20 års forskning: Så skadelig er cannabis
Afhængighed, indlæringsvanskeligheder og psykiske lidelser er blandt de negative effekter af cannabis. Det viser et studie, som samler 20 års forskning. Studiet møder dog kritik for kun at fokusere på de negative effekter.

Flere studier har trukket på en sammenhæng mellem et længerevarigt cannabisbrug og psykotiske episoder og skizofreni. (Foto: Colourbox)

Flere studier har trukket på en sammenhæng mellem et længerevarigt cannabisbrug og psykotiske episoder og skizofreni. (Foto: Colourbox)

I den seneste tid har spørgsmålet om, hvorvidt cannabis skal legaliseres, været et hedt debatemne i mange lande - inklusive Danmark.

Nu har en australsk forsker ved navn Wayne Hall gennemgået meget af forskningen, som behandler usunde og sundhedsskadelige konsekvenser af cannabisbrug, siden 1993.

Wayne Halls oversigt undersøger både negative konsekvenser af kronisk brug af cannabis og eventuelle konsekvenser ved sjældent brug, eller bare ved at prøve cannabis en gang.

Hashrygning øger risikoen for skizofreni

Ifølge Wayne Halls resultater, publiceret i tidsskriftet Addiction, øger cannabisbrug blandt andet risikoen for alvorlige ulykker og psykiske lidelser som skizofreni.

»Wayne Hall er formentlig førende på verdensplan inden for denne type forskning,« siger Jørgen Bramness, forskningsleder og professor ved Center for rus- og afhængighedsforskning ved Universitetet i Oslo, til forskning.no.

»Det er en vigtig gennemgang af de aktuelle problemstillinger omkring cannabis. Artiklen tager fat i faktorer, som vi må tage hensyn til, når vi skal forholde os til debatten vedrørende rusmidlet, selvom han gentager en del pointer, vi allerede kender godt.«

LÆS OGSÅ: Forsker: Cannabisrygere har dobbelt så stor risiko for skizofreni

Halvdelen af alle kroniske brugere risikerer at blive afhængige

Der findes endnu ingen beviser for, at nogen har fået en dødelig overdosis af cannabis, men spørgsmålet om afhængighed er mere kompliceret.

Ifølge rapporten er brug af hash og cannabis den mest almindelige form for afhængighed efter alkohol og tobak i USA, Canada og Australien.

Wayne Hall henviser til studier, der siger, at 1 ud af 10 af alle cannabisbrugere risikerer at blive afhængige.

For de, der starter med at bruge cannabis i teenageårene, er risikoen for afhængighed 1 ud af 6, mens halvdelen af alle kroniske brugere risikerer at blive afhængige.

»For nogle år siden var dette temmelig ukendt og kontroversielt, men nu ved vi, at der er en sammenhæng mellem brug og afhængighed,« siger Jørgen Bramness.

Det er også interessant i forhold til en legaliseringsdebat, mener han.

»Selvom der ikke er rapporteret om store stigninger i brug i de områder, hvor cannabis er legaliseret, er det nok mere sandsynligt, at forbruget vil stige end dale.«

»Hvis forbruget stiger, vil der også være flere, der bliver afhængige,« siger Jørgen Bramness.

Cannabis er blevet stærkere end tidligere

Der er også være resultater, der tyder på, at man får abstinenser efter langvarigt brug.

Cannabisbrugere udvikler tolerance for virkestoffet THC, og Wayne Hall skriver om brugere, der søger hjælp og fortæller om angst, søvnløshed, dårlig appetit og depression.

Samtidig lader det til, at symptomerne ikke er lige så kraftige som ved alkohol- eller opiatafhængighed (som morfin og heroin).

Cannabisbrugen er steget i Europa, USA og Australien, og Wayne Hall påpeger, at cannabis er blevet stærkere og indeholder mere THC end tidligere.

Opmærksomhed og indlæringsevne ser ud til at blive påvirket

Jeg efterlyser mere forskning, der siger noget om blandingen af flere risikostoffer.

Professor Jørgen Bramness

Man har længe troet, at daglig brug af cannabis kan skade hukommelsen, indlæringsevnen og opmærksomheden.

Tidligere studier har også påvist sådanne sammenhænge, men Wayne Hall påpeger, at det har været svært at vide, om folk med et cannabisbrug allerede havde en dårlig hukommelse, indlæringsevne og opmærksomhed, før de begyndte at ryge.

Samtidig mener Hall også, at flere og bedre studier har indikeret, at der er en sammenhæng mellem disse kognitive effekter og kronisk brug af cannabis, når brugen begynder i teenageårene og fortsætter op i 20'erne.

»På det punkt synes jeg, at han er lidt mindre neutral end andre forskere på området,« siger Jørgen Bramnes.

»Sammenhængene er temmelig usikre, og han hælder lidt til at give cannabis skylden. Vi ved ikke helt, hvordan de pågældende faktorer hænger sammen, og der er meget tvivl knyttet til spørgsmålene.«

Det ér også svært at slå fast. Det nye studie peger på, at der er en lidt uklar sammenhæng mellem, hvor ofte man ryger cannabis, når man begynder at ryge, og hvor høje niveauer af THC man har i kroppen.

Der er også meget, som tyder på, at eftervirkningerne kan vare ved længe, efter man er stoppet med et dagligt cannabisbrug, men det er fortsat usikkert. Det er også uklart, om der kan opstå permanente skader, eller om de er reversible.

Mangler indsigt i kombinationen af stoffer

Selvom man kun har røget en gang og kører bil, mens man er påvirket af cannabis, er der dobbelt så stor risiko for at havne i en ulykke sammenlignet med, hvis man ikke er påvirket, viser det nye studie.

Hvis man ovenikøbet er påvirket af alkohol, stiger risikoen yderligere.

»Cannabis bruges meget ofte sammen med andre stoffer i det virkelige liv,« siger Jørgen Bramness, som mener, at der bør forskes mere på området.

»Jeg efterlyser mere forskning, der siger noget om blandingen af flere risikostoffer. Ofte forskes der på et enkelt stof, men det er ikke sådan, det fungerer i den virkelige verden.«

Kronisk bronkitis og hjerteinfarkt med på risikolisten

Flere studier har påvist en klar sammenhæng mellem cannabisbrug over længere tid og psykotiske episoder og skizofreni.

Ifølge rapporten kan et kronisk cannabisbrug, der begynder i teenageårene, fordoble risikoen for at opleve psykotiske episoder eller udvikle skizofreni, særligt hvis man har anlæg for psykiske sygdomme i familien.

Rapporten nævner også, at folk, der bruger cannabis til dagligt, er i større risiko for at udvikle kronisk bronkitis, og at midaldrende brugere sandsynligvis har større risiko for hjerteinfarkt.

Der kan også være en forbindelse mellem visse kræfttyper, såsom lungekræft, og cannabisbrug, men det er svært at adskille effekten af cannabis og tobak.

Samtidig peger Wayne Hall på nyere rapporter, der beskriver en mulig øget forekomst af testikelkræft hos cannabisbrugere, hvilket han mener, der må forskes nærmere i.

Vi skal også have de positive sider med for at få hele billedet

Denne rapport tager udelukkende fat i de negative sundhedseffekter ved cannabisbrug, og Jørgen Bramness mener også, at vi har brug for flere rapporter, der belyser andre sider af debatten.

»Der bør også være artikler, som opsummerer de positive sider ved cannabisbrug som for eksempel de medicinske virkninger, eller hvilken rolle cannabis kan spille i samfundet.«

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk