Tine Vestergaard er overlæge på Hudafdeling I og Allergicentret på Odense Universitetshospital, og hun har også læst det nye studie.

Ifølge Tine Vestergaard er studiet interessant, selvom hun ligesom Susan Cowan påpeger, at studiet lavet på spørgeskemaundersøgelser, og der derfor er risiko for bias i studiet.

Tine Vestergaard mener også, at det er svært at konkludere, at det er hårfjerning, som øger risikoen for kønssygdomme.

»Når det så er sagt, så plejer vi her på SOS Klinikken (Seksuelt Overførte Sygdomme, red.) at anbefale, at personer med kondylomer eller vandvorter undlader at intimbarbere sig. Det diskuteres i artiklen, at hårfjerning kan ses som en markør for højere seksuelt aktivitet og derved give anledning til at tale om sikker sex, hvis personen er til lægeundersøgelse i en anden sammenhæng, hvilket giver god mening,« siger Tine Vestergaard.

Data fra studiet

Det nye studie viser, at der er store forskelle på, hvor meget og hvordan mænd og kvinder intimbarberer sig:

  • 84 procent af kvinderne i den nye undersøgelse intimbarberede sig, mens tallet kun var 66 procent for mændene.
  • 42 procent af mændene brugte en barbermaskine til intimbarberingen, hvilket kun 12 procent af kvinderne gjorde. Til gengæld brugte kvinderne for 61 procents vedkommende barberskrabere til at fjerne kønsbehåringen med, hvilket kun 34 procent af mændene gjorde.
  • 5 procent af kvinderne brugte voks til at fjerne kønsbehåringen, hvilket 0 procent af mændene gjorde.
  • 74 procent af deltagerne i undersøgelsen, som alle var mellem 18 og 65 år gamle, havde intimbarberet sig på et eller andet tidspunkt i deres liv. Tallene var 84 procent for kvinder og 66 procent for mænd.
  • 17 procent af deltagerne i undersøgelsen blev af forskerne klassificeret som extreme groomers, mens 22 procent var high frequency groomers.
  • 42 procent af mændene brugte en barbermaskine til at trimme kønsbehåringen, mens 61 procent af kvinderne brugte en barberskraber.

Kilde: Charles Osterberg

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk