Lykke påvirker vores gener
En dyb, varig og god tilstand er bedre for os end pludselig lykke, lyder det fra amerikanske forskere.

En dyb følelse af mening er godt for os - og mere end kortvarige, positive lykkefølelser, mener forskere. (Foto: Colourbox)

En dyb følelse af mening er godt for os - og mere end kortvarige, positive lykkefølelser, mener forskere. (Foto: Colourbox)

Forskellige typer af lykke ser ud til at påvirke dine gener forskelligt, mener forskere fra University of Los Angeles.

En type såkaldt eudaimonistisk lykke, som kan give en jævn tilfreds og meningsfuld tilværelse, ser ud til at have et fordelagtigt udslag på dine gener.

Den følelsesmæssige profil, som forskerne har sammenlignet med, er ikke ulykkelighed, men en anden type lykke; den hedonistiske.

Dette er en lykkesøgende type, som kan give dig en brat lykkerus i form af en reel shoppetur, at blive berømt eller et kick af lyst på en anden måde.

Begge disse to lykkevarianter er vældig gode, men fører til vidt forskellige reaktion fra vores gener – den ene heldigt og den anden uheldigt, hvis vi skal tro forskernes studie i tidsskriftet PNAS.

Hvordan reagerer vi på positiv psykologi?

Målet med studiet var at finde ud af mere om, hvordan vores gener reagerer på positiv psykologi – det, at vi føler velbefindende og lykke.

Fakta

Hedonisme:
Morallære som holder lystfølelser og nydelse som det højeste gode; andre ting er gode kun som midler til lyst og nydelse.
Repræsentanter for hedonismen var bl.a. Aristippos og kyreneikerne, Epikur og en del franske oplysningsfilosoffer, fx Claude Helvétius og Paul-Henri Holbach.
(Kilde: www.snl.no om hedonisme)

Man ved fra tidligere, at der kan ske sundhedsmæssige uheldige ændringer i immuncellerne, som cirkulerer i kroppen i perioder, når vi oplever påvirkninger som stress, trusler eller usikkerhed.

Forandringen indebærer en stigning af udtryk fra gener, som er involveret i betændelsestilstande i kroppen, og samtidigt mindre af dem, der udfører virusarbejdet. Sådanne genudtryk kan igen øge risikoen for hjerte-og karsygdomme og en del andre sygdomme.

Søg mening med livet i stedet for positive oplevelser

Det var en lignende forandring, som forskerne fandt i genudtrykket hos personerne blandt de 80 i forsøget, som viste høje niveauer af hedonistisk lykke.

Det kan se ud, som om vores genom er meget mere følsomt over for forskellige måder at opnå lykke på, end vi er i bevidstheden, skriver forskerne i en pressemeddelelse om fundene.

Forskerne understreger, at den ene form for lykke ikke behøver at udelukke den anden. Men de ser, at den type af langvarig lykke, som man kan opnå ved at opleve en slags mening med livet, sundhedsmæssigt set er at anbefale frem for at søge lykke i positive oplevelser.

Hvordan opnår du lykken?

Akkurat hvorfor hedonistisk lykke slog genetisk uheldigt ud, konkluderer forskerne ikke på i deres artikel om fundene - men de antyder, at kroppen mærker, på hvilken måde du opnår lykke her i livet.

Shopping kan give dig en god oplevelse, men er ikke nødvendigvis godt for dit genudtryk. (Foto: Colourbox)

Personerne i studiet fik kortlagt deres lykkeprofil fra flere forskellige vinkler. Forskerne testede dem altså for hedonistisk og mere konstant velvære i livet.

Oveni så de på mulige negative tillægsfaktorer og adfærdstræk ved hver enkelt.

De spejlede genudtrykket hos alle personerne op mod den uheldige udtryksprofil, som man kan få som følge af stress, usikre tider og ulykke, og det var der, de fandt ligheden mellem denne og hedonisternes genudtryk.

At gøre det godt versus at have det godt

Det er naturligt at spekulere på, om årsagen måske kan være, at de hedonistisk lykkelige muligvis havde et underliggende sort sind, med enkelte lommer af euforisk lystlykke. Men ifølge forskerne syntes det ikke at være tilfældet.

Personerne, som viste høje niveauer af den såkaldte hedonistiske velfølelse, oplevede ikke tilværelsen som værre, end dem som havde en mere grundlæggende tilfredshed i sig, viste studiet.

»Begge typer syntes at have de samme høje niveauer af positive følelser, men deres genomer responderede meget forskelligt, til trods for, at det følelsesmæssige modus var lige så positivt,« siger Steven Cole fra UCLA i pressemeddelelsen.

Fakta

Eudaimonisme:
Lykkemoral, velfærdsmoral; etisk lære som hævder, at det moralsk korrekte mål for alle handlinger er at fremme lykke (trivsel, velfærd) for det handlende selv (subjektiv eudaimonisme) eller for mennesker i al almindelighed (objektiv, universel eudaimonisme).
For eudaimonismen bliver kendetegnet på en god eller rigtig handling gerne, at den er lykkebringende.
Filosofiske repræsentanter for eudaimonismen er fx Aristoteles og Epikur; dens skarpeste modstander er Kant, som gør pligten, uanset lykke og velfærd, til grundlag for moralen.
I filosofisk sprogbrug bør eudaimonisme adskilles fra hedonisme, den opfattelse, at legemlig lyst er det højeste gode.
(Kilde: www.snl.no, om eudaimonisme)

»Studiet fortæller os, at det at gøre det godt i livet, og det at have det godt, har vældig forskellige effekt på det menneskelige genom, selvom de giver ganske ens niveauer af positive følelser.«

Smart i tidligere tider

Negative oplevelser kan altså formentlig have et uheldigt udslag på generne. Det kan virke uretfærdigt, at mennesker, som har det svært i livet, skal få dette oven i det hele. Men det kan have haft sine fordele i tidligere tider, tror forskerne.

Måske føjer denne mekanisme sig ind i rækken af egenskaber, som det var godt for os mennesker at besidde for længe siden, men som bliver en byrde i dag.

Vi kan forestille os, at mekanismen oprindeligt hjalp os mennesker med at bygge forsvar i tider med megen social konflikt, noget som kunne være en fordel for at undgå infektioner i sår eller andre sammenhænge.

»Men i moderne samfund og vores ganske anderledes miljø, er det sådan, at en kronisk aktivering udløst af sociale eller symbolske trusler kan øge betændelse og forårsage hjerte- og karsygdomme, neurogenerative og andre sygdomme, og oveni kan det svække vores antivirusforsvar,« siger Steven Cole i pressemeddelelsen fra UCLA.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk