Forsker-alarm: Ukontrollerede kemikalier hjerneskader børn
De seneste otte år er antallet af miljøkemikalier med beviselig skadelig virkning på børns hjerner fordoblet. Samtidig stiger antallet af børn med udviklingsforstyrrelser som autisme og ADHD. Nu slår forskere alarm.

Flere og flere kemikalier identificeres som hjerneskadende for børn, hvilket er en medvirkende årsag til stigningen i antallet af børn, der fødes med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrende lidelser. Alligevel benyttes kemikalierne stadig i produktion af tøj, møbler og madvarer. Nu kræver forskere internationale handlingsplaner. (Foto: Shutterstock)

Flere og flere kemikalier identificeres som hjerneskadende for børn, hvilket er en medvirkende årsag til stigningen i antallet af børn, der fødes med autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrende lidelser. Alligevel benyttes kemikalierne stadig i produktion af tøj, møbler og madvarer. Nu kræver forskere internationale handlingsplaner. (Foto: Shutterstock)

Forskere fra blandt andet Syddansk Universitet har lavet en gennemgribende undersøgelse af forskningsverdens kollektive viden om industrikemikaliers effekt på børns hjerner.

Undersøgelsen viser, at antallet af kemikalier med beviselig skadelig effekt på børns hjerner er fordoblet fra 6 til 12 siden 2006.

Kemikalierne inkluderer blandt andet de ekstremt skadelige kemikalier kviksølv og bly, men med på listen er også opløsningsmidler og sprøjtegifte, der findes i vores tøj, møbler og madvarer.

Endnu mere skræmmende er den manglende kontrol med disse kemikalier, hvilket betyder, at børn og fostre udsættes for dem dagligt.

Forsker: Dårlig kontrol med kemikalier

Den manglende kontrol med kemikalierne har ifølge professor i miljømedicin Philippe Grandjean fra Institut for Sundhedstjenesteforskning på Syddansk Universitet medført en epidemi af neurologiske skader, der blandt andet kommer til udtryk som ADHD, autisme og nedsat intelligens blandt børn.

»Vi må konkludere, at vi ikke kontrollerer disse kemikalier godt nok, når det gælder om at beskytte vores børn. Specielt deres hjerner kan tage skade af de giftige kemikalier,« siger han.

»Konsekvensen er, at næste generation bliver langsommere i opfattelsen, klarer sig dårligere i skolen, og antallet af børn med udviklingsforstyrrelser som autisme og ADHD bliver ved med at stige, hvis vi ikke gør noget ved det nu.« 

Studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Lancet Neurology.

Potentielt flere tusinde skadelige kemikalier

Børns hjerner er specielt modtagelige overfor påvirkninger fra giftige kemikalier, da de er meget skrøbelige under udviklingen. Det gælder både i mors mave, og efter børnene er født.

Det er således vitalt, at børn og gravide selvfølgelig ikke udsættes for potentielt skadelige kemikalier i denne periode.

Men som retningslinjerne er i dag, forbydes brugen af kemikalier ikke, før de er bevist at være skadelige. Selv efter kemikalierne er dokumenterede skadelige, benyttes mange af dem alligevel fortsat.

Dertil kommer, at der stadig er flere tusinde stoffer, som ikke er undersøgt endnu. Omkring 1.000 af dem har sågar vist en skadelig effekt på hjernens udvikling i dyreforsøg.

Retningslinjer skal internationaliseres

Det betyder, at både gravide og børn konstant er i kontakt kemikalier, der enten allerede er bevist skadelige for hjernens udvikling, eller hvis skadelige virkning vi ikke har undersøgt endnu.

Fakta

På verdensplan lider én ud af hvert sjette barn af en udviklingsforstyrrelse i hjernen. Dertil kommer, at mindre alvorlige skader på hjernen er meget mere almindelige. Forskere mistænker kemikalier for at stå bag stigningen i børn, der fødes med en udviklingsforstyrrelse, men i dag bliver der fortsat brugt tusinder af kemikalier i industrien, som endnu ikke er testet for deres skadelige virkning.

Philippe Grandjean mener derfor, at det er absolut nødvendigt, at retningslinjerne for brug og produktion af kemikalier laves om og internationaliseres.

»Vi har allerede metoderne til at teste kemikalier for skadelige indvirkninger på børns hjerner, så vi er klar til at få lavet internationale retningslinjer på området. Der skal etableres en international strategi, der sikrer, at kemikalier med potentiel skadelig indvirkning på børn og fostre ikke benyttes i industrien og ødelægger næste generations intelligens,« anbefaler Philippe Grandjean.

Hjerneskader koster millioner

At beskytte børnene giver ikke bare mening ud fra et medmenneskeligt synspunkt. Det kan meget vel vise sig, at det også giver mening ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt.

Ifølge Philippe Grandjean koster eksempelvis kviksølvforurening 750 millioner kroner om året i Danmark alene i form af børn med diagnoser, dårligere uddannede unge og mistet indkomst.

Kviksølv er bare ét ud af mange skadelige kemikalier, og en international handlingsplan for identifikation og kontrol med disse skadelige kemikalier bør iværksættes så hurtigt som muligt.

»Det vil være uansvarligt, at vente til vi har samlet detaljeret dokumentation for den skadelige virkning af alle giftstofferne, ét ad gangen. Vi har kun én chance for at udvikle den hjerne, der afgør vores livskvalitet og funktionsniveau resten af livet,« siger Philippe Grandjean.

Forskerkollega er helt enig

Professor Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen er centerleder på Center for Arktisk Sundhed, og så har hun beskæftiget sig med kemikaliers indvirkning på mennesker i mere end 15 år.

Hun er helt enig i Philippe Grandjeans konklusioner og bifalder, at det nye studie også viser, at der måske kan være en økonomisk gevinst i at have en bedre kontrol med de kemikalier, som vi udsætter vores børn for.

Det kan være med til at fremme den samfundsmæssige forståelse, mener Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.

»Jeg er fuldstændig enig i studiets konklusioner. Vi omgiver os med en lang række stoffer, som vi allerede ved er giftige og skadelige for vores børn. Men vi gør ikke noget ved det. Man bliver nødt til at arbejde på nogle globale strategier, der sikrer, at kun stoffer, der beviseligt ikke er skadelige godkendes,« kommenterer Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.

»Hvis stoffer mistænkes for at være skadelige, skal de selvfølgelig ikke tillades, før andet er bevist,« siger hun, men erkender også, at det bliver svært at gennemføre, da der er mange modstridende interesser i industrien.

»Det kan være svært at få den enkelte producent af eksempelvis tøj til at forstå, hvorfor han ikke må bruge det ene eller andet kemikalie i sin produktion. Dertil kommer, at vi eksempelvis har mange kemikalier, som vi har udfaset i Europa og USA, men som stadig benyttes i eksempelvis Kina. De stoffer benytter vi ganske vidst ikke længere selv, men vores børn udsættes for dem alligevel, når vi importerer ting fra Østen. Derfor skal vi helt og aldeles ind og lave nogle globale interventionsstrategier,« siger Eva Cecilie Bonefeld-Jørgensen.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk