Forskere har undersøgt, om fødemetoden påvirker den seksuelle velvære efter fødslen.
De ville afdække, om en vaginal fødsel påvirkede kvindernes sexliv i lang tid efter – og om der er fordele eller ulemper ved at få et kejsersnit.
Kvinderne blev spurgt, hvor tilfredse de var med deres sexliv, og hvor ofte de har sex. De skulle også oplyse, om de havde smerter under eller efter samlejet.
Mange tror, at vaginal fødsel svækker sexlivet
Mange kvinder frygter, at en vaginal fødsel vil påvirke deres sexliv efterfølgende. Nogle vælger at bede om et kejsersnit på grund af dette, skriver forskerne.
»Men det understøtter vores data ikke, og det kom som en positiv overraskelse,« siger Viktor H. Ahlqvist til forskning.se. Han er ved at skrive sin ph.d. om emnet ved Institut for Global Folkesundhed ved Karolinska Institut.
Men der var ingen forskel mellem kvinderne ud fra, om de havde født vaginalt eller havde fået kejsersnit.
Begge grupper havde sex lige ofte og var lige seksuelt tilfredse, konkluderer det nye studie, der er udkommet i det internationale gynækologi-tidsskrift BJOG.
Kvinderne, der fik et kejsersnit, havde flere smerter
Det viste sig, at de kvinder, der havde fået kejsersnit, oftere oplyste, at de havde smerter i skeden under eller efter samleje op til 11 år efter fødslen.
Kejsersnit ser derfor ud til at øge risikoen for at opleve smerter ved samleje.
Det er det modsatte af, hvad nogle tror, påpeger forskerne bag studiet.
Viktor Ahlqvist understreger, at kvinderne trods rapporterede smerter havde samleje lige så ofte og satte lige så stor pris på deres sexliv som kvinderne, der havde født vaginalt.
Vigtigt for at aflive myter
Forskerne er ikke sikre på, hvad der forårsager forskellene. Måske har de kvinder, der fik et kejsersnit, smerter, når de har sex på grund af arvæv i maven. Forskerne håber, at fremtidige studier kan afdække mere om dette.
»Studier som disse er vigtige for at aflive myter om vaginal fødsel,« siger sexolog Bente Træen ved Universitetet i Oslo.
En del kvinder bliver meget skræmte af skrækhistorier om at revne og blive syet, og sådanne historier har desværre stor betydning, påpeger hun.
»Mange gravide frygter, at de bliver ødelagt dernede og tror, at kejsersnit er bedre. Men det er ikke tilfældet. Tværtimod,« siger Bente Træen til forskning.no, Videnskab.dk’s norske søstersite.
Bente Træen, som har en baggrund som tandlæge, påpeger, at slimhinderne i skeden – ligesom sår i munden – heler og vokser meget hurtigt sammen.
»Kejsersnit er et større indgreb, hvor man skærer igennem ikke kun hud, men også muskler og fedt for at få barnet ud,« pointerer hun.
Tænker man logisk, er risikoen dermed større for, at alt ikke vokser lige så godt sammen, mener Bente Træen.
\ Langt studie
Resultaterne i det nye studie er baseret på ALSPAC-studiet ved University of Bristol, som fulgte 14.500 kvinder, der var gravide mellem 1991 og 1992.
Kvinderne var i gennemsnit 28 år (for vaginalt) og 29,5 år (for kejsersnit).
Forskerne sammenlignede seksuel tilfredsstillelse og leveringsmetode efter knap 3, 5, 12 og 18 år efter fødslen.
- Forskerne spurgte, hvor ofte de havde sex, og i hvilket omfang de nød samleje.
Skalaen var: Ja, meget. Ja, lidt. Slet ikke. Har ikke sex i øjeblikket.
- Frekvensen var enten: 1-3 gange om måneden, 1 gang om ugen, 2-4 gange om ugen, 5 gange eller mere om ugen, eller slet ikke. De fleste gav de tre første svarmuligheder.
- De blev også spurgt, om de oplevede smerter under eller efter samleje ofte eller lejlighedsvis. Der blev også spurgt om oplevede smerter 11 år efter fødslen.
Registeroplysningerne er suppleret med spørgeskemabesvarelser fra kvinderne om deres oplevede seksuelle sundhed.
Frygt for smerte
Mange kvinder kan også være bange for at føde på grund af smerterne, og for dem kan kejsersnit forekomme som den eneste måde at få barnet ud.
»Men smertelindringen bliver bedre og bedre. Med de anæstesimuligheder, vi har i dag, som rygmarvsblokade, er en naturlig fødsel langt at foretrække,« mener Bente Træen.
Sexologen mener, at studiet bør være det første skridt mod at sætte mere fokus på seksuel sundhed efter fødslen.
»Derudover er det en god nyhed, at forskerne kun fandt små forskelle i, hvor ofte man har sex og tilfredshed uanset fødselsmåden på gruppeniveau,« siger hun.
Sex tager til et par år senere
Næsten halvdelen af kvinderne sagde, at de i høj grad nød sex 3 år efter fødslen.
Andelen steg lidt efter 5 år, men faldt efter 18 år.
40 procent sagde, at de til dels nød sex. Omkring 10 procent sagde, at de ikke nød sex særlig meget.
Omkring 20 procent oplyste, at de havde lidt smerter i skeden under samleje. Langt færre havde smerter andre steder.
Lidt mere angst og depression
En lille overvægt af de kvinder, der fik kejsersnit, angav, at de havde oplevet angst eller depression 18 uger efter fødslen.
Lidt over 17 procent af kvinderne, der fik kejsersnit, oplyste, at de havde oplevet angst. Mere end 15 procent af dem, der havde født vaginalt, sagde det samme.
Med hensyn til depression rapporterede godt 13 procent af kvinderne, at de var deprimerede efter kejsersnit, sammenlignet med godt 12 procent blandt kvinderne, der havde født vaginalt.
Fulgte kvinder op til 18 år efter fødslen
Tidligere undersøgelser af seksuel tilfredshed efter fødslen har også indikeret, at fødemetoden kun har lidt effekt på kvindernes sexliv.
Men disse undersøgelser har kun fulgt kvinderne i to år efter fødslen.
Få eller ingen studier har fulgt mødrene i længere tid end det.
I det nye studie ønskede forskerne derfor at finde mulige langvarige effekter af fødslen på kvinders sexliv, op til 18 år efter fødslen.

Kejsersnit er stigende
International forskning viser, at andelen af kejsersnit er steget de seneste årtier. Men der er store forskelle mellem landene.
På verdensplan er andelen af kejsersnit steget fra 7 procent i 1990 til 19 procent i 2014.
I Storbritannien bliver hver 4. baby nu født ved kejsersnit, en stigning fra 11 procent for 30 år siden.
©Forskning.no. Oversat af Stephanie Lammers-Clark. Læs den oprindelige artikel her.