Det begynder oftest med en rødmen og kløen i det ene øje.
Det ene næsebor stopper pludselig til, og øjet på samme side af hovedet løber i vand.
Før du ved af det, går der en ufattelig smerte gennem dit hoved, der føles, som om dit ene øje gennembores med en syl.
Klyngehovedpine – også kendt som Hortons hovedpine eller det mere urovækkende kaldenavn ‘selvmordshovedpine’ – er en ekstremt voldsom type hovedpine.
Forskere skønner, at omkring danskere 6.000 døjer med det, men der er et mørketal.
I dette afsnit af Videnskab.dk’s hjernepodcast, Brainstorm, undersøger værterne Jais og Asbjørn, hvorfor klyngehovedpine er så smertefuld, og hvad der sker i hjernen under et anfald.
\ ‘Brainstorm’ er Videnskab.dk’s projekt om hjernen
I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.
I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.
Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
Derudover taler de med Trine Hansen, der lider af Hortons og har helt op til tre til fem anfald i døgnet, når lidelsen rammer hende allerværst.
Afsnittet er det tredje og sidste i en miniserie om de tre primære hovedpine-typer – de to foregående afsnit har handlet om spændingshovedpine og migræne (se links nederst i artiklen).
‘Tandhjulsproces’ starter anfald
Rigmor Jensen er professor på Københavns Universitet og leder af Dansk Hovedpinecenter, og selvom hun har forsket i klyngehovedpine i mange år, fortæller hun, at der fortsat er meget, man ikke ved:
»Vi mangler stadig viden om, hvad der foregår i hjernen under et anfald,« fortæller hun.
»Vi ved, at der er en aktivering i et område i den dybe del af hjernen, som ‘tænder’. Denne del er meget reguleret af lys, årstiden og døgnrytmen. Når den går i hak, kan et anfald starte og sætte gang i autonome symptomer i nervesystemet, der trigger ens tåre- og næseflåd.«
»Samtidig trigger det også den store ’trillingenerve’ (trigeminus nerven, red,), som er den, der mærker og transmitterer smerte.«
Det kan sammenlignes med tre tandhjul, der går i hak, hvilket sætter gang i et anfald.
Mangler forskning
Selvom forskerne ved en smule om, hvad der sker i hjernen under et Hortons-anfald, er der stadig mange ubesvarede spørgsmål:
Hvorfor stopper hovedpinen igen? Hvorfor rammer den kun engang i mellem? Hvorfor mærker man kun smerterne i den ene side af hovedet?
Rigmor Jensen peger på, at der er alt for lidt forskning i sygdommen, så der er lang vej igen for at få svar på mysteriet.
Hør mere om den mystiske sygdom i denne uges Brainstorm, og lær at genkende symptomerne.
Du kan finde afsnittet øverst i denne artikel eller der, hvor du normalt lytter til podcast.
Herunder kan du høre episoderne om spændingshovedpine og migræne:
- Opråb fra prisvindende forsker: Tag nu migræne alvorligt!
- Hvordan slipper man af med spændingshovedpine?