For mange er det måske logisk at ty til vand og sæbe, når de skal vaske sig – også når turen kommer til de ædlere dele.
Men er det overhovedet en god idé at bruge sæbe, når man vasker sig syd for navlen, eller hvordan griber man bedst opgaven an?
Det har Videnskab.dk’s YouTube-kanal, Skønhedslaboratoriet kastet et nærmere blik på.
Du kan enten se videoen øverst i artiklen eller fortsætte med at læse med her, for faktisk er det ikke så ligetil at holde sig ren og sund forneden, som man måske skulle tro.
»Selvfølgelig er det godt at vaske sig og holde sig ren, men man skal også passe på, at man ikke overdriver det,« siger Charlotte Floridon, ph.d., praktiserende gynækolog og formand for DFKO, Danske Fødsels- og Kvindelægers Organisation.
»Hvis man aldrig vasker sig, og der både sidder rester af tis og afføring, er det selvfølgelig ikke sundhedsmæssigt godt, men omvendt er der også mange, der vasker sig for meget og ofte med sæber med forkert pH-værdi,« fortæller hun.
Vi skal have det surt forneden
Før vi giver os i kast med hygiejnen, skal vi lige have slået fast, hvordan miljøet forneden egentlig skal se ud, hvis det skal være helt optimalt.
Svaret er surt. Huden og slimhinderne på vores kønsdele skal nemlig helst have en lav pH-værdi omkring 3,8-4,2, altså i den sure ende. Til sammenligning har vand en neutral pH-værdi på 7.
Når pH-værdien helst skal være så lav, er det, fordi det sure miljø faktisk er med til at regulere, hvilke bakterier som lever og gror på vores hud og slimhinder.
Vi vil nemlig rigtig gerne byde mælkesyrebakterier velkomne, fordi de er med til at opretholde det sure miljø og bekæmpe fremmede bakterier, som ellers kan kan skabe stor ravage.
\ Læs mere

Kvinder skal ikke vaske sig oppe i skeden
Men hvorfor er det så vigtigt at kende til bakterier og pH-værdi, hvis man skal vaske sig korrekt mellem benene, spørger du måske? Ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital Thomas Larsen har svaret.
Selve bakteriefloraen kan blive påvirket ved brug af sæbe og forstyrre den naturlige balance.
»Det er selvfølgelig ret svært for kvinder at vaske sig oppe i skeden, men der er faktisk nogle, der forsøger,« fortæller Thomas Larsen, som, udover sit arbejde som læge, også er formand for DSOG, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.
»De ødelægger altså den bakteriebalance, der er derinde, så hvis de troede, at de havde problemer før, så får de det i hvert fald efter det,« siger han.
\ Læs mere
Sæbe kan ændre pH-værdien
\ Lugt er ikke lig med mere sæbe
Hvis man er så uheldig at få raget en infektion og dertil hørende lugt fra underlivet til sig, er løsningen ikke at skrue op for sæbeforbruget.
I stedet kan lægen hjælpe med noget antibiotika til at komme bakterieinfektionen til livs.
Ikke nok med at sæben simpelthen kan vaske nogle af de gode mælkesyrebakterier væk, er mange almindelige sæber også basiske, og hvis man bruger dem til at vaske understellet, risikerer man faktisk at ændre på pH-værdien forneden.
»Så laver man ubalance i det naturlige miljø, og så kan de gode bakterier ikke bekæmpe de fremmede bakterier, som trænger ind. Derfor risikerer man at få bakterieinfektioner og udflåd, som lugter grimt af fisk,« fortæller Charlotte Floridon.
Intimsæbe er overflødigt
Det er altså ikke en god idé for hverken mænd eller kvinder at bruge almindelig sæbe til intimhygiejnen.
Har du svært ved helt at lægge sæben fra dig, kan du alternativt ty til en intimsæbe uden parfume og med den rette pH-værdi, men det er faktisk slet ikke nødvendigt at bruge andet end vand, når undervognen skal skylles, fortæller eksperterne.
»I bund og grund er det sådan, at hvis man har en ordentlig hygiejne, tørrer sig ordentligt, når man går på toilettet og typisk tager sit daglige bad, er det rigeligt,« siger Charlotte Floridon.
Kvinde, tør dig korrekt!
Men vent engang – tørrer sig ordentligt? Hvad har det med intimhygiejne at gøre? Hvor er vi glade for, at du spørger.
For kvinder er det nemlig ikke helt ligegyldigt, i hvilken retning toiletpapiret trækkes efter en tissetur. Mange begår, ifølge Charlotte Floridon, den fejl, at de trækker papiret fremad mod skedeåbningen i stedet for at trække bagud mod numsen.
Man skal nemlig huske – også selvom man bare har tisset – at man skal skubbe bagud, for ellers sker der det, at man tørrer bakterier fra endetarmsåbningen lige ind i skeden.
»Der sidder tit rester af afføring og bakterier ved endetarmsåbningen, og der er jo ikke mere end 1,5 til 2 cm op til skeden, og så tørrer mange dem lige derop. Hvis de så ovenikøbet har vasket sig med alt det her sæbe, gror bakterierne lystigt,« fortæller speciallægen.

Hårfjernelse gør huden sårbar
Udfordringerne slutter desværre slet ikke her, beretter de to eksperter.
I nyere tid er der nemlig opstået et problem, som gynækologerne i hvert fald ikke så meget til i de frie 70’ere.
»Det skyldes, at intimhygiejne også kan relatere sig til ens kønsbehåring,« siger Thomas Larsen.
»Der er rigtig mange i dag, som fjerner kønsbehåringen ved skeden ved at barbere sig eller blive voksede, og det er vi ikke helt indrettede til. Huden dernede er ikke så modstandsdygtig, og den kønsbehåring, der er, beskytter faktisk mod den irritation, der kan komme fra hygiejnebind og lignende,« fortæller overlægen.
Hold igen med skraberen
Han bakkes op af Charlotte Floridon:
»Jeg ser nærmest ingen patienter under 40, som har hår, og det samme gælder for mændene, som barberer deres testikler.«
\ Læs mere
Problemet er, at når man barberer sig, kan man ikke undgå at lave små sår, og så gror bakterierne desværre lystigt i sårene.
»Det er derfor, man ser så mange kvinder, som er fyldt med bumser, bylder og indgroede hår mellem benene,« siger Charlotte Floridon og fortsætter:
»Jeg ved godt, at de fleste piger ikke kan holde ud, hvis de har kønsbehåring, men så er det trods alt bedre at finde en god kosmetolog, som bruger noget ordentligt voks. Så får man ikke alle de her små sår.«
Så! Vil du have en optimal intimhygiejne, bør du altså lade skraberen og sæben ligge og i stedet nøjes med et dagligt skyl uden på fileten, lyder konklusionen.