Hvor mange køn findes der?
En læser er blevet så forvirret over antallet af køn i kønsdebatten, at han har skrevet til Videnskab.dk med det simple spørgsmål: Hvor mange køn findes der?
Antal køn mænd kvinder transpersoner

En læser har spurgt, hvor mange køn der findes? For der findes faktisk flere end de to, de fleste umiddelbart tænker på først. Spørg Videnskaben går på jagt efter svaret blandt danske forskere. (Foto: Shutterstock)

En læser har spurgt, hvor mange køn der findes? For der findes faktisk flere end de to, de fleste umiddelbart tænker på først. Spørg Videnskaben går på jagt efter svaret blandt danske forskere. (Foto: Shutterstock)

Thomas Petersen fra København er blevet ramt af en undren efter at have fulgt debatter om køn og feminisme på Facebook:

»Jeg kan læse, at nogle mennesker føler sig ekskluderede af betegnelsen 'mænd og kvinder'« skriver Thomas Petersen og følger op med spørgsmålet:

»Hvor mange køn findes der egentlig?«

Hvis du sidder og tænker, at der findes to, bliver du måske overrasket.

»Så har du en biologisk forståelse af køn,« lyder reaktionen fra Christian Groes, da Spørg Videnskaben forelægger ham den opfattelse.

Christian Groes er lektor ved Institut for Kommunikation og Humanistisk Videnskab ved Roskilde Universitet og forsker i kønsidentitet. Ham vender vi tilbage til.

Facebooks 71 køn


I England kan man (i år 2016) vælge mellem 71 forskellige køn, når man opretter en Facebook-profil. Eksempelvis:

  • Ikke-binær
  • Transperson mand
  • Transperson kvinde
  • Bi-kønnet
  • Polygender
  • T* man
  • T* woman
  • Two* person
  • Two-spirit person
  • Cis
  • M2F

Kilde: Telegraph.co.uk

Genetikken kender til mænd og kvinder

Vi forfølger indledningsvist den biologiske forståelse af køn og ringer til Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet. Her sidder professor og viceinstitutleder Niels Tommerup - og han er klar med et hurtigt svar:

»Der findes genetisk set to køn. Enten har du et funktionelt y-kromosom, og så er du en mand. Har du ikke det, er du en kvinde.«

Han følger dog hurtigt op på den noget kategoriske udmelding:

»Der findes også dem, der kaldes mosaikker, hvor nogle celler har et y-kromosom, mens andre ikke har. Det kan betyde, at man i nogle organer er en mand, i andre en kvinde. Derfor er der en masse ’in between’, så svaret er mere komplekst end bare at sige mand og kvinde.«

Niels Tommerup henviser til Center for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, hvor de er eksperter i den slags, så vi griber knoglen og graver dybere.

Rigshospitalet kan tælle mere end to

På Rigshospitalet tager Katharina Maria Main telefonen. Hun er professor og ekspert i den biologiske side af kønsspørgsmålet.

»Jeg ville sige to. Biologisk, fysisk, findes der to,« indleder hun.

En persons køn afgøres af de arveanlæg, der findes i kromosomerne, fordi de styrer den udvikling, som kroppen gennemgår fra undfangelsen og frem, forklarer professoren. Derfor er kromosomerne udgangspunktet, når vi snakker om køn.

Men derfra bevæger vi os ind i en mere kompleks verden:

»Både inden for det mandlige og kvindelige køn, findes der variationer i, hvordan du er bygget både indvendigt og udvendigt,« forklarer Katharina Maria Main og følger op:

»Der findes en bevægelse, der arbejder på at få tildelt et tredje køn til alle de variationer. Udfordringen er, at de variationer er meget forskellige, så de vil ikke kunne samles i et begreb.«

Kønsidentitet køn mænd kvinder identitet sociologi biologi trans-personer

Ifølge forsker i kønsidentitet, Christian Groes, spiller biologien ikke en rolle i den sociologiske forståelse af køn. Her handler køn i stedet om selvopfattelse. (Foto: Shutterstock)

Et hjerte med fejl er stadig et hjerte

Katharina Maria Main sammenligner biologisk set det at have en hjertefejl med personer, der har en variation af det mandlige eller kvindelige køn:

»Hvis du er født med en hjertefejl, har du jo et hjerte, det har bare nogle fejl. Men det er altså stadig et hjerte.«

Den måde at anskue kønsvariationer på er noget, der stammer fra Katharina Maria Mains arbejde, hvor hun hjælper mennesker, der er født med disse variationer:

»Jeg tænker på dem som mænd eller kvinder, drenge eller piger, som har en sygdom, en misdannelse eller en mangel. Vi drøfter behandling, og om det er noget, vi kan løse. Hvis du mangler hormoner, kan vi give dem. Hvis det er en kosmetisk misdannelse, kan vi måske operere. Men hvis du mangler en livmoder eller mangler testikler, kan vi ikke gøre noget.«

Kønnet et noget særligt

Selvom Katharina Maria Main gerne vil anskue patienternes kønsvariationer som alle mulige andre sygdomme, er hun helt opmærksom på, at kønsorganerne har en særlig plads i samfundet.

»Jeg ved jo godt, at man i samfundet tillægger kønsorganerne en anden betydning end andre organer, men medicinsk er det det samme. Man tror, at kønsorganerne er det samme som ens kønsidentitet, og derfor er det så stor fokus på det.«

»Hvis du er født med en hjertefejl, har det jo også en effekt på, hvordan dit liv er. Det har en svær kønsmisdannelse også, men det betyder ikke, at du skal leve et miserabelt liv. Jeg vil gerne afdramatisere det en smule ved at spørge mine patienter: 'Hvad kunne du ønske dig, at der skal ske?’ – og så tager vi den derfra. Længere er den sådan set ikke.«

Dermed kridter Katharina Maria Main banen op til den ikke-biologiske side af svaret på, hvor mange køn, der findes:

»Mange af de biologiske kønsvariationerne betyder ikke, at man ikke er mand eller kvinde, men man har bare nogle fejl. Det bliver ofte blandet sammen med kønsidentitet, seksuel orientering og seksualitet,« siger hun og overlader ekspertrollen til kønsforsker Christian Groes, der kan tale om køn, uden at det det nødvendigvis har noget med kønsorganer at gøre.

Meget strengt biologisk har jeg svært ved at se 71 køn, men taler du fænotyper og adfærd, er der rigtig mange variationer.

Katharina Maria Main, professor ved Center for Vækst og Reproduktion, Rigshospitalet

Tre er i den rigtige retning, men…

Vi vender derfor tilbage til Christian Groes. Og hvor mange køn er der så ifølge ham?

»Altså… ja. For det første kommer det helt an på, hvor i verden vi befinder os. I Danmark og en vestlig sammenhæng har man tænkt i to køn, når det handler om mennesker. Men der er kommet større opmærksomhed på, at der er nogle mennesker, der ikke alene kan identificere sig med det ene eller andet køn eller befinder sig i en overgangsfase mellem kønnene, de såkaldte transpersoner, og i den fase ikke føler sig som hverken det ene eller andet,« siger Christian Groes.

Christian Groes kan altså umiddelbart tælle tre køn. Men hvilke betegnelser skal man bruge, hvis man vil inkludere alle i sin opremsning af kønnene?

»Mænd, kvinder og trans-personer. Det er et godt forsøg. Det gør jeg ofte eksempelvis i kronikker eller i en forskningsartikel, når det er relevant.«

Vi er dog ikke endegyldigt i mål med de tre køn:

»Der er nogle transkønnede, som både opfatter sig som transkønnede og kvinde eller mand på én gang. Det kan være en biologisk kvinde, der identificerer sig som kvinde, men også som transkønnet. Så man kan ikke bare sige, at transkønnet er noget tredje og dermed mene, at man er dækket ind,« siger Christian Groes og tilføjer:

»Jeg tør ærlig talt ikke sætte antal på.«

Køn transpersoner mænd kvinder antal

De mange kønstyper kræver nye symboler. Her 10 bud på, hvordan de kan illustreres. (Foto: Shutterstock)

Dit køn er, hvad du tænker, det skal være

Der er dog langt fra Rigshospitalets forståelse af køn som noget biologisk og fysisk til Christian Groes' udlægning af kønsdefinitionen:

»Min forståelse af køn er, at det handler om selvopfattelse. Der vil være et samfund, som ser på de fysiske træk og en medicinsk forståelse, som du bliver pålagt, men derfor kan folk godt føle, at de er født i den forkerte krop. Så for mit vedkommende er det et spørgsmål om erfaring, oplevelse og identitet,« siger Christian Groes og understreger, at i den sociologiske forståelse af køn spiller biologien ikke nogen rolle.

Men hvis køn udelukkende er en identitet, hvad så med OL? Kan en biologisk mand også bare identificere sig som kvinde, kan man spørge. For i så fald vil han jo kunne vinde medaljer i mange discipliner?

»Ja, der kommer biologien og hævner sig, fordi der er nogle biologiske forskelle som blandt andet har at gøre med styrke og udholdenhed. Det kommer og bider os i halen og viser, at biologien har en betydning, uanset hvad man identificerer sig som.«

Debatten om køn kan rykke på normerne

Biologien spiller altså fortsat en rolle for kønsidentiteten. I hvert fald på nogle områder. Men debatten om kønsidentitet er med til at rykke på normerne i samfundet, selvom mænd ikke kan stille op som kvinder ved OL:

»Det giver ny, god inspiration til kønsdebatten med de her nye kønsidentiteter. Ligestillingsdebatten er meget fastlåst i mænd og kvinder, hvilket jeg synes er helt hul i hovedet. Debatten om antallet af køn bryder lidt med de stereotyper, vi normalt arbejder med.«

Vi fandt altså aldrig det præcise svar på, hvor mange køn der findes. Men måske er det netop svaret:

Anlægger man en sociologisk kønsforståelse ligesom Christian Groes, findes der det antal køn, som folk føler for.

Er man derimod tilhænger af den biologiske forståelse, findes der mænd og kvinder og et antal variationer derimellem, som dog ikke er lige til at sætte tal på.

Vi håber, at Thomas fik et tilfredsstillende svar på sit spørgsmål. Vi takker ham i hvert fald for at sende det og kvitterer med en af vores eftertragtede Spørg Videnskaben-T-shirt.

Sidder du som Thomas inde med et spørgsmål, som du gerne vil have videnskaben til at svare på, er du mere end velkommen til at sende det ind til os på sv@videnskab.dk

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk