Forskere: Sundhedsstyrelsens kalk-anbefalinger kan være skadelige
Sundhedsstyrelsen burde ændre sine anbefalinger, så kalktilskud gives ud fra den enkelte patients behov. Ellers kan tilskuddene muligvis være skadelige, mener forskere.

Ifølge en undersøgelse lavet af Danmarks Tekniske Universitet får gennemsnittet af den voksne befolkning deres kalkbehov dækket gennem kosten (Foto: Shutterstock)

Ifølge en undersøgelse lavet af Danmarks Tekniske Universitet får gennemsnittet af den voksne befolkning deres kalkbehov dækket gennem kosten (Foto: Shutterstock)

 

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at alle ældre over 70 år skal tage D-vitamin og kalktilskud dagligt for at forebygge knogleskørhed. Men de anbefalinger burde tages op til revision, efter flere undersøgelser peger på, at for meget kalk muligvis øger risikoen for hjertekarsygdomme, mener danske forskere.

»Så længe vi ikke ved med større sikkerhed, hvordan kalktilskud påvirker helbredet, når man får nok kalk gennem kosten, bør vi være varsomme med anbefalinger, der omfatter en hel befolkningsgruppe,« siger overlæge Pernille Hermann og fortsætter:

»Når anbefalingerne er for unuancerede, kan det nemt blive opfattet som en fejl, hvis læger ikke råder alle deres patienter over 70 år til at tage kalktilskud. Det er problematisk, når vi ikke ved, om kalktilskuddene er gavnlige for alle. Det er jo et grundlæggende princip for os læger, at vi først og fremmest ikke skal skade. Jeg foreslår i stedet, at vi reviderer anbefalingerne og blødgør formuleringerne, så vi i stedet anbefaler kalktilskud ud fra den enkelte patients behov.«

Pernille Hermann er overlæge på Syddansk Universitet med ekspertise inden for knogleskørhed, også kaldet osteoporose. Hun er desuden formand for Dansk Knoglemedicinsk Selskab, men taler i denne sammenhæng ikke på vegne af hele selskabet.

Forskning sår tvivl

Det er især to forskningsartikler fra den new zealandske forsker og lektor Marc Bowland, der har sået tvivl omkring kalktilskud. Èn af dem er en metaanalyse udgivet i tidsskriftet British Medical Journal, som peger på, at kalktilskud øger risikoen for hjerteanfald hos osteoporosepatienter med mellem 27 og 31 procent. En anden artikel fra samme forsker peger på, at tilskuddene ikke er gavnlige og sundhedsmyndighedernes anbefalinger er påvirket af kosttilskudsindustrien. 

Fakta

Sundhedsstyrelsen har siden 2010 anbefalet alle danskere over 70 år at tage mellem 800 og 1.000 milligram kalk - også kaldet kalcium - sammen med 20 mikrogram D-vitamin. Når D-vitamin tages sammen med kalk lader det til at forebygge knogleskørhed og tidlig død. Hvis D-vitamin tages alene, har det ikke samme effekt. Kilde: Sundhedsstyrelsen.dk

LÆS OGSÅ: Forskere: Industrien bag anbefaling af D-vitamin og kalk mod knogleskørhed

Undersøgelserne er ikke specielt stærke, men gode nok til, at vi skal være forsigtige med vores kalkanbefalinger, mener professor Børge Nordestgaard.

»Der er ikke speciel stærk evidens for, at kalk er skadeligt, men på den anden side findes der heller ikke specielt stærk evidens for, at kalktilskud hjælper på osteoporose. Så længe man ikke er mere sikker på, hvad man får ud af tilskuddene, synes jeg, myndighederne skal holde igen med anbefalingerne,« siger Børge Nordestgaard, overlæge og klinisk professor på Herlev Hospital og Institut for Klinisk Medicin ved Københavns Universitet.

Sundhedsstyrelsen risikerer at skade mere, end den gavner med anbefalingerne, mener Børge Nordestgaard.

»Når man anbefaler befolkningen at tage et tilskud, skal man være ret sikker på, at det ikke er skadeligt. Ellers risikerer man at anbefale noget, der øger risikoen for potentielt alvorlige bivirkninger. I stedet skal man fokusere på at anbefale, at folk få deres næringsstofbehov dækket af kosten,« siger Børge Nordestgaard.

Anbefalinger har tidligere været skadelige

Fakta

Fra 35-årsalderen og frem taber vi en halv til en hel procent af kalken i vores knogler om året. Men folk med knogleskørhed, taber kalken langt hurtigere og er derfor i større risiko for brud. Knogleskørhed skønnes at ramme hver 3. kvinde og hver 8. mand over 50 år. Men i takt med at vi danskere lever længere og længere, vil der blive flere med knogleskørhed. Kilde: Sundhed.dk

Sundhedsstyrelsen har tidligere trukket anbefalinger tilbage om kosttilskud, fordi de har vist sig at være mere skadelige end gavnlige. Sundhedsstyrelsen burde tage ved lære af disse erfaringer, mener Børge Nordestgaard.

»De seneste 25 år har der været masse eksempler på, at myndighederne har anbefalet kosttilskud, og at befolkningen køber dem i et stort omfang, hvor man så bagefter finder ud af, at tilskuddene giver flere sygdomme frem for færre, og i nogle tilfælde har de øget dødeligheden hos dem, der tog kosttilskuddene. For eksempel har man tidligere anbefalet tilskud af antioxidanter, såsom vitamin E, vitamin A og beta-karoten, men efterfølgende har man fundet ud af, at tilskuddene faktisk var skadelige,« siger Børge Nordestgaard. 

Praktiserende læger tager allerede højde for kalk i kosten

Kalktilskud kan skam være vigtige at få, hvis man ikke får nok kalk gennem kosten. Men hvis man giver tilskud, er der selvfølgelig ingen grund til at give mere end nødvendigt, siger Pia Eiken, overlæge på Hillerød Hospital og forskningslektor på Københavns Universitet. Hun tilrettelægger selv kalktilskud ud fra den enkelte patients kost og patientprofil.

»Som læge beregner jeg altid kalken i kosten, og mine lokale kolleger gør det samme. Det er også det, jeg underviser i, og som Dansk Knoglemedicinsk Selskab og Endokrinologisk Selskab anbefaler,« siger Pia Eiken.

Danmarks Tekniske Universitet har kortlagt danskeres kostvaner i perioden 2011 til 2013. Her fandt de, at gennemsnittet af den voksne befolkning får mere end et gram – 1000 mg – kalk om dagen gennem kosten, og dermed er det daglige behov dækket.

Så længe man ikke er mere sikker på, hvad man får ud af tilskuddene, synes jeg, myndighederne skal holde igen med anbefalingerne.

Professor Børge Nordestgaard.

Pia Eiken ser derfor ingen grund til at give typiske patienter store mængder potentielt skadeligt kalktilskud.

»70-årige er i forvejen en gruppe i risiko for at få hjertekarsygdom, og der er ingen grund til at øge den yderligere. Det er ikke alle patienter, der har brug for tilskud. De fleste får det ene gram kalk fra kosten dagligt, man skal have. Det er også mit indtryk, at praktiserende læger er gået over til at anbefale kalktilskud ud fra den enkelte patients behov,« siger Pia Eiken, der har ekspertise i at behandle og forebygge osteoporose.

Sundhedstyrelsen fastholder anbefalinger

Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) er ved at udarbejde nye retningslinjer til landets almenpraktiserende læger for forebyggelse og behandling af osteoporose. Ifølge Videnskab.dk’s informationer vil DSAM anbefale, at læger tager højde for den enkelte patients kalkindtag gennem kosten og kun supplere med en mindre dosis kalk som tilskud. Dermed går de altså mod Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Alligevel lyder meldingen fra Sundhedsstyrelsen, at anbefalingerne bliver ved at være, som de er.

»Hvis der bliver rejst mistanke om noget er farligt, skal der selvfølgelig også være en vurdering af de forskellige dokumentationer. Lige nu ser jeg ingen grund til at ændre i anbefalingerne,« siger Christine Brot, overlæge hos Sundhedsstyrelsen og ansvarlig for Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

»Vi har faktisk ikke dokumentation for, at patienttilrettelagt kalktilskud hjælper. Til gengæld ved vi, at vitamin D-tilskud kun forebygger og hjælper på osteoporose, hvis vitaminet gives sammen med kalk.«

LÆS MERE: Trods kritik: Sundhedsstyrelsen ændrer ikke anbefaling af kalktilskud
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk