Gen forklarer hvorfor nøgenrotte aldrig får kræft
Den afrikanske nøgenrotte kan sidde på nøglen til en kur mod kræft, mener amerikanske forskere.

Den ikke særlig kønne rotte lever i underjordiske gange, som kan være mange kilometer lange. (Foto: University of Texas)

Den ikke særlig kønne rotte lever i underjordiske gange, som kan være mange kilometer lange. (Foto: University of Texas)

Den lyserøde nøgenrotte får aldrig kræft, og lever op til ni gange længere end andre gnavere.

Det er også næsten umuligt at dyrke nøgenrotteceller i et laboratorium, og forskere fra Rochester University i New York har spekuleret på, om dette kan hænge sammen med denne skabnings evne til at undgå kræft.

Standser celledeling

De to forskerne Andrei Seluanov og Vera Gorbunova fandt ud af, at en fortyndet opløsning med hudceller fra nøgenrotten begyndte at dele sig, men at celledelingen standsede når cellerne havde nået en vis tæthed.

Denne evne til at standse celledelingen findes også hos mennesker, men kræft sætter denne mekanisme ud af spil, således at cellerne fortsætter med at dele sig og vokse.

Ekstra barriere

Forskerne fandt ud af, at den mekanisme, som stopper nøgenrottens celledeling, kontrolleres af de to gener p16 og p27, mens den hos mennesket hovedsagligt styres af p27.

»Nøgenrotterne har en ekstra barriere mod udvikling af svulster,« siger Seluanov, ifølge 'New Scientist'.

'New Scientist' skriver endvidere. at stimulering af p16-genet kan være med til at standse væksten i ondartede svulster hos mennesker.


© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk