Elektriske stød får lammede til at gå normalt
Stærke elektriske stød får delvist lammede mennesker til at gå, uden at slæbe foden efter sig. Danske forskere lægger nu sidste hånd på ny teknologi, der skal gøre livet lettere for folk efter et slagtilfælde.

Du kender uden tvivl det ubehagelig slag over nallerne, man kan få efter en gåtur over et kunsttæppe eller mens man piller ved elektriske installationer, som burde have været slukket.

Stødet får vores nervesystem til at reagere, så musklerne kommer i omdrejninger, og vi hurtigt fjerner os fra elektriciteten.

Den velkendte mekanisme er nu blevet udnyttet af danske forskere, der som de første i verden har fået mennesker til at bevæge deres lammede ben ved at stimulere kroppens naturlige reflekser.

Banebrydende hjælp efter blodprop i hjernen

Forskerne fra Aalborg Universitet har lavet undersøgelser på patienter, som led af karakteristiske skader efter blodpropper i hjernen eller hjerneblødninger, også kaldet slagtilfælde eller apopleksi. Blandet andet var hofte og ben helt slappe i den lammede side, og foden blev slæbt efter kroppen.

Undersøgelserne viser, at stød på udvalgte steder på foden får de lammede patienter til både at bøje hofteleddet, svinge benet og vippe foden opad, ligesom de kunne, før uheldet ramte dem. Med andre ord: De kunne gå så godt som normalt igen.

Så hurtigt som muligt efter et slagtilfælde bør en patient komme i gang med dagligt 30 minutters genoptræning med stød og fysioterapi. Det kan give bevægelsen tilbage til delvist lammede patienter efter f.eks. et slagtilfælde, viser dansk forskning. (Foto: Center for Sanse-Motorisk Interaktion, Aalborg Universitet)

»Hvis man stimulerer de rigtige steder på de rigtige tidspunkter, giver man patienten lige nøjagtigt den støtte til at svinge benet, som de ikke selv kan skabe, fordi de er lammede,« fortæller Ole Kæseler Andersen, professor på Center for Sanse-Motorisk Interaktion (SMI) på Aalborg Universitet.

»Det er banebrydende, og det kan lade sig gøre, fordi rygmarvsreflekserne er intakte hos patienterne, idet slagtilfælde hovedsaglig påvirker centre i hjernen. Man kan sige, at den intakte del af nervesystemet kompenserer for den manglende hjernekontrol,« forklarer han.

Rygmarven skal virke

Opdagelsen kan især blive en hjælp til de 11.000 mennesker, som hvert år rammes af et slagtilfælde i form af en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning. Men den kan også komme til at gavne andre patienter, som oplever begrænsninger, fordi hjernen er blevet påvirket til at sætte kropsdele ud af kraft. Det kunne f.eks. være efter et trafikuheld eller et hårdt slag i hovedet.

Metoden vil ikke kunne hjælpe folk, som for eksempel er totalt lammede i begge ben, fordi den kun kan bruges på patienter, som stadig har en velfungerende rygmarv, der kan sende signaler til hjernen.

»Til gengæld kan man sagtens forestille sig, at man på de patienter også kan stimulere bevægelser i andre muskler eller nerver, så man f.eks. giver en lammet arm gribefunktionen tilbage,« fortæller Ole Kæseler Andersen.

Hjernen lærer at styre gangen igen

Fakta

SMERTEFULDE STØD

Det gør nas at få stød med forskernes apparat, som endnu ikke har et navn.

Stødene er på mellem 100 og 200 volt, men varer til gengæld kun i 20 millisekunder; kort nok til, at kroppen kan håndtere dem.

Ole Kæseler Andersen beretter, at det gør så ondt, at man på førstedagen sveder og bliver forpustet. Efterhånden vænner patienterne sig til smerten, men ikke så meget, at de helt ignorerer den.

Blandt andet derfor er metoden kun en midlertidig og ikke en permanent hjælp.

Genoptræningen bør kunne hjælpe alle med lammelser i den ene side til at blive bedre til at bevæge sig, men forskerne understreger, at metoden er mest effektiv, hvis den bliver brugt så hurtigt som muligt i ugerne og månederne efter uheldet.

»Hele pointen med træningen er, at hjernen skal lære selv at lave bevægelserne igen, ligesom når et barn skal lære at gå. Lige efter ulykken er hjernen plastisk og 'nulstillet', og det giver den bedste mulighed for at lære den de rigtige gangbevægelser i stedet for de kompensatoriske bevægelser, som patienten ellers ville lære sig - og som man først skal have aflært, hvis man siden skal lære den 'rigtige' måde at gå på,« forklarer Ole Kæseler Andersen.

Se video fra laboratoriet på SMI under udvikling af prototypen af apparatet - gang uden og med stød:

 

Skal sammenlignes med normal træning

Forskergruppen fra Aalborg Universitet er i samarbejde med Brønderslev Rehabiliteringscenter ved at gøre klar til et endeligt, klinisk forsøg for at kortlægge effekten af behandling med støtte fra stød i forhold til behandling med normal fysisk træning.

Det afsluttende forsøg skal desuden følge de 20-30 medvirkende patienter, efter de er blevet udskrevet fra hospitalet og ikke længere får behandling med stød.

Fakta

Apopleksi, på dansk også kaldt slagtilfælde, er en fællesbetegnelse for to sygdomme.

I 85% af tilfældene skyldes apopleksi en blodprop i hjernen og i 15% en blødning.

Apopleksi er den hyppigste årsag til kronisk invaliditet i Danmark.

Kilde: Sundhedsguiden

»Det er der, hvor det bliver rigtigt spændende for os. Det skulle gerne være sådan, at vi kan påvise, at effekten rækker ud over behandlingsperioden, så patienterne bliver bedre gående og er rimeligt selvkørende,« siger Ole Kæseler Andersen.

Bedre livskvalitet, forhåbentlig uden stok

Håbet er, at patienterne lærer at gå helt af sig selv og uden brug af støtte, men et mere realistisk bud er ifølge Ole Kæseler Andersen, at en del stadig vil have brug for en form for hjælp for at kunne lave bevægelserne.

»Det ultimative mål er, at patienterne kan gå uden stok, men det er svært at sige entydigt, for det vil variere fra patient til patient. Generelt handler det mest om, at folk skal lære at gå bedre, og at de skal have en bedre livskvalitet,« lyder det.

Ole Kæseler Andersen regner med, at en færdig udgave af »refleksbaseret funktionel elektrisk terapi« vil være klar i 2012.

 

Fordelen ved at stimulere reflekser i stedet for muskler

Forskere kender i forvejen til funktionel elektrisk terapi (FET); en forholdsvis anerkendt metode til genoptræning, som bygger på, at udvalgte muskler bliver aktiveret med elektricitet.

Fordelen ved FET er, at man rimelig nemt kan styre, hvor meget kraft den enkelte muskel skal levere. Ulempen er, at man skal stimulere flere muskler for at få en ordentlig gang, og samtidig gør den unaturlige aktivering af musklen, at den hurtigt kører træt.

Aalborg-forskernes nye metode, refleksbaseret funktionel elektrisk terapi, stimulerer i stedet såkaldte sensoriske fibre til at udløse en rygmarvsrefleks, som på samme tide aktiverer mange muskler og dermed giver en sammensat bevægelse.

Udfordringen ved den nye metode er, at reflekser rent teknisk er lidt sværere at kontrollere end stimulationen af muskler. Til gengæld bliver musklerne ikke udmattede med den nye teknik, fordi det er rygmarven, som naturligt aktiverer dem.

Princippet bag refleks-FET er udviklet af ph.d.-studerende Jonas Emborg, som sammen med lektor Erika Spaich og professor Ole Kæseler Andersen udgør forskergruppen på Aalborg Universitet.

Mange patienter har problemer med at løfte foden, og dermed er det særligt svært at svinge benet, når de går. Hvis patienten ikke løfter hoften og svinger benet, snubler han over sin egen fod. Elektrisk stimulation under foden kan fremprovokere en bøjning af anklen, så patienten lettere kan svinge benet frem. (Grafik: SMI, Aalborg Universitet)

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk