KORT NYT FRA UDLANDET
Klamydia, gonorré og herpes. Det er ikke småting, man kan rage til sig, hvis man har seksuel omgang med flere. Og netop risikoen for at få kønssygdomme, har gjort os monogame, påpeger forskere i et nyt studie. Det skriver Techtimes.com.
Forskere fra University of Waterloo i Canada har brugt computermodeller til at simulere social adfærd, når det kom til sex og partnere, i forhistoriske menneskers samfund. Derefter så forskerne ifølge Techtimes på, hvordan sygdommene kunne sprede sig i forskellige aldersgrupper i forhold til deres adfærd.
Modellerne viste, at de mænd, som var mere polyamorøse fik færre afkom, end de mænd som holdt sig til én partner. Grupper, der altså favoriserede monogami, har formentlig været mere succesfulde end andre grupper, og derfor har man fortsat denne adfærd.
»Vores forskning viser, hvordan begivenheder, så som spredningen af sygdomme, kan påvirke udviklingen af sociale normer og særligt i større grupper. De matematiske modeller er ikke kun brugt til at forudsige fremtiden, men også til at forstå fortiden,« siger Chris Bauch, der er en del af studiet fra University of Waterloo, til Techtimes.com.
Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Communucations.
Læs også:
Utro spurve giver nyt syn på monogami
Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer
aml