Rom, hovedstaden i det romerske imperium og det moderne Italiens nuværende hovedstad, er for mange en dybt fascinerende by med dens blanding af det top-moderne og det antikke, der rækker tusindevis af år tilbage i tiden.
Når man bevæger sig rundt i byens trænge gader og på dens brede alléer fyldt med fortovscafeer og indbydende restauranter, små dyttende biler og larmende scootere i et virvar af indfødte romerne og turister, støder man ofte på antikke ruiner, der vidner om Roms lange og exceptionelle historie.
Rom var en af de vigtigste byer i Middelhavsområdet i årtusinder og en vigtig by for udviklingen af den europæiske identitet, selvforståelse og kulturhistorie. For mange forbliver ruinerne dog ofte uløste mysterier, selvom de er synlige.
Det er vi flere danske arkæologer, som forsøger at lave om på ved at gøre Roms historie tilgængelig i tre nye podcasts med Andrew Davidson fra Aarhus Universitets Forlags Videnslyd som vært.
Her på Forskerzonen kan du også læse meget mere om, hvordan vi konkret forsker og undersøger Roms historie i artiklen ‘Arkæologer graver i den skjulte fortid ved Cæsars Forum‘.
En drømmeudgravning for klassiske arkæologer
Roms vigtighed som Middelhavets magtcentrum over mange århundreder giver byen en vigtig status i den klassiske arkæologi. Derfor er det også noget ganske særligt, som klassisk arkæolog at lede de nye dansk-italienske udgravninger på Cæsars Forum midt i Rom sammen med et internationalt hold af forskere.
\ Forskerzonen
Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.
Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.
Det er præcis, hvad jeg (Rubina) gør sammen med mine kollegaer Jan Kindberg Jacobsen og Claudio Parisi Presicce. Forundersøgelser blev foretaget i 2017, og selve udgravningerne begyndte i 2018.
Og nu kan du følge med i noget af vores nye arbejde i den nye podcastserie.
\ Læs mere
Cæsars Forum – et byggeprojekt, der ændrede Rom
Opførelsen af Cæsars Forum blev indledt i år 54 f.v.t. og var den første af flere af disse offentlige pladser, som gjorde det ud for en udvidelse af Forum Romanum, den hidtil vigtigste plads i det antikke Rom.

Da Cæsar ikke var kejser, er hans forum naturligvis ikke et kejserforum i den forstand. Men tanken bag pladsen er den samme, og Cæsar var manden, som fik gennemtrumfet opførslen af den monumentale plads.
Hans idé blev begyndelsen på en tradition, der skulle give genklang hos de efterfølgende kejsere fra Augustus til Trajan. Men Cæsars Forum fik også stor indflydelse på senere byplanlægning i den vestlige verden, hvor store åbne pladser har været yderst populære op gennem historien.
Minipodcastserie i tre afsnit
‘Cæsars Forum’-podcastserien består af tre afsnit, som er udkommet her i juni 2020.
Det første afsnit hedder ‘Rejsen til Rom’. Her kan du høre mere om selve udgravningerne, når jeg, Rubina, sammen med Jan Kindberg Jacobsen fortæller om vores drømmeprojekt.
Vi taler om idéen til projektet, måden vi gennemfører det på, og hvad projektet kan komme til at betyde for vores forståelse af Rom igennem mere end 3000 år.
Udgravningerne undersøger blandt andet den urbane udvikling i det centrale Rom fra nutiden og helt tilbage til Roms spæde begyndelse.
\ Læs mere
Kejser og keramik
Andet afsnit hedder ‘Mød Julius Cæsar’ og handler om, hvordan kejseren Gaius Julius Cæsar er blevet opfattet gennem tiden.
Hvem var denne mand bag Cæsars Forum? Det svarer Trine Arlund Hass på. Hun arbejder med opfattelsen af Cæsar igennem tiden set i et dansk perspektiv, og hendes forskningsprojekt er tæt knyttet til udgravningsprojektet.
Tredje og sidste afsnit, ‘Fra potteskår til historie’, handler om nogle af de arkæologiske fund, der er blevet gjort under tidligere udgravninger på Cæsars Forum, og om hvordan vi arbejder med dem i det nuværende projekt.
Det sker, når Sine Grove Saxkjær og Rubina taler om de almindelige romerske borgeres dagligdag, og hvorledes denne er afspejlet i blandt andet keramikfund. Keramikken er den mest benyttede dagligdagsbrugsvare, som går igen igennem hele historien.
Derfor kan vi trække uendelige mængder af information ud af keramikken om hvordan folk levede på forskellige tidspunkter i Roms lange historie.
Byudvikling over 3000 år
Udgravningsprojektet vil i sidste ende gøre os klogere på Roms udvikling fra de tidligste perioder op til i dag – og projektet vil kunne afdække omkring 3000 års arkæologi.
Indtil videre er kun det såkaldte Alessandrino-kvarter blevet udgravet. I efteråret 2020 regner vi med at gå i gang med resten af udgravningerne, der skal tage os ned til det allertidligste Rom – og endda før Rom blev til det Rom, som ifølge legenderne blev grundlagt af Romulus og Remus i det 8. årh. f.v.t.
Udgravningens resultater vil løbende blive publiceret i internationale tidsskrifter og kommunikeret i forskellige formidlingsfora.
Lyt til podcast-serien her. Udgravningsprojektet Cæsars Forum fik en bevilling af Carlsbergfondet i 2017 på 11 millioner kroner og en ny bevilling på 10 millioner kroner fra Aarhus Universitets Forskningsfond to år senere.
\ Læs mere
\ Kort om Cæsars Forum projektet
- Centerleder Professor Rubina Raja fra Center for Urban Network Evolutions (UrbNet) ved Aarhus Universitet og Dr. Jan Kindberg Jacobsen fra Det Danske Institut i Rom står i spidsen for udgravningsprojektet sammen med direktør Dr. Claudio Parisi Presicce, Sovrintendenza Capitolina ai Beni Culturali – Direzione Musei archeologici e storico-atistico.
- Projektet Cæsars Forum er forskningsmæssigt forankret ved Centre for Urban Network Evolutions (UrbNet) ved Aarhus Universitet. Læs mere om Centre for Urban Network Evolutions her.
- Senere i år udkommer den dansksprogede bog Cæsar, redigeret af Trine Arlund Hass og Sine Grove Saxkjær, på Aarhus Universitetsforlag. Idéen til bogen er udsprunget af projektets fokus.
Læs mere om projektet her.