Vi er i starten af juni 2009. Danseren Silas Holst kommer kørende i sin røde Peugeot 305 ad motorvejen hen over Sjælland.
Han ser sig over skulderen og lægger an til en overhaling, da han pludselig mærker et smæld i brystet. Det mærkes og høres som en ballon, der springer. Når han trækker vejret, hører han en rallelyd.
»Jeg har aldrig haft problemer med mine lunger før, så jeg tænker, at det nok er en muskel, der har sat sig i klemme. Men efter fire dage med de værste smerter, jeg har nogen sinde har haft, var jeg nødt til at gå til lægen,« fortæller Silas Holst.
Lægen konstaterede, at den ene lunge var kollapset, og han ringede på stedet efter en ambulance.
Rammer unge mænd
Silas Holst er 27 år og som toptrænet professionel danser ikke en person, man skulle tro havde lungeproblemer.
Men faktisk er han repræsentativ for dem, som får sygdommen PSP (primær spontan pneumothorax – pludseligt sammenklappet lunge uden kendt årsag).
De typiske patienter er nemlig unge, høje og slanke mænd. Mere præcist er de midt i 20’erne, deres BMI (body mass index) ligger nede omkring de 20, og 80 procent af dem er mænd.
Lodtrækning afgør behandling
\ Fakta
VIDSTE DU
Sygdommen PSP (primær spontan pneumothorax – pludseligt sammenklappet lunge uden kendt årsag) rammer typisk mænd, der er i midten af 20’erne og har et BMI-tal på omkring de 20.
Hvorfor netop de rammes er indtil videre et stort mysterium, som læge og ph.d.-studerende Winnie Hedevang Olsen fra Syddansk Universitet håber at kunne være med til at løse hen over de næste 10 år.
Her vil hun følge 300 danskere med PSP i aldersgruppen 18 til 40 år.
Hendes ambitiøse mål er, at samtlige patienter over hele landet skal spørges, indtil hun har fået ja fra de 300, som så bliver fulgt i 10 år.
Målet er først og fremmest at finde den bedst mulige behandling.
Kikkertoperation istedet for dræn
I dag er den mest udbredte behandling, at patienten får lagt et dræn ind, der genskaber det undertryk, som skal være omkring lungen, og det løser også problemet umiddelbart, forklarer Winnie Hedevang Olesen.
Men lidt flere end hver 3. oplever senere i livet, at lungen igen klapper sammen. Hendes hypotese er, at det tal kan bringes langt længere ned, hvis man i stedet laver en kikkertoperation, hvor man fjerner nogle små luftfyldte cyster i lungen.
Samtidig frembringer man bevidst noget arvæv ved at kradse på indersiden af brystkassen, fordi arvævet griber fat i lungen og mindsker risikoen for, at den falder sammen.
De 300 patienter i undersøgelsen skal sige ja til at deltage i en lodtrækning om, hvilken af de to behandlinger de skal gennemgå.
Svært at vejlede patienter
Jeg har aldrig haft problemer med mine lunger før, så jeg tænker, at det nok er en muskel, der har sat sig i klemme. Men efter fire dage med de værste smerter, jeg har nogen sinde har haft, var jeg nødt til at gå til lægen.
Silas Holst
Undersøgelsen skal også være med til at pege på, hvilke forhold der øger risikoen for at få lidelsen.
»I dag er det meget svært at vejlede folk om, hvad de selv kan gøre. Det eneste, vi ved med sikkerhed, er, at rygning er en væsentlig faktor, men vi håber at komme frem til andre brugbare råd til patienterne,« fortæller Winnie Hedevang Olesen.
Danseren Silas Holst røg 15 cigaretter om dagen, da hans lunge klappede sammen sidste sommer.
Nu er han nede på et par stykker, og han håber helt at kunne stoppe, så risikoen for en gentagelse af den grimme oplevelse på motorvejen nedsættes.
Som en del af forskningsprojektet vil lungerne blive gennemlyst med en scanner, der kan frembringe billeder i en speciel høj opløsning, så man kan se, om vævet er anderledes end i raske lunger.
Og Winnie Hedevang Olesen vil også se på de bittesmå byggesten i lungerne i jagten på genetiske årsager.
Lavet i samarbejde med Magasinet Ny Viden, Syddansk Universitet
\ Kilder
\ Så tit sker det:
- Det er formentligt i størrelsesordenen 500 personer i Danmark, der hvert år rammes af pludselig sammenklappet lunge, uden at de bekendt med, at de har et problem med deres lunger.
- Tallet stammer dog helt tilbage fra en undersøgelse gennemført i 1969, og Winnie Hedevang Olesens forskning skal bl.a. afdække, om det har ændret sig siden.
- I Danmark har der gennem de seneste 31 år været cirka 120.000 eksempler på, at en lunge pludselig er klappet sammen. Det viser et udtræk fra Landspatientregisteret, som Winnie Hedevang Olesen har gennemført.
- Det svarer til gennemsnitligt cirka 3900 tilfælde om året.
- Langt de fleste af tilfældene stammer fra gengangere – dvs. patienter som tidligere i livet havde oplevet, at lungen pludselig klappede sammen. På Odense Universitetshospital har man patienter, som har prøvet det helt op til 11 gange.
- Der er ikke i nyere tid i Danmark eksempler på, at en pludseligt sammenklappet lunge har kostet patienten livet.
Forskningsprojektet er døbt TOPP og er blevet til i et samarbejde mellem Klinisk Institut på SDU og Forskningsenheden ved Hjerte-, Lunge- og Karkirurgisk afdeling T, OUH.