Det kan være, at du har undret dig over, hvorfor du tiltrækkes af noget, mens andre tiltrækkes af noget andet.
Seksualitet kan være svært at tale om, og man kan let komme i tvivl om, hvorvidt andre går og har det på samme måde som en selv.
I denne udgave af Talk, som er en serie på Videnskab.dk’s YouTube-kanal Tjek, kaster vi os ud i at undersøge, hvad seksualitet i virkeligheden er for en størrelse.
Se med, og bliv klogere.
Hvad bestemmer vores seksualitet?
Seksualitet handler ikke kun om, hvorvidt du er hetero, homo, bi eller noget helt fjerde. Og det handler heller ikke bare om sex, men også om kærlighed, intimitet og relationer.
Der er tre dele, som er afgørende for at bestemme vores seksualitet:
- Den biologiske del
- Den psykologiske del
- Og den sociale og kulturelle del
Talks panel kan godt se, hvordan alle disse faktorer kan spille en rolle i forhold til vores seksualitet – og resten af vores personlighed for den sags skyld.
»Vores gener har noget at sige for, hvem man bliver til. Men de omgivelser, vi vokser op i, betyder lige så meget,« siger Rasmus fra Talks panel i videoen.
LÆS OGSÅ: Hvor mange køn findes der?
Får vi vores seksualitet ind med modermælken?
Vi er allesammen født med en form for seksualitet, men der er stor forskel på vores seksualitet, fra vi er børn, til vi er voksne.
Som barn synes man egentlig bare, at et kys eller kram kan føles rart. Men når vi bliver teenagere, og hormonerne spiller ind, bliver vi mere bevidste om vores seksualitet, som bliver forbundet med en form for seksuel nydelse.
LÆS OGSÅ: Voksne misforstår børns seksualitet
Selvom vi er født med en seksualitet, er den dog ikke låst fast, og den kan ændre sig hele livet.
»For mig handler det om, hvad man har lyst til lige nu. Der spiller en masse ting ind, og man behøver ikke bare være til én ting,« fortæller Julie fra panelet.
Man kan altså opleve, at ens seksualitet ændrer sig gennem tiden, og der findes ikke noget medfødt gen, som afgør din seksualitet.
Vores seksualitet er dog – gennem vores kønshormoner – styret af visse biologiske forudsætninger.
Præcist hvordan kønshormoner påvirker vores seksualitet, det ved vi ikke. Men vi ved, at der er en sammenhæng.
Det betyder seksualiteten for os
Seksualitet kan spille en stor rolle i forhold til vores identitet og i forhold til vores egen selvopfattelse.
Det har stor betydning for vores livskvalitet, om man er glad og tilfreds med ens egen seksualitet og er i stand til at hvile i sig selv.
Men som sagt er seksualitet mange forskellige ting, og det kan være svært at bestemme ens egen.
Hvis du ikke føler, at du kan genkende din egen seksualitet, i hvad du hører om fra andre og ser på TV, så skal du ikke fortvivle.
Det handler nemlig om at finde ud af, hvad man selv godt kan lide, og det kan være en længere proces for nogle end for andre.
Hvis du har spørgsmål omkring din egen seksualitet, og du ikke ved, hvem du skal spørge, så kan du gå på opdagelse på LGBT Danmarks hjemmeside (LGBT er Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner). Her kan du blandt andet finde en ordbog, over emnet.
LÆS OGSÅ: Den seksuelle frigørelse begyndte allerede i 1930’erne
Viden fra forskere og fagfolk
Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra følgende forskere:
- Birgitte Schantz Laursen, lektor hos Sexologisk Forskningscenter ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitetshospital
- Sarah Wåhlin Jacobsen, ph.d fra Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet
Artiklen bygger derudover på viden fra artiklen ‘Vores seksuelle præferencer kan ændre sig i løbet af livet‘ samt LGBT-Danmarks ordbog.