E-cigaretter bruges af mange som et ‘sundere’ alternativ til almindelige cigaretter, men forskere er uenige om, hvorvidt damp fra e-cigaretter egentlig er mindre skadeligt for kroppen end tobaksrøg.
\ Historien kort
- Brugere af e-cigaretter har mindre tegn på en række kræftfremkaldende og giftige stoffer i tis og spyt end cigaretrygere.
- Der kan dog være andre farlige stoffer i e-cigaretter, som man ikke kender til.
- E-cigaretter kan ikke anbefales, før man kender til risikoen ved at bruge dem.
Nu viser en ny undersøgelse, at langtidsbrugere af e-cigaretter har færre tegn på en række kræftfremkaldende og giftige stoffer i deres spyt og urin sammenlignet med almindelige tobaksrygere.
Damp fra e-cigaretter er altså mindre usundt end tobaksrøg, konkluderer forskerne.
»E-cigaretter kan hjælpe folk med at tage hånd om deres afhængighed på en sikker måde og få dem til at stoppe med at ryge,« siger Lion Shahab i en mail til Videnskab.dk. Han er seniorforsker på University College London og hovedforfatter til den nye undersøgelse, der lige er udgivet i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.
Den konklusion er dog lidt for vidtgående, siger ph.d. Niels Them Kjær, projektchef hos Kræftens bekæmpelse.
»Undersøgelsen har en række mangler, som stadig efterlader os usikre på risikoen ved e-cigaretter,« siger Niels Them Kjær.
\ Læs mere
E-cigaretter sætter sig i tisset
Forskerholdet undersøgte for spor af en række giftige og kræftfremkaldende stoffer i spyttet og urinen hos langtidsbrugere af enten:
\ Hvad er e-cigaretter?
E-cigaretter består af et stålhylster, som rummer en væskepatron.
I cigaretten findes også et batteridrevet varmelegeme, der varmer væsken op, så den bliver til damp, der ligner røg.
Når man bruger en e-cigaret, indånder man dampen fra den, og der frigives damp, der ligner røg, til omgivelserne.
Væsken, som også kaldes for e-juice eller e-væske, kan indeholde nikotin, tilsætningsstoffer med smag eller duft samt glycerol eller propylenglykol, der synliggør dampen, som man også kender fra koncertrøg.
E-væsken kan også indeholde ekstrakt fra cigaretproduktionen, der tilfører nikotin eller smag af tobak.
Kilde: Lungeforeningen og Kræftens Bekæmpelse
- tobak
- nikotinplastre eller -tyggegummi
- e-cigaretter – men tidligere tobaksrygere
- både tobak og e-cigaretter
- både tobak og nikotin-tyggegummi
De 5 grupper med 36 til 37 personer i hver havde i gennemsnit brugt de forskellige nikotinpræparater hver dag gennem 17 måneder.
Resultatet af undersøgelsen viser, at:
- Alle grupper havde spor af de giftige og kræftfremkaldende stoffer i deres urin og spyt.
- Langtidsbrugere af e-cigaretter havde færrest spor af giftstoffer og kræftfremkaldende stoffer.
- Grupperne, der både ryger tobak og bruger e-cigaretter, havde ikke lavere niveauer af de problematiske stoffer end tobaksrygere.
Man skal altså udelukkende holde sig til e-cigaretter, hvis man som ryger ønsker at få en bedre helbredsstatus uden at smide røgen helt. Det bedste er dog selvfølgelig at lægge begge dele på hylden, konkluderer forskerne.
»I forhold til giftige stoffer er resultatet positivt for dem, der kun ryger e-cigaretter, men ikke for dem, der kombinerer, og det er altså flertallet af e-cigaret brugere, der gør det,« siger Niels Them.
E-cigaretter kan stadig være skadelige
Undersøgelsen er ikke en endelig blåstempling af e-cigaretter, siger Niels Them.
»Undersøgelsen er lavet på et mindre antal mennesker, som ikke har brugt e-cigaretterne i særlig lang tid. Derudover tester forskerne også tobaksspecifikke kræftfremkaldende stoffer, og de findes selvfølgelig ikke i ligeså høj grad i e-cigaretter, da de jo ikke indeholder tobak.«
»Der kan være andre stoffer i e-cigaretter, som kan være skadelige, og som forskerne ikke undersøger. Resultatet er derfor ikke en blåstempling af e-cigaretter,« understreger Niels Them Kjær.
\ Læs mere

E-cigaretter kan rumme skjulte dræbere
Det er nemt at blive begejstret over e-cigaretter, men der er flere mangler i den nye undersøgelse, siger Charlotta Pisinger, forskningsoverlæge ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Region H.
»Forskerne har undersøgt for kræftfremkaldende stoffer, men ikke for stoffer der kan skade for eksempel hjertet eller lungerne. De kiggede også kun efter stoffer, som de ved, er skadelige i almindelige cigaretter, men e-cigaretter er jo et helt andet produkt. Der er smagsstoffer i, som giver alvorlig lungeskade, såsom diacety, og der er metaller og silikater i, som også er skadelige,« siger Charlotta Pisinger.
Hun har ikke bidraget til den nye undersøgelse, men har tidligere lavet en systematisk gennemgang af forskningen i E-cigaretter og helbred til WHO.
Det er desuden problematisk at slå e-cigaretter over en bred kam, som forskerne lader til at gøre her, siger Charlotta Pisinger.
»De finder for eksempel meget lavt indhold af de kræftfremkaldende tobaksspecifikke nitrosaminer i dette studie, men i nogle studier med e-cigaretvæske fandt man høje værdier. Overordnet set må vi, med den viden vi har nu, formode, at e-cigaretter er mindre skadelige end almindelige cigaretter, men der er enorm forskel på typerne af væske til e-cigaretter. I nogle typer er der høje niveauer af skadelige stoffer, mens der i andre typer findes lave eller umålelige niveauer,« siger Charlotta Pisinger.
\ Læs mere
\ Loven om e-cigaretter
Det er ikke tilladt at markedsføre e-cigaretter som hjælp til rygestop, da det kræver, at producenten indsender dokumentation til Lægemiddelstyrelsen, for at produktet er effektivt og sikkert at bruge.
Indtil videre er der ingen producenter, der har søgt om en sådan tilladelse.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
Forbrændingen er den store synder
Problemet med cigaretter er forbrændingen af tobak, skriver seniorforsker Lion Shahab, hovedforfatteren til forskningsartiklen, i en mail til Videnskab.dk.
»Forbrændingen af tobak producerer kræftfremkaldende stoffer og giftstoffer. Dette er simpelthen ikke tilfældet med e-cigaretter, da der ikke forbrændes noget. Derfor fremstiller e-cigaretter ikke giftige forbrændingsprodukter. Det er svært at forestille sig, hvordan e-cigaretter ikke ville være mindre skadelig end cigaretter. Jeg vil faktisk vædde på, at e-cigaretter er sikrere end cigaretter,« skriver Lion Shahab,
Han er dog enig med Charlotta Pisinger i, at nogle e-væsker indeholder problematiske stoffer.
»E-cigaretter er ikke uden risiko, og de indeholder også problematiske stoffer. Men risikoen for at blive udsat for skadelige stoffer er også forbundet med, hvordan man bruger e-cigaretterne. Giftstoffet formaldehyd bliver for eksempel produceret, når man bruger e-cigaretter på en bestemt måde, men det efterlader samtidig en bitter smag, som holder folk fra at bruge e-cigaretter sådan.«
»Så i teorien er der en risiko, men spørgsmålet er, om dette udmønter sig i faktisk eksponering.«

Skal være sikkert for at kunne blive anbefalet
Man ved faktisk ikke, hvad alle typer e-væske tilgængelig på markedet indeholder, og derfor har man ikke et overblik over, hvilke potentielt skadelige stoffer, som brugere af e-cigaretter får ind i kroppen.
Men der dør 13.600 danskere af tobaksrøg hvert år, og det bliver nærmest umuligt at slå for e-cigaretter, vurderer Niels Them Kjær.
»E-cigaretter er nok mindre skadelige end tobak, men det er ikke nok, at et produkt er mindre farligt end almindelige cigaretter, hvis det skal anbefales. Hvis vi skal anbefale det, så skal det være lige så sikkert som godkendte lægemidler med nikotin, såsom plastre,« siger Niels Them Kjær.
E-cigaretter kan friste folk til at blive rygere
Brug af e-cigaretter eksploderer blandt unge ikke-rygere og mange eks-rygere, der var holdt helt op med ryge.
»Brugen af e-cigaretter eksploderer blandt unge ikke-rygere, og mange tidligere rygere bruger dem også. Og det er jo ikke godt. Folk køber e-cigaretter for at blive sundere, men i stedet ender de ofte med at bruge begge dele; otte ud af ti brugere af e-cigaretter ryger stadig. Så det lader ikke til, at e-cigaretter er en god måde at få folk til at lægge tobakken helt fra sig – tværtimod ender de oftest med dobbeltbrug,« siger Charlotta Pisinger.
Derudover giver det ikke en sundhedsmæssig fordel at supplere tobak med e-cigaretter, kan man se på den nye undersøgelse, siger Charlotta Pisinger.
»Fortalerne for e-cigaretter hævder, at folk, der bruger begge dele, reducerer deres rygning markant, men som du kan se i denne undersøgelse, lader det til, at folk ryger de samme antal cigaretter, når de supplerer med e-cigaretter, da de ikke har lavere niveauer af de skadelige stoffer,« siger Charlotta Pisinger og understreger:
»Hvis man kan holde helt op med at ryge ved at bruge e-cigaretter som overgang, er det rigtig godt. Men at blive ved med at dampe på e-cigaretterne, vil være skadeligt.«
\ Kilder
- Charlotta Pisingers profil (Region H)
- Niels Them Kjærs profil (Kræftens Bekæmpelse)
- Lion Shahabs profil (University College London)
- “Nicotine, Carcinogen, and Toxin Exposure in Long-Term E-Cigarette and Nicotine Replacement Therapy Users: A Cross-sectional Study”, Annals of Internal Medicine (2017), DOI: 10.7326/M16-1107