Hvorfor er vi dovne, og er den optimistiske hjerne sundere end den pessimistiske?
To forskere svarer på lytternes spørgsmål i denne uges afsnit af Brainstorm, Videnskab.dk’s hjernepodcast, hvor vi runder af et nyt sted i dag: Sociologiens verden.
dovenskab_hjernen_brainstorm_hjerne_forskning_forsker_inspiration_motivation_aha_oplevelser_optimisme_sundhed_sundt_pessismisme

Er dovenskab virkelig en dødssynd, eller er det ligefrem fornuftigt? Brainstorms postkasse - Hjerne(ind)Barken - blev ikke tømt helt i sidste uge, så de to værter tager en runde mere, hvor lytterne spørger og forskerne svarer. (Foto/illustration: Caroline Overskov/Shutterstock)

Er dovenskab virkelig en dødssynd, eller er det ligefrem fornuftigt? Brainstorms postkasse - Hjerne(ind)Barken - blev ikke tømt helt i sidste uge, så de to værter tager en runde mere, hvor lytterne spørger og forskerne svarer. (Foto/illustration: Caroline Overskov/Shutterstock)

Sommervarmen er over os - endelig! Så er det frem med sodavandsis, op med fødderne, på med solhatten og en podcast i ørerne - måske en om hjernen? 

Med andre ord, det er tid til at dovne den. Og lige præcis dovenskab kan du blive klogere på, hvis du lytter til denne uges episode af Brainstorm.

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen


I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Podcastværterne Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen har besøg af lektor i psykologi, Signe Allerup Vagnkilde, der blandt andet forsker i opmærksomhedsforstyrrelser, og adjunkt på Institut for Mennesker og Teknologi på Roskilde Universitet, Kasper Levin, der vil gøre os klogere på, hvad neurodiversitet er for en størrelse. 

Hør podcasten i toppen af artiklen eller i din podcast-app – bare søg på ’Brainstorm’.

Det halve glas og den hele hjerne 

I afsnittet forklarer Signe Allerup Vagnkilde, hvad forskningen ved om de psykologiske processer forbundet med inspiration.

Hvad sker der i vores hjerne, når vi bliver inspirerede? Er inspiration egentlig det samme som motivation? Og hvad med aha-oplevelser - hvor hører de til? 

Kasper Levin, der blandt andet har undersøgt, hvordan kunst kan bruges i psykiatrien, fortæller om en bevægelse, der problematiserer den måde, vi omtaler om psykopatologiske lidelser som ADHD og autisme - for er det overhovedet lidelser, eller nærmere en divergens? 

Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvordan vi ser på verden og taler om den. Tag bare spørgsmålet om det halvtomme eller halvfyldte glas: Dit svar giver et godt praj om, du er pessimist eller optimist.  

Men har det egentlig en betydning for, hvor sund ens hjerne er? Er den pessimistiske hjerne usund og den optimistiske hjerne sund - eller er det ikke helt så simpelt? 

Det er ét af de lytterspørgsmål, som forskerne svarer på i denne uges Brainstorm-afsnit, hvor de også kommer rundt om: 

  • Hvad er forklaringen på dovenskab?
  • Hvad sker der i hjernen, når man bliver inspireret?
  • Hvad betyder neurodiversitet?  

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk