»Du blev lavet i pausen til finalen mellem Danmark og Tyskland i 1992«
Mange forældre kobler ofte mere eller mindre romantiske oplevelser til den dag, hvor de er sikre på, at den lykkelige begivenhed indtraf, og kimen til deres barn blev lagt.
Det kan forældre sagtens komme og sige. For i dag er det ikke muligt at aldersbestemme fostre helt præcist og dermed give den rigtige dato for, hvornår undfangelsen er sket. Men nu er danske forskere kommet det et skridt nærmere.
De har fundet ud af, at der mellem fem til ti uger efter befrugtningen er en sammenhæng mellem længden af fostrenes fødder og deres alder.
Lille skonummer afslører alder
Fødder er måske så meget sagt. For i de første fem til seks uger efter befrugtningen er foden kun en lille knopskydning på mellem en til to millimeter. Og det er først fra syvende uge, at fosterets fod begynder at ligne en rigtig fod. Med et meget lille skonummer, som fra hæl til tå måler ca. 2.5 mm.
»Selvom fodstørrelserne er små, så observerede vi, at der er en klar sammenhæng mellem føddernes størrelse og fosterets alder. Det er ikke første gang, at man ser en sådan forbindelse hos fostre, men det er første gang, at man viser en sammenhæng ved målinger af den tidlige fod, fodknopstadiet, og fosteralder,« siger læge og ph.d.-studerende Melissa Lutterodt fra Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet.
Melissa Lutterodt har stået i spidsen for undersøgelsen, som blev udført ved at mikroskopere væv fra 102 aborter. Kvinderne, som havde aborteret, vidste godt, at de deltog i en undersøgelse og havde i forvejen givet deres accept til forskningen. De Videnskabsetiske komitéer havde også sagt god for forskningen.
Den ny viden kan være et skridt på vejen til en mere præcis aldersbestemmelse.
Det kan især blive vigtigt, når man transplanterer fostervæv i behandling af visse neurologiske sygdomme. Her er det vigtigt med en præcis aldersbestemmelse, da vævet fungerer bedst inden for et bestemt tidsvindue.
Ti tæer vigtigere end fods længde
Når vordende forældre i fremtiden skal have aldersbestemt deres kommende barn ved en ultralydsskanning, skal de dog ikke forvente, at sygeplejersken vil gøre ekstra holdt ved fødderne, når den obligatoriske tælling af tæer er overstået.
Vi så ikke nogen tendens til, at rygning og alkohol kunne påvirke føddernes vækst i den første tredjedel af graviditeten
Melissa Lutterodt, Rigshospitalet
For man vil stadig holde sig til den nuværende metode, hvor man aldersbestemmer ved at måle fosteret fra hoved til numse, den såkaldte ‘krone-til-rumpe-undersøgelse’.
»Det vil kræve et ultralydsapparat med en større opløsning end dem, der typisk er tilgængelig på hospitalerne i dag, hvis man skulle gennemføre en måling af fosterets fødder. Men bestemmelsen af fosterets alder via fødderne kan blive et supplement i fremtiden,« siger Melissa Lutterodt.
Rygning påvirker ikke føddernes tidlig vækst
Forskerne gjorde en anden observation. For som et led i undersøgelsen spurgte de blandt andet ind til kvindernes ryge- og alkoholvaner, og brugte den viden til at undersøge, om rygning og alkohol havde indflydelse på størrelsen af fostrenes fødder.
»Vi så ikke nogen tendens til, at rygning og alkohol kunne påvirke føddernes vækst i den første tredjedel af graviditeten,« siger Melissa Lutterodt.
Det er almindelig kendt, at rygning kan nedsætte fødselsvægten med flere hundrede gram. Nogle studier viser, at hvis man holder op med at ryge i den sidste tredjedel af graviditeten, at man kan nå at kompensere for vægttabet og føde et barn med en normal fødselsvægt.
»Om væksten af foden er upåvirket af mors rygning under hele graviditeten eller kun i første tredjedel er fortsat uvist, siger Melissa Lutterodt.
Melissa Lutterodt understreger, at det ikke er ensbetydende med, at rygning og alkohol ikke kan skade fosteret i den første del af graviditeten.
»Det er de første tolv uger, at hovedparten af alle organer og kropsdele som hjerte, lever og øjne bliver til. Det er en meget følsom periode af et fosters liv, og derfor bør man holde sig fra rygning og alkohol i den periode og resten af graviditeten ud,« siger Melissa Lutterodt.
Undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Human Reproduction.