Hvordan ville du egentlig kategorisere sex helt personligt?
Er det en pligt? En form for motion? Socialisering? Underholdning? Eller måske en fritidsaktivitet?
Hvis du svarer rungende ja til den sidste, peger et nyt studie på, at du sandsynligvis har et mere vedvarende og stabilt sexliv end gennemsnittet. Samtidig havde du højst sandsynligt et væsentligt mere tilfredsstillende og mere aktivt sexliv end andre, da verden lukkede ned under pandemien.
Det skriver University of Illinois i en pressemeddelelse.
Mellem februar og maj 2021 indsamlede den amerikanske professor Liza Berdychevsky spørgeskemaer fra 675 voksne amerikanere, briter og canadiere. Disse var designet til at undersøge en potentiel sammenhæng mellem et tilfredsstillende, aktivt sexliv og at anse sex som, ja, en fritidsaktivitet.
Men hvad indebærer den kategorisering? I studiet blev det defineret som at anse sexuelle aktiviteter som en form for adspredelse, afslapning, selvtilfredsstillelse eller personlig udvikling.
Og når seksuel aktivitet er nydelsesfuldt, frit tilvalgt og har en iboende motivation, passer det faktisk med de fleste af de definitioner, vi bruger om fritidsaktiviteter, forklarer Liza Berdychevsky i pressemeddelelsen.
»At se sex som en fritidsaktivitet har en indvirkning på vores seksuelle hæmninger, attituder og handlinger, og det er i overensstemmelse med at anse seksuel sundhed som en vigtig del af generel velvære og livskvalitet,« udtaler forskeren.
De, der i høj grad anså sex som en slags hobby, slap uden om det dyk i sexuel aktivitet, som mange mennesker ellers oplevede under pandemien. Ud over at deres sexliv var mere aktivt end andres, berettede de også om et mere varieret sexliv og bedre sex i det hele taget – blandt andet havde de lettere ved at opnå orgasme.
Og årsagen er måske lige til højrebenet:
»De her mennesker brugte den ekstra tid, de pludselig havde sammen med deres partner, på seksuel intimitet, kommunikation og at eksperimentere,« konstaterer Liza Berdychevsky.
Deltagerne i studiet var mellem 18 og 76 år. 66 procent var kvinder, 30 procent mænd og 2,8 procent var non-binære, det vil sige, at de ikke definerede sig egentydigt som mand eller kvinde. 68 procent fortalte, at de havde en fast sexpartner, mens 12 procent havde en partner, som forholdene var lidt mere løse med.
Undersøgelsen blev desuden til endnu en videnskabelig artikel fra den flittige forskers hånd, omhandlende sex som en måde mentalt at håndtere situationen på under nedlukningen – det studie kan du læse mere om i pressemeddelelsen.
Studiet af sammenhængen mellem synet på sex og sexlivets kvalitet er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Leisure Studies.