Hormon kan fjerne glæden ved at ryge
Forskere har fundet frem til et hormon, som kan fjerne den tilfredsstillende følelse ved indtag af nikotin. Det nye fund giver håb for alverdens rygekure verden over.

Nikotin belønner hjernen, men nu har forskere fundet ud af at ved at blokere for et bestemt hormon, så kan tilfredshedsfornemmelsen reduceres og derved ryger lysten til at blive ved med at ryge. (Foto: Colourbox)

Nikotin belønner hjernen, men nu har forskere fundet ud af at ved at blokere for et bestemt hormon, så kan tilfredshedsfornemmelsen reduceres og derved ryger lysten til at blive ved med at ryge. (Foto: Colourbox)

Hormonet GLP-1 udskilles, når vi spiser. Det har den effekt på os, at vi føler os mætte hen mod slutningen af måltidet.

Men GLP-1-receptorerne aktiveres også i de dele af hjernen, der er knyttet til belønning - og det tyder på, at hormonet er direkte involveret i, hvordan vi oplever belønning.

Ved at blokere for disse receptorer mener forskerne, at de kan forhindre, at rygere føler tilfredsstillelse efter en cigaret.

»Uden belønning vil rygeren ikke fortsætte med at ryge. Det kan mindske afhængighed og reducere risikoen for tilbagefald,« forklarer Elisabet Jerlhag, forsker ved Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.

Sammen med kolleger har Elisabet Jerlhag undersøgt det nye potentielle våben i kampen mod rygning.

Rygere har brug for behandling

Rygning er fortsat en stor udfordring for den norske folkesundhed. Én ud af fire nordmænd ryger dagligt eller en gang imellem, og mens andelen af daglige rygere bliver stadig mindre, er der ingen nedgang for af-og-til-rygerne.

Selv uden storforbrug er det svært at droppe røgen.

»Nikotin er stærkt vanedannende, og for mange mennesker er det meget svært at stoppe med at ryge. Vi må begynde at erkende, at afhængighed er en sygdom, der skal behandles,« siger Elisabet Jerlhag.

Testet på nikotin-mus

For at teste, om GLP-1 regulerer belønning, brugte forskerne Exedin-4 (Ex4) - et stof, der efterligner GLP-1's effekt på receptorerne. Stoffet blev i det nye studie givet til en gruppe laboratoriemus, som havde fået nikotin.

Derefter observerede forskerne musenes bevægelsesmønster og målte dopaminudskillelse i dyrenes hjernesubstans.

Mus fik tilført nikotin, så deres aktivitetsniveau steg. Derefter fik de hormonet, og aktiviteten faldt igen. (Foto: Colourbox)

Fundene viste, at nikotin gjorde musene mere aktive, mens tilførsel af Ex4 reducerede aktiviteten. Denne dæmpende Ex4-effekt forekom derimod ikke, hvis musene ikke havde fået nikotin i første omgang. Nikotin viste sig også at øge udskillelsen af dopamin i hjernen, men denne blev igen reduceret, hvis Ex4 var tilført på forhånd.

Forskerne konkluderer, at GLP-1-receptorer regulerer nikotinpåvirkning af hjernens belønningssystem hos mus, og at Ex4 reducerer effekten af nikotin.

Samme effekt på alkohol, amfetamin og kokain

Forskerne peger på, at den samme dæmpende Ex4-effekt er blevet fundet i lignende forsøg med andre afhængighedsdannende substanser som alkohol, amfetamin og kokain.

»Da Ex4 også reducerer motivationen til at konsumere sukrose (druesukker), kan det tyde på, at GLP-1-receptorer spiller en central rolle både for belønning skabt af afhængighedssubstanser og belønning fra naturlig aktivitet,« tilføjer de.

Forskerne konkluderer videre, at stoffer, som efterligner GLP-1-hormonet, derfor bør overvejes som en potentiel ny behandlingsmetode mod rygestop og anden nikotinafhængighed.

Udvikling af nye lægemidler

At hindre, at rygning dæmper nikotintrangen, er ulig eksisterende afvænningsmetoder, som er baseret på nikotinerstatning, som for eksempel rygeplaster eller lægemidler som bupropion eller vareniclin.

Håbet er, at fundene kan føre til udviklingen af nye lægemidler, som stimulerer de samme hjerneområder som GLP-1 til brug mod nikotinafhængighed. Fordi Ex4 og andre GLP-1-lignende stoffer allerede er godkendt til brug i lægemidler mod diabetes, kan de relativt nemt også tages i brug i medikamenter mod rygning.

»Belønning er en vigtig årsag til, at vi bliver afhængige. Vi mener derfor, at lægemidler, som fungerer på samme måde som GLP-1, kan have en god effekt mod nikotinafhængighed. Det er en helt ny indfaldsvinkel,« slutter Elisabet Jerlhag.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk