Genfejl øger risikoen for diarré
Ny international forskning viser, at børn med en helt speciel genvariation har større risiko for at få mave-tarm-infektioner. Gener spiller en stor rolle i, om virus og bakterier kan smitte os eller ej, siger forsker.
toilet, diarré, genetik, mvae, tarme

Mave-tarm-infektioner kan have en genetisk faktor, som gør, at nogle mennesker har lettere ved at blive smittet med virus og bakterier, viser nye forskning. (Foto: Shutterstock)

Mave-tarm-infektioner kan have en genetisk faktor, som gør, at nogle mennesker har lettere ved at blive smittet med virus og bakterier, viser nye forskning. (Foto: Shutterstock)

Ny international forskning med dansk deltagelse viser for første gang, at mennesker med en specifik variant af et gen har større risiko for at blive syge af en given sygdom.

Specifikt viser det nye studie, at børn med en bestemt variation i FUT2-genet i langt højere grad er disponeret for at få diarré end børn uden denne genvariant.

Ifølge en af de danske forskere bag det nye studie er det første gang, at forskere kan koble en genvariation direkte til en øget risiko for, at personer lettere bliver smittet med en virus eller bakterie.

»Vores studie bekræfter for første gang den hypotese, at det kræver anlæg i værten, før man bliver syg af en infektion. Det er et tydeligt eksempel på, at det ikke er nok med en smittekilde. Der skal også være en disponering hos værten for, at smittekilden kan føre til sygdom,« fortæller Hans Bisgaard, der er professor ved Københavns Universitet og leder af Dansk BørneAstma Center.

Studiet er for nylig publiceret i det videnskabelige tidsskrift Human Molecular Genetics.

LÆS OGSÅ: Kernefamiliers gener afslører sjældne sygdomme

Studiet begejstrer

Kristine Højgaard Allin er læge og postdoc. Ved Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet. Hun har ikke deltaget i det nye studie, men hun har læst det og har selv forsket i FUT2 og genets relation til tarmbakterier.

Ifølge hende er det nye studie super spændende, da det er et meget stort studie, der ligeledes er særdeles relevant, da det peger på, at en genvariant kan have indflydelse på infektionsrisiko på befolkningsniveau.

Kristine Højgaard Allin fortæller også, at tidligere studier har vist, at folk med den specifikke genvariant i FUT2 er mindre disponerede for at blive smittet med Norovirus, men at det nye studie er meget større, og så viser det, at genvarianten påvirker risikoen for diarré i den tidligere barnealder.

børn gener diarre virus immunforsvaret

Kun hvis immunforsvaret på et eller andet punkt er mangelfuldt, kan virus og bakterier inficere værten og give maveinfektioner, forkølelse, mellemørebetændelse m.v. (Foto: Shutterstock)

»Det er interessant, da vi normalt tænker, at infektioner primært kommer udefra. Det ser ud til, at det ikke er helt så simpelt. Der er åbenbart noget i generne, som spiller ind i sygdomsrisikoen, og det er meget interessant,« siger Kristine Højgaard Allin.

LÆS OGSÅ: Gen-debat: Vil du vide, om du bliver ramt af sygdom i fremtiden?

Genfejl giver bakterier og virus frit spil

Hypotesen bag det nye studie er, at vores immunforsvar er gearet til at tackle alle tænkelige former for infektioner.

Kun hvis immunforsvaret på et eller andet punkt er mangelfuldt, kan virus og bakterier inficere værten og give maveinfektioner, forkølelse, mellemørebetændelse og så videre.

Disse mangler kan blandt andet være varianter i gener, hvor én lille byggesten i et gen er byttet ud med en anden og dermed ændrer en lille smule på genets funktion.

Hvis det er sket, kan immunforsvaret blive en lille smule svagere mod en specifik virus eller bakterie, som derved lettere kan komme ind og inficere kroppen.

»Det giver god mening. Vi ser det eksempelvis i børnehaver, hvor nogle børn klarer sig gennem tre år i institution næsten uden at blive syge, mens andre hele tiden er snottede eller har problemer med maven. Vi så også det samme før i tiden, hvor folk kunne arbejde i årevis på tuberkulose-klinikker uden selv at blive syge. Værten skal have en særlig disponering, før infektionen kan få fodfæste,« forklarer Hans Bisgaard.

LÆS OGSÅ: Lykke påvirker vores gener

Samarbejde mellem flere forskerhold

For at undersøge deres hypotese, samarbejdede forskerne fra Dansk BørneAstma Center med forskergrupper rundt om i hele verden.

Det drejer sig om forskergrupper fra Spanien, Tyskland, Mozambique, England, Holland, Sverige, USA, Norge, Australien og Qatar.

Samlet set råder forskerne over et stort datasæt, hvor 5.758 spædbørn (de 1.100 er danske børn) har fået hele deres genom analyseret.

Ved at finde små variationer i børnenes genomer imellem og holde dem op imod lægejournaler kunne forskerne finde frem til, at en genetisk variation oftere er til stede i de børn, som oftere bliver syge af en mave-tarm-infektion.

Specifikt fandt forskerne, at børn med rs601338-variationen i FUT2-genet langt oftere havde haft diarré eller indlæggelser på grund af infektioner i maven.

»Ved at samle data fra flere forskellige forskningsgrupper får vi en styrke i vores data, som vi ikke hver især kunne have opnået. Det er styrken i vores samarbejde, som også har ledt til snesevis af artikler i Nature. Når vi samler vores data, får vi et stærkt datasæt, der gør, at vi pludselig kan se sammenhænge, som vi ikke kunne se før eller i forskergrupperne hver for sig,« siger Hans Bisgaard.

børn gener diarre virus immunforsvaret

I den nærmeste fremtid kommer vi til at se mange flere af de her koblinger mellem genvariationer og disponering for forskellige sygdomme, mener forsker. (Foto: Shutterstock)

Hver især arbejder forskergrupperne med noget forskelligt. Forskergruppen i Spanien er eksempelvis interesserede i mave-tarm-problemer, mens man på Dansk BørneAstma Center er interesseret i astma og allergi.

LÆS OGSÅ: Dine gener afgør din alderdom

Giver ny viden om mekanismer bag sygdomme

I det nye studie har forskerne kun identificeret den genvariant, som øger risikoen for diarré blandt børn. Hans Bisgaard ser flere interessant perspektiver i det nye resultat.

Forskeren mener blandt andet, at vi i den nærmeste fremtid kommer til at se mange flere af de her koblinger mellem genvariationer og disponering for forskellige sygdomme. Specifikt nævner han mellemørebetændelse og falsk strubehoste, men også influenza og forkølelse som oplagte kandidater at kigge på.

Ifølge Hans Bisgaard giver opdagelsen og erkendelsen flere forskellige muligheder i fremtiden.

Blandt andet fortæller han, at man ved at kende til de gener, som øger risikoen for at blive syge af en infektion, bedre kan forstå sygdommen, og hvordan den opstår.

»Vi har eksempelvis tidligere fundet frem til, at en variation i et bestemt gen øger risikoen for eksem. Genvarianten fører til et svækket protein, som ellers gør huden vandtæt,« forklarer Hans Bisgaard og fortsætter: 

»Denne baggrundsviden kan eksempelvis lægemiddelindustrien bruge til at udvikle cremer mod eksem. Det samme kan man forestille sig omkring det nye fund – altså at det kan hjælpe lægemiddelindustrien med at afkode baggrunden for maveinfektioner og lave bedre medicin,« forklarer Hans Bisgaard.

LÆS OGSÅ: Dine gener kan gøre dig psykisk syg

Blodprøve kan vurdere risiko for at blive smittet

For det andet ser forskeren også muligheder for, at man i fremtiden kan bruge genvariationer til at vurdere, om folk er disponeret for en given sygdom.

Det kan foregå ved, at man tager en lille blodprøve og screener blodet for forskellige genfejl, som man allerede i forvejen kan koble til risikoen for forskellige sygdomme.

LÆS OGSÅ: Sund livsstil kan ændre dine gener

»Man kan forestille sig, at man analyserer folks genomer og finder eksempelvis en ændring i FUT2 og på den baggrund fortæller personen, at han eller hun er disponeret for at få maveinfektioner. Med den viden i hånden kan personen så tage bedre vare på sin mave gennem eksempelvis sund kost og større fokus på eksempelvis håndhygiejne,« siger Hans Bisgaard.

»Det kan også være gener, der disponerer for astma. Her kan man undersøge, om folk er disponerede for sygdommen og gå ind og forebygge, inden den bryder helt ud,« slutter han.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk