Overblik: Forsøg med medicinsk cannabis i Danmark
Her er en oversigt over projekter, som forskere planlægger at kaste sig over, når danske patienter fra 1. januar 2018 får mulighed for medicinsk behandling med cannabis. Skriv endelig, hvis du kender til andre forskningsprojekter.
Medicinsk cannabis, forsøg, videnskab, forskning, Danmark, oversigt

Fra årsskiftet får et udvalg af danske patienter for første gang legal mulighed for at indtage cannabis – eksempelvis via te – for at afhjælpe følgerne af deres sygdom. (Foto: Shutterstock)

Fra årsskiftet får et udvalg af danske patienter for første gang legal mulighed for at indtage cannabis – eksempelvis via te – for at afhjælpe følgerne af deres sygdom. (Foto: Shutterstock)

Når fire typer patienter fra 1. januar og fire år frem får lov at indtage medicin lavet direkte af cannabisplanter, får danske forskere samtidig en unik mulighed for et indblik i, hvad medicinsk cannabis har af effekter.

Den danske forsøgsordning

1. januar 2018 får patienter lov at bruge udtræk fra cannabisplanten som medicin, hvis de har problemer med:

1) Smerter, spasticitet eller spasmer pga. multipel sklerose

2) Kvalme og opkast efter kemoterapi

3) Spasticitet, smerter eller spasmer pga. rygmarvsskade (paraplegi)

4) Kroniske smerter og ikke har effekt af anden medicin

En læge afgør, om patienten kan behandles med medicinsk cannabis.

Forsøgsordningen løber i fire år.

Derfor barsler universiteter, forskningsinstitutioner og speciallæger allerede med planer for, hvad de gerne vil undersøge, hvis de kan finde penge til det.

Videnskab.dk har ringet og skrevet rundt for at få et indtryk af, hvad der er i gang. Her er en liste, som vil blive udbygget i takt med, at vi får flere informationer fra dig eller andre, som meget gerne må skrive til os, enten under denne artikel eller ved at sende en mail til th@videnskab.dk.

Forsøg med medicinsk cannabis i Danmark

Planer om videnskabelige forsøg er i øjeblikket i gang hos:

Gigtforeningen/overlæge Oliver Hendricks:

Dobbelt-blindet placebokontrolleret studie af, hvordan medicinsk cannabis virker som behandling mod kroniske smerter i gigtpatienter.

Speciallæge Tina Horsted:

Undersøgelser af medicinsk cannabis' effekt mod smerter. Sekundære målinger på effekten på søvn, livskvalitet og appetit.

Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Vestdansk Center for Rygmarvsskade, Viborg:

Professor Nanna Brix Finnerup planlægger to dobbeltblindede, placebokontrollerede forsøg for at måle medicinsk cannabis’ effekt på smerter og se på bivirkninger. Planen er at lave målinger på patienter både før og efter brug af medicinsk cannabis. Forsøgslængde: 4-12 uger.

Medicinsk cannabis, dansk forsøgsordning

Danmark tillader allerede visse typer medicin lavet af cannabisekstrakt eller syntetisk cannabis. Fra 2018 bliver det også muligt for fire typer patienter at få medicin lavet direkte af cannabis-urten. (Foto: Shutterstock)

Det ene forsøg skal i samarbejde med professor Søren Sindrup fra Syddansk Universitet afdække effekten på neuropatiske smerter, som opstår efter en skade i nervesystemet.

Det andet forsøg skal fokusere på smerter efter rygmarvsskade. Det bliver planlagt sammen med Vestdansk Center for Rygmarvsskade, Viborg, ved overlægerne Rikke Middelhede Hansen og Helge Kasch, der også er lektor ved Aarhus Universitet.

Kræftens Bekæmpelse med flere

Kræftens Bekæmpelse er gået sammen med Scleroseforeningen, Gigtforeningen, Danske Patienter og Lægeforeningen.

De fem lægger op til, at samtlige patienter, der bliver omfattet af den danske forsøgsordning, skal have tilbud om at deltage i forsøg, hvor de bliver fulgt af læger. Målet er at undersøge medicinens sikkerhed, effektivitet, dosis, frekvens, bivirkninger, samt måden, den er blevet indtaget på, skriver organisationerne i et notat.

Kræftens Bekæmpelse opfordrer samtidig videnskabelige selskaber og forskergrupper til at komme med forslag til forsøgsprojekter og vil gerne støtte »tæt monitorering af hele forsøget«.

Afdelingschef Jes Søgaard oplyser samtidig, at Kræftens Bekæmpelse næppe kommer til at lave undersøgelser selv. Kræfttyper og -patienter er en gruppe med alt for store forskelle i sygdomme og lidelser til, at det giver mening at lave én samlet undersøgelse af dem.

Til gengæld vil foreningen gerne støtte projekter målrettet mindre grupper og bidrage ved at sidde i styregrupper, der overvåger projekterne - det kunne også være i fase 1-forsøg, fortæller Jes Søgaard.

Få penge til forskning fordeles først i 2018

Det er for nu umuligt at vide, hvor mange af forsøgene der bliver til virkelighed, især fordi forskerne først skal finde penge.

I den danske forsøgsordning er afsat fem millioner kroner til både evaluering af selve forsøgsordningen og forskning undervejs. Selv hvis alle fem millioner gik til ren forskning, ville det langt fra være nok til at indfri alle ønsker og planer.

I skrivende stund er Sundhedsministeriet ved at lave rammerne for den danske forsøgsordning, herunder finde ud af, præcis hvor mange penge af de fem millioner der skal gå til forskning i effekterne af medicinsk cannabis.

Ministeriet oplyser til Videnskab.dk, at en pulje vil blive slået op til efteråret med ansøgningsfrist i starten af 2018 – altså efter forsøgsordningen er skudt i gang. Forventningen er, at penge vil blive delt ud i løbet af foråret 2018.

»Da puljen endnu ikke er opslået, er det på nuværende tidspunkt ikke muligt nærmere at sige, hvor mange projekter der kan få støtte, og hvilke områder der vil være fokus på,« oplyser ministeriet i en mail til Videnskab.dk.

Forskning vil næppe blive revolutionerende

Hvis forskere misser at få del i ministeriets midler, kan de prøve lykken hos for eksempel fonde, organisationer eller institutter. På den måde kan der komme mere forskning ud af forsøgsordningen, der strækker sig over fire år.

Definition af medicinsk cannabis

I Danmark skelner myndighederne mellem medicinsk cannabis, som dækker over medicin med cannabisekstrakt eller med syntetisk cannabis – og så cannabis til medicinsk brug, som betyder, at man bruger (dele af) cannabisplanten.

I USA og Canada har man ikke samme skelnen, og den er heller ikke brugt i denne artikel.

Men før du får forventningerne for højt op til, hvad de danske forskere kommer til at finde ud af, skal du have med, at de kommer til at løbe ind i et væld af udfordringer. Dem kan du læse i om i artiklen Hvordan får vi solid viden om medicinsk cannabis?

Samtidig bemærker de fem organisationer i deres notat, at forsøgene næppe vil afdække revolutionerende ny viden.

Den videnskabelige litteratur viser nemlig, at det har været svært i andre lande – der er længere fremme end Danmark – at indsamle solide data om patienterne og deres forbrug. Derfor virker det urealistisk, at en forholdsvis lille dansk forsøgsordning skulle ændre feltet radikalt.

Du kan læse mere om vores begrænsede eksisterende viden om medicinsk cannabis i artiklerne Indledende forsøg: Medicinsk cannabis gør hjernen mere aktiv og Medicinsk cannabis: Så tynd er evidensen for danske patienter.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk