Familie beskytter mod selvmord
Risikoen for selvmordsforsøg hos unge under 15 år forøges, hvis de kun bor med én af de biologiske forældre.

Den største risikofaktor for selvmord er tidligere selvmordsforsøg. (Foto: Colourbox)

Den største risikofaktor for selvmord er tidligere selvmordsforsøg. (Foto: Colourbox)

De store risikofaktorer, når det gælder unge og selvmord, er ikke kun depression og tidligere selvmordsforsøg. Familieforhold spiller også en vigtig rolle.

Latha Nrugham fra det norske selvmordsforskningscenter undersøgte i sin doktorafhandling, hvilke faktorer og årsager, der lå bag unges selvmordsforsøg. Det gjorde hun ved at finkæmme data fra en ældre undersøgelse af unges psykiske helbred.

Dette studie omfattede over 2.500 unge fra den norske region Trøndelag. Informationerne blev indhentet i perioden 1997-2005.

Der blev fulgt op på 265 af de unge, helt op til de var 20 år gamle. To tredjedele af disse blev udvalgt, fordi de scorede højt på en depressionsskala.

»Hvis vi ser på de yngste, altså dem, der forsøgte at tage sit eget liv, da de var 14-15 år, er der en faktor, som skiller sig ud. Det er, at de ikke bor sammen med begge de biologiske forældre,« siger Latha Nrugham.

Blandt de, der forsøgte at begå selvmord, boede 65 procent sammen med kun én forælder. Tallet for den gruppe, der ikke havde forsøgt selvmord, var kun på 35 procent.

Siger ikke noget om forældrenes evner

Nrugham understreger, at studiet ikke siger noget om stedforældre.

»Vi kan heller ikke sige, om det er bedst at bo hos mor eller far. Vi ønsker ikke at give nogen skyldfølelse eller at sige noget om nogens evner som forældre. Det er ikke det, vi har undersøgt. Men der er altså en sammenhæng mellem hvem et ungt menneske bor sammen med og så risikoen for selvmordsforsøg,« siger hun.

Undersøgelsen viser fire risikofaktorer for unge generelt:

  • Tilfælde af tidligere selvmordsforsøg
     
  • Ikke at bo sammen med begge biologiske forældre
     
  • Kognitive depressive symptomer
     
  • At være direkte udsat for vold

Forskel på yngre og ældre unge

Men der er altså forskel mellem de yngre og ældre unge.

»Sårbarheden over for ikke at bo sammen med begge biologiske forældre, er ikke lige så stor for unge over 15. For dem udgør depressive lidelser tydeligvis en større risikofaktor. Og den klart største risikofaktor blandt unge, uanset alder, er, hvis man allerede har forsøgt at tage sit eget liv,« siger Nrugham.

Depressive symptomer er en af risikofaktorerne for selvmord. (Foto: Colourbox)

Fælles for de unge, som har forsøgt at tage deres eget liv, er, at langt de fleste har været direkte udsat for vold. Men også her er der forskelle.

»Selv om det at være blevet udsat for vold viser sig som en risikofaktor, er der nogle forskelle. Hvis de unge har en høj score på det, vi kalder resiliens, en slags indre styrke og udholdenhed, virker den som en beskyttende faktor. Resiliens er en psykologisk egenskab, som kan bygges op og styrkes,« siger hun.

Brugen af rusmidler blev også undersøgt, men er ikke på listen over de vigtigste risikofaktorer.

Familien skal prioriteres højt

Nrugham forklarer, at det er de usynlige og nemt skjulte symptomer, der er stærkest, når det gælder depression og selvmordsforsøg.

»Det er påfaldende, at det kun er de mentale depressive symptomer, som dukker op. For eksempel selvmordstanker, koncentrationsbesvær, følelse af værdiløshed og tilbagevendende tanker om døden. Mens somatiske faktorer som appetit og søvnproblemer, som er lettere at se for omgivelserne, ikke har lige så stor indflydelse,« siger hun.

Samtidig viser hendes undersøgelser, at det ikke kun er alvorlig depression, som er en risikofaktor.

»Alle typer depression er risikofaktorer for selvmordsforsøg på forskellige måder. Det betyder, at ingen af de depressive lidelser kan ignoreres, i hvert fald ikke blandt unge.«

Nrugham mener, at familier med aleneforældre skal have mere støtte.

»Hjælp og plads til at prioritere familien er vigtigt. Børn og familie er en investering, som skal plejes og være det vigtigste på listen over gøremål. Det vil uanset hvad være en god ting, men det kan også bidrage til at reducere risikoen for selvmord blandt de unge,« slutter Latha Nrugham.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk