Golfvogne er populære som aldrig før, ‘over there’. Amerikanerne elsker at lade sig transportere rundt på golfbanerne i de små, lave eldrevne biler, og nu er vognene også på vej ud i gadebilledet i ‘pimped’ versioner med flere hestekræfter og højere fart.
Det kan ses i ulykkes-statistikkerne. Mere end 130.000 amerikanere kommer hvert år til skade i golfvogne, viser en ny undersøgelse i juninummeret af American Journal of Preventive Medicine. Det er en stigning på 132 procent siden 1992.
Den yngste tilskadekomne, som forskerne har registreret, er blot to måneder, den ældste 96 år. Mere end 30 procent af skaderne ramte børn under 16 år.
Ikke et problem i Danmark Med golfsporten i konstant fremmarch i Danmark – den er nu næststørst efter fodbold – kunne man frygte, at samme eksplosion i golfrelaterede ulykker var i gang herhjemme. Men det ser ikke umiddelbart sådan ud: »Det er ikke et problem i Danmark endnu,« fortæller Anni Ellegaard fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital, der registrerer ulykker i Danmark.
Forklaringen ligger måske i, at amerikanerne bruger deres golfvogne mere – både på og uden for banen. På visse amerikanske golfbaner er det ganske enkelt forbudt at gå rundt fra hul til hul. Det er ikke effektivt nok, når der skal så mange betalende spillerne igennem som muligt. Uden for de grønne baner er golfvognene blevet populære f.eks. i lufthavne, på militærbaser og i de mange ‘gated’ områder, der især for ældre mennesker fungerer som små selvstændige samfund i sig selv.
Samme tendens ses også her i landet. Uffe Golbækdal fra Golf Car Aps, der importerer golfvogne til Danmark, fortæller, at der er flere virksomheder, som indregistrerer golfvogne som landbrugskøretøjer og kører i dem på vejene, og at de f.eks. også bliver brugt i lufthavne.
\ Fakta
VIDSTE DU
Der er ca. 180.000 aktive golfspillere i Danmark, det gør det til den næststørste sport kun overgået af fodbold.
Man spillede golf i Skotland så langt tilbage som i 1300-tallet. Der er vidnesbyrd om mænd, der blev sat i fængsel, fordi de spillede golf i det skotske højland, i stedet for at øve sig på bueskydning.
Den er gal med designet
Problemet med de små, lave vogne er deres design. Hele idéen med en golfvogn er, at man nemt kan stige ind og ud af dem, og derfor har de ikke monteret sikkerhedsseler. Samtidig er de konstrueret til at passe på sarte græsplæner, og har derfor flade, glatte hjul, der nemt skrider ud.
Det er en uheldig cocktail, der skaber problemer. Dels på de bakkede golfbaner, dels alle de andre steder, hvor gangforskrækkede mennesker lader sig befærde af golfvogne, som f.eks. landingsbaner, cykelstier og veje. Men de fleste ulykker sker nu stadig på golfbanerne, hvor folk ganske enkelt trimler ud af vognene eller ligefrem vælter med dem på stejle bakker.
Reference: Golf Cart–Related Injuries in the U.S, American Journal of Preventive Medicine, vol. 35, nr. 1, side 55-59
\ Ingen færdselsregler på golfbanen
Når du kører golfvogn på en golfbane, er du ikke underlagt færdselsloven. Det betyder, at du hverken kan få klip i kørekortet eller få det frakendt.
Strafferetsloven slipper du til gengæld ikke for. Så hvis du kører særlig hensynsløst eller groft uagtsomt med golfvognen kan du straffes for det – akkurat som hvis du i raseri over et kikset slag kaster golfkøllen efter en anden golfspiller.
Du kan i øvrigt tegne en golfforsikring. Her kan du foruden at forsikre dig mod skader på eget udstyr, og tyveri også forsikre dig mod hole in one. Traditionen foreskriver nemlig at, hvis man er så heldig at få hole in one, så skal man give drinks til hele klubhuset. Og det kan blive en dyr affære. Men har man tegnet en golfforsikring, så er der hjælp til at dække udgifterne.