Hvordan slipper man af med spændingshovedpine?
Omkring en million danskere døjer med spændingshovedpine - Videnskab.dk's hjernepodcast, Brainstorm, giver dig forskningens tips til at slippe af med den.
Spændingshovedpine brainstorm

Hader du også at have spændingshovedpine? I ugens episode af hjernepodcasten Brainstorm kan du få en række tips til, hvordan du kommer af med den lede værken i knolden. (Illustration: Mathilde Valsgaard Hansen/Shutterstock)

Hader du også at have spændingshovedpine? I ugens episode af hjernepodcasten Brainstorm kan du få en række tips til, hvordan du kommer af med den lede værken i knolden. (Illustration: Mathilde Valsgaard Hansen/Shutterstock)

Spændinger i nakken, trykken for panden og øjnene og øm i tindingen.

Hvis du oplever spændingshovedpine, er du langt fra alene.

Omkring en million danskere døjer nemlig med den irriterende tilstand.

Og selvom spændingshovedpinen ikke er lige så invaliderende som andre typer af hovedpiner, kan den være et aldeles træls bekendtskab.

Men hvorfor oplever så mange den trykkende smerte i hovedet, og hvordan kan man slippe af med den?

Brainstorm undersøger sagen i dette afsnit af Videnskab.dk's hjernepodcast.

Lyt med lige her:

'Trillinge-nerven' giver hovedpine

Du ved med ganske stor sikkerhed godt, hvordan det føles at have ondt i hovedet.

Det gør Brainstorms vært Jais også, men for at blive klogere på, hvad forskningen siger om spændingshovedpiner, har han allieret sig med Helge Kasch, som er forskningsoverlæge på Regionshospitalet Viborg og klinisk lektor i neurologi på Aarhus Universitet.

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen


I Videnskab.dk's podcast 'Brainstorm' serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Helge fortæller, at smerten fra hovedpine blandt andet kommer fra smertereceptorer i hjernens blodårer - selve hjernevævet føler nemlig ikke smerte, hvilket man ser ved hjerneoperationer, hvor patienter, hvis de er vågne, i princippet ikke kan mærke, at der 'pilles' ved hjernen. 

Ømheden, vi oplever i eksempelvis tindingerne, bag øjnene og i panden, involverer blandt andet en særlig nerve ved navn trigeminus-nerven - 'trillinge-nerven' - som kan påvirkes blandt andet af nogle punkter i nakken, forklarer Helge Kasch.

Hvordan undgår man spændingshovedpine?

For de mange danskere, som døjer med spændingshovedpine, er der heldigvis hjælp at hente, fortæller Helge.

Der er nemlig flere ting, du kan gøre for at mindske spændingerne:

  • Ifølge Helge Kasch er det vigtigt, du får en ordentlig og tilstrækkeligt lang nattesøvn, hvor dine muskler får slappet godt af.
  • Du kan med fordel lave udspændingsøvelser - for eksempel dem, du finder her.
  • Faktisk har din kost også betydning for, om du oplever at få ondt i hovedet i løbet af dagen, så Helge Kasch råder til, at du spiser rigtigt og nok.

Og inden du kaster dig over panodilerne, skal du måske lige tænke dig om en ekstra gang. Helge Kasch fortæller nemlig, at du faktisk kan risikere at få hovedpine af medicinen, hvis du tager den i mere end 15 dage.

Hvordan det kan være, kan du høre meget mere om i ugens afsnit af Brainstorm, hvor Helge Kasch gør os klogere på den irriterende spændingshovedpine.

Find afsnittet øverst i artiklen eller der, hvor du normalt lytter til podcasts!

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk