Så mange kalorier forbrænder du ved sex
Ny canadisk forskning viser, at sex forbrænder flere kalorier end en rask gåtur. Det kan dog stadig bedre betale sig at jogge, hvis man vil tabe sig, viser forskningen.

Selvom det går hedt for sig på lagnerne, så giver en omgang gennemsnitlig sex ikke mere motion, end en rask gåtur, viser en ny undersøgelse. Det er godt nyt for hjertepatienter, der nu trygt kan kaste sig over de vandrette aktiviteter, uden at frygte et hjerteanfald. (Foto: Colourbox)

Selvom det går hedt for sig på lagnerne, så giver en omgang gennemsnitlig sex ikke mere motion, end en rask gåtur, viser en ny undersøgelse. Det er godt nyt for hjertepatienter, der nu trygt kan kaste sig over de vandrette aktiviteter, uden at frygte et hjerteanfald. (Foto: Colourbox)

Tæller sex som motion?

Her er en god nyhed: Det gør det.

Nyt canadisk studie viser nemlig, at unge mænd gennemsnitligt forbrænder 4,2 kCal (kilokalorier) i minuttet under sexakten, mens unge kvinder gennemsnitligt forbrænder 3,1 kCal (kilokalorier) i minuttet.

Det betyder, at sex er en bedre motionsform end en rask gåtur. Det giver dog ikke lige så meget motion som en løbetur rundt i parken, men må alligevel betegnes som motion, fortæller forskerne bag studiet ifølge Livescience.

»Vores resultater indikerer, at sex til tider kan betragtes som en signifikant form for motion,« skriver forskerne i deres artikel om opdagelsen.

Resultatet er for nyligt offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Plos One.

Løbetur inden sex

Hvorvidt sex kan betragtes som en motionsform har været et debatemne i mange år. En populær myte siger, at vi typisk forbrænder mellem 100 og 300 kCal (kilokalorier) under en omgang lagengymnastik, men ingen har hidtil lavet direkte målinger af kalorieforbruget og be- eller afkræftet myten.

Det ændrer det nye studie dog på.

I deres forsøg har foskerne undersøgt kalorieforbruget under sex blandt 21 heteroseksuelle par på mellem 18 og 35. Forskerne valgte at fokusere udelukkende på unge mennesker, da energiforbruget under sexakten varierer med alderen.

Forskerne udstyrede i forsøget deres forsøgspersoner med armbånd, der kunne måle aktørernes energiforbrug ved blandt andet at måle deres bevægelser, kropstemperatur og mængde af sved.

Først løb forsøgspersonerne i 30 minutter på et løbebånd ved moderat intensitet for at give en basislinje for den enkelte persons energiforbrug ved motion.

Herefter blev deltagerne sendt hjem i seng for at udføre anden del af forsøget fire gange over den næste måned.

24,7 minutters sex i gennemsnit

Gennemsnitligt havde forsøgsdeltagerne sex i 24,7 minutter ad gangen. Det korteste ’forsøg’ varede 10 minutter, mens det længste strakte sig over 57 minutter.

Mænd brugte i gennemsnit mere energi end kvinder, selv efter forskerne korrigerede for mænds højere vægt. I gennemsnit brugte mænd 101 kCal (kilokalorier) på en tur i soveværelset, hvilket modsvarer 4,2 kCal (kilokalorier) i minuttet sammenlignet med 9,2 kCal (kilokalorier) i minuttet på løbebåndet.

Kvinder brugte i gennemsnit kun 69 kilokalorier under sexakten, hvilket svarer til et gennemsnit på 3,1 kilokalorier i minuttet. Igen var tallet lavere end en tur på løbebåndet, hvor kvinderne i gennemsnit brugte 7,1 kilokalorier per minut.

Selvom folk måske ikke forbrænder så mange kalorier i sengen, som de håbede på, så mener forskerne ifølge Livescience alligevel, at det er gode nyheder, at sex kan betragtes som en let motionsform, da vi nok lettere kan lokkes til netop denne form for motion frem for en tur i træningscentret.

Dansk forsker: Dyrk bare sex

Den danske seksualitetsforsker, professor Christian Graugaard fra Sexologisk Forskningscenter på Aalborg Universitet mener ikke, at de canadiske forskere kommer med nogen banebrydende ny viden i deres studie. I stedet bekræfter resultaterne tidligere studier, der viser det samme.

Dog mener Christian Graugaard, at teknikken, hvor forsøget flyttes ud af laboratoriet og hjem i folks soveværelser, gør studiet til en solid bekræftelse af tidligere studier, der viser, at aktivitetsniveauet ved sex ligger et eller andet sted omkring støvsugning eller at gå op til første sals højde.

Denne viden er generelt meget vigtig, når vi taler om folks forståelse af aktivitetsmængden ved sex. For det er ikke kun interessant, hvor meget energi man bruge under akten. Det er faktisk også vigtigt at vide, hvor lidt energi, man bruger.

»Undersøgelsen viser endnu en gang, at sex er en form for let motion og derfor sundt for kroppen. Men det er også interessant, at vi kan se, at sex altså ikke er lige så krævende som hård fysisk træning. Det tror mange, og specielt folk, der har været syge med eksempelvis hjerte-kar-sygdomme, er mange gange tilbageholdende med at få gang i sexlivet igen, fordi de tror, at det stresser kroppen hårdere, end det egentlig gør,« siger Christian Graugaard og slutter:  

»Det her studie er med til at vise, at et samleje faktisk ikke kræver så meget fysisk udfoldelse, og at hjertesyge sagtens kan dyrke sex.«

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk