Sex og rødvin kan skærpe din hjerne
Hjernen bliver sammen med vores krop ældre, men det er faktisk relativt let at holde sin hjerne frisk. Det kræver blot lidt lagengymnastik og noget god rødvin, forklarer neuroforsker Sandrine Thuret i denne inspirerende TED Talk.

Video: TED Talk, TED@BCG London, juni 2015

Video: TED Talk, TED@BCG London, juni 2015

Rødvin, blåbær og sex.

Det lyder næsten som opskriften på en date, men det er faktisk nogle af de elementer, der skal til, hvis du vil holde din hjerne sund og skarp.

Det forklarer neuroforsker ved King's College London Sandrine Thuret i en TED Talk øverst i artiklen.

Sandrine Thuret arbejder meget med hjernens hippocampus. Det er blandt andet den, der sørger for, at vi kan huske minder og lære nye ting, men den styrer også vores humør og følelser.

Alt dette kan den, fordi der inde i hippocampus bliver produceret nerveceller, også kendt som neuroner. Indtil for nylig var opfattelsen den, at en voksen hjerne ikke kunne lave nye neuroner. Men det er forkert.

Sådan kan du få flere neuroner

Ifølge Sandrine Thuret kan den voksne hjerne producere omkring 700 nye neuroner om dagen. De er vigtige for vores hjerne, hvis vi vil fortsætte med at lære nye ting, huske og være i stand til at styre vores humør.

Forskning har nemlig vist, at mennesker med depression har et væsentligt lavere antal nye neuroner, men hvis de bliver behandlet, stiger produktionen af neuroner også kaldet neurogenese.

»Det næste spørgsmål er derfor, kan vi styre vores produktion af neuroner? Og svaret er ja,« siger Sandrine Thuret i sin TED Talk.

Hun fortæller, at læring, sex og motion sammen med en sund kost - heriblandt blåbær og lidt rødvin - faktisk kan styrke produktionen af neuroner i hjernen. Hvad du derimod skal passe på med, er stress, søvnmangel og en usund diæt.

»Det, vi kan se, er at diæten i høj grad styrer både humør, hukommelse og neurogenese i den samme retning. Så et lavt kalorieindtag vil påvirke hukommelseskapaciteten positivt, mens en diæt med højt fedtindhold kan give symptomer på depression. Omega 3-fedtsyrer derimod styrker produktionen af nye neuroner og sænker samtidig risikoen for depression,« siger Sandrine Thuret i sin TED Talk, som du kan se i sin fulde længde herover.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.