Er vores seksualitet medfødt?
Vi er født med en form for seksualitet, men den er ikke bestemt af noget særligt gen, og den kan ændre sig flere gange i løbet af vores liv.

Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek behandlede for nylig forskningen på området, der konkluderer, at vi er født med en form for seksualitet, men den er ikke bestemt af noget særligt gen, og den kan ændre sig flere gange i løbet af vores liv. (Video: Tjek)

Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek behandlede for nylig forskningen på området, der konkluderer, at vi er født med en form for seksualitet, men den er ikke bestemt af noget særligt gen, og den kan ændre sig flere gange i løbet af vores liv. (Video: Tjek)

Det kan være, at du har undret dig over, hvorfor du tiltrækkes af noget, mens andre tiltrækkes af noget andet.

Seksualitet kan være svært at tale om, og man kan let komme i tvivl om, hvorvidt andre går og har det på samme måde som en selv.

I denne udgave af Talk, som er en serie på Videnskab.dk's YouTube-kanal Tjek, kaster vi os ud i at undersøge, hvad seksualitet i virkeligheden er for en størrelse.

Se med, og bliv klogere.

Hvad bestemmer vores seksualitet?

Seksualitet handler ikke kun om, hvorvidt du er hetero, homo, bi eller noget helt fjerde. Og det handler heller ikke bare om sex, men også om kærlighed, intimitet og relationer.

Der er tre dele, som er afgørende for at bestemme vores seksualitet:

  • Den biologiske del
  • Den psykologiske del
  • Og den sociale og kulturelle del

Talks panel kan godt se, hvordan alle disse faktorer kan spille en rolle i forhold til vores seksualitet - og resten af vores personlighed for den sags skyld.

»Vores gener har noget at sige for, hvem man bliver til. Men de omgivelser, vi vokser op i, betyder lige så meget,« siger Rasmus fra Talks panel i videoen.

LÆS OGSÅ: Hvor mange køn findes der?

Får vi vores seksualitet ind med modermælken?

Vi er allesammen født med en form for seksualitet, men der er stor forskel på vores seksualitet, fra vi er børn, til vi er voksne.

Som barn synes man egentlig bare, at et kys eller kram kan føles rart. Men når vi bliver teenagere, og hormonerne spiller ind, bliver vi mere bevidste om vores seksualitet, som bliver forbundet med en form for seksuel nydelse.

LÆS OGSÅ: Voksne misforstår børns seksualitet

Selvom vi er født med en seksualitet, er den dog ikke låst fast, og den kan ændre sig hele livet. 

»For mig handler det om, hvad man har lyst til lige nu. Der spiller en masse ting ind, og man behøver ikke bare være til én ting,« fortæller Julie fra panelet. 

Man kan altså opleve, at ens seksualitet ændrer sig gennem tiden, og der findes ikke noget medfødt gen, som afgør din seksualitet.

Vores seksualitet er dog - gennem vores kønshormoner - styret af visse biologiske forudsætninger.

Præcist hvordan kønshormoner påvirker vores seksualitet, det ved vi ikke. Men vi ved, at der er en sammenhæng.

Det betyder seksualiteten for os

Seksualitet kan spille en stor rolle i forhold til vores identitet og i forhold til vores egen selvopfattelse.

Det har stor betydning for vores livskvalitet, om man er glad og tilfreds med ens egen seksualitet og er i stand til at hvile i sig selv.

Men som sagt er seksualitet mange forskellige ting, og det kan være svært at bestemme ens egen.

Hvis du ikke føler, at du kan genkende din egen seksualitet, i hvad du hører om fra andre og ser på TV, så skal du ikke fortvivle.

Det handler nemlig om at finde ud af, hvad man selv godt kan lide, og det kan være en længere proces for nogle end for andre.

Hvis du har spørgsmål omkring din egen seksualitet, og du ikke ved, hvem du skal spørge, så kan du gå på opdagelse på LGBT Danmarks hjemmeside (LGBT er Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner). Her kan du blandt andet finde en ordbog, over emnet.

LÆS OGSÅ: Den seksuelle frigørelse begyndte allerede i 1930'erne

Viden fra forskere og fagfolk

Informationerne i videoen bygger på solid faglig viden, som Tjek har fået fra følgende forskere:

  • Birgitte Schantz Laursen, lektor hos Sexologisk Forskningscenter ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitetshospital
  • Sarah Wåhlin Jacobsen, ph.d fra Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet

Artiklen bygger derudover på viden fra artiklen 'Vores seksuelle præferencer kan ændre sig i løbet af livet' samt LGBT-Danmarks ordbog.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk